1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yunan fırkateyninin görev süresi planlanandan erken bitti
Yunan fırkateyninin görev süresi planlanandan erken bitti

Yunan fırkateyninin görev süresi planlanandan erken bitti

Kızıldeniz'deki Avrupa Birliği (AB) misyonu Aspides'te görev yapan Yunan Deniz Kuvvetlerine ait HYDRA isimli fırkateynin görev süresinin, planlanandan bir ay önce sona ermesinin sebebibinin teknolojik yetersizlikler olduğu belirtildi.

A+A-

Yunanistan'da yayım yapan "ieidiseis.gr" haber portalının fırkateyn mürettebatının tanıklığına dayandırdığı haberinde, mürettebattan bazılarının Kızıldeniz'deki misyon için "intihar görevi" tanımlaması yaptığı aktarıldı.

MEKO tipi bir fırkateyn olan HYDRA'nın çok eski ve modernize edilmemiş olması nedeniyle Husilerin sahip olduğu silah sistemlerine karşı koymakta zorlandığı ifade edilen haberde, fırkateynin Kızıldeniz'de insansız hava araçlarına (İHA) karşı koruma şemsiyesine de sahip olmadığı belirtildi.

Habere göre, HYDRA'nın görev süresi boyunca firkateyndeki İHA ve helikopterler havalanmaktan kaçındı.

Fırkateyndeki "köhne" Phalanx yakın hava savunma sistemi, firkateynin üzerinde uçan Husi İHA'larına karşı koymakta yetersiz kaldı.

Haberde, HYDRA 19 Mayıs'ta Aden Körfezi'nde ticari bir gemiye eşlik ederken Husilere ait bir füzenin fırkateynin sadece 150 metre yakınında patlamasının sebebinin de Larisa'daki Operasyon Merkezinin kritik anlarda reflekslerinin yetersiz kalması olduğu kaydedildi.

Mürettebata göre NATO'nun Larisa Operasyon Merkezi, füzenin fırlatıldığını fırkateyndekilere, büyük dalgalar ve şiddetli sarsıntılara neden olan patlamadan bir dakika sonra bildirdi. Bu olayın ardından, mürettebattan 10 kişi fırkateyn Cibuti Limanı'nda seyirdeyken Yunanistan'a dönmeyi talep etti.

HYDRA'nın görev süresini temmuz sonunda tamamlaması öngörülürken haziran başında Yunanistan'a dönmesinin sebebi bu yetersizlikler oldu.

Haberde, "Kendi parmaklarımızın ardına saklanmayalım. HYDRA ve SPARA gibi MEKO tipi fırkateynler eski ve demode teknolojilere sahiptir. Bölgede son nesil yüzer üniteler bulunurken, bu fırkateynler modern tehditlere cevap veremeyecek sistemlere sahiptir. Yunan fırkateynlerine çok daha ciddi bir tehdit ise Husilerin fırlattığı balistik ve gemisavar füzelerdir. Yunan MEKO'ları (HYDRA, PSARA, SPETSAI, SALAMIS) benzer yaştaki savaş gemilerinin aksine 30 yıllık görev sürelerini modernize edilmeden dolduruyorlar." ifadeleri yer aldı.

Yunanistan'ın NATO üyeleri arasında savunma harcamaları bütçesinden bakım, onarım ve altyapıya en az pay ayıran ülkelerden ve bu nedenle harbe hazırlık seviyesinin düşük olduğu biliniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.