1. HABERLER

  2. KURUMSAL

  3. WISTA 50. yılını kutluyor
WISTA 50. yılını kutluyor

WISTA 50. yılını kutluyor

Denizcilik sektörü, son yarım yüzyılda büyük dönüşümlere tanık oldu. Bu dönüşümlerin önemli aktörlerinden biri de Women's International Shipping & Trading Association (WISTA) oldu.

A+A-

50 yıl önce Londra'da sadece dört kadının bir araya gelmesiyle temelleri atılan WISTA, bugün dünya çapında 5.500'den fazla üyeye sahip, denizcilikte çeşitliliği, eşitliği ve kapsayıcılığı savunan küresel bir organizasyona dönüştü.

1974 yılında Pat Butler, Sheila Lawrence, Stella Marks ve Margaret Llewellyn tarafından başlatılan bu girişim, kadınların sektörde daha fazla yer edinmesi için önemli bir adım olarak başladı. Zaman içinde yavaş yavaş büyüyen WISTA, bugün 59 Ulusal WISTA Derneği (NWA) ile küresel bir etkiye sahip. Kadınların denizcilik, lojistik ve ticaret alanlarındaki katılımını artırmaya yönelik çalışmalar, sektördeki cinsiyet dengesizliklerini ortadan kaldırmaya yönelik önemli adımların atılmasını sağladı.

Elpi Petraki

WISTA International Başkanı Elpi Petraki, derneğin kadınları güçlendirme misyonunun her zamankinden daha güçlü olduğunu vurgulayarak, "WISTA, küresel ticarette çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık savunuculuğunun en güçlü seslerinden biri." dedi. Petraki, denizcilik sektöründe sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi dönüşümlerin, kadınların sektördeki rolünü daha da güçlendirmek için bir fırsat sunduğunu belirtti.

WISTA'nın tarihindeki önemli dönüm noktalarından biri de 2018 yılında IMO Danışmanlık Statüsü’nün onaylanmasıydı. Bu adım, WISTA'nın uluslararası arenada tanınmasını ve etkisini artırmasını sağladı. Örgüt, denizcilikte kadınların yerini ve katkılarını araştıran önemli çalışmalar yaparak sektördeki farkındalığı artırdı.

2023 yılında UNCTAD ile Gözlemci Statüsü elde eden WISTA, denizcilik ve ticaret sektörlerinde çeşitlilik stratejilerini geliştirme konusundaki çalışmalarına hızla devam ediyor. Petraki, sektördeki cinsiyet liderliği açığını kapatmanın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurgularken, bu süreçte işbirlikçi girişimlerin önemine dikkat çekiyor.

WISTA, sadece denizcilikte kadınların sesini duyurmakla kalmayıp, aynı zamanda bu seslerin sektörde daha fazla yer almasını sağlayacak stratejiler geliştirmeye devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.