“Ürettiğimiz gemilerin denizlerimizde ve iç sulardaki hizmetlerini gururla takip ediyoruz”
1996 yılında Mersin’de bir şahıs şirketi olarak denizcilik sektöründe hizmet...
Yücel TEKİN - YÜTEK GEMİ Yönetim Kurulu Başkanı
1996 yılında Mersin’de bir şahıs şirketi olarak denizcilik sektöründe hizmet vermeye başlayan Yütek Gemi, bugün kamu kurumlarından özel sektöre, belediyelerden yurtdışı müşterilerine pek çok alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Firmanın dününü ve bugününü Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Tekin ile konuştuk.
Sektörde 20 yılı geride bırakmış olan Yütek Gemi’nin kuruluş sürecini anlatır mısınız?
1996-2001 yılları arasında Mersin’de kendime ait şahıs şirketi olan The Compass Company, Savunma Sanayi adıyla yoğunlukla askeriyeye iş yapıyordum. Liman, çelik işleri vs. 2001 yılında İzmir’e taşınıp gemi bakım, onarım, imalat, çelik işleme, gemi sörvey konularında hizmet vermek üzere Yücel Tekin-Yütek Gemi İnşa şahıs şirketini kurdum. Yine Savunma Bakanlığı, DLH, İzdeniz gibi kurumların bakım onarım işleri, yeni inşa işleri barge ve kazarların bakım onarım işleri gibi hizmetleri veriyorduk. 2009 yılında gemi inşa işini de şirket bünyesine katıp, ayrıca İK çalışmaları ile gemi personeli alımı ve yetiştirilmesi konularıyla da faaliyet alanımızı genişlettik. 2013 yılında şahıs şirketini, tek ortaklı Limited Şirkete dönüştürdük. Çoğunlukla Kıyı Emniyeti, Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere, İzmir Büyükşehir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi kamu kurum ihalelerine girip gemi ve iş makinası inşa ediyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 50 adet gemi inşa ettik. Bunlar römorkör, split barge, pilot bot, amfibi, hizmet botu, ambulans gemi, tarama gemisi gibi iş makinaları ve feribotlardır. Ayrıca yedi yıl süreyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na 110 gemi adamı personel temini hizmeti verdik. Yaklaşık 3 yıl önce bu personeller Bakanlık bünyesine alındı.
Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz? Hizmet yelpazenizde neler var?
Gemi inşa, bakım onarım ana konularımız. Genellikle kamu kurumları, askeriye ve yurt dışı projelerde çalışıyoruz. Tarama pompaları, tarama gemileri ekipmanları alanında birçok firmanın Türkiye temsilcisiyiz. Hizmet gemileri anlamında da çok geniş bir yelpazeye sahibiz. Şimdiye kadar olan süreçte birbirinden farklı birçok hizmet gemisi inşa ettik. Detaylarından bahsederiz...
Personel politikanızdan bahseder misiniz? Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?
Biz Yütek olarak uzun yıllardır aynı çekirdek kadro ile çalışıyoruz. Bahsettiğim üzere şirket merkezimiz İzmir’de. Yönetim, muhasebe, finans gibi departmanlarımız şirket merkezinde. Teknik personel anlamında proje yöneticilerimiz, gemi inşa mühendisi, gemi makineleri mühendisi gibi mühendis kadromuzun yanında yardımcı teknik personellerimiz tersanede, satın alma kadromuz ise İstanbul ofisimizde çalışmalarını yürütmekte. Ayrıca Ankara ofisimizde 3 personelimiz görev yapmakta. Personel sayımız yaklaşık 30 kişi olmakla beraber proje bazlı olarak bu sayı 300 kişiye kadar çıkabiliyor.
Gemi inşa alanında yaptığınız işler neler? Ne tür gemiler ya da deniz araçları inşa ediyorsunuz? Kamuya ve askeri kurumlara yaptığınız işler de var. Bunları anlatır mısınız?
Az önce bahsettiğim gibi gemi inşada geniş bir yelpazeye sahibiz. Kurum bazında bahsedecek olursak, Ulaştırma Bakanlığı’na 30 ton çeki kapasiteli Aslan Sivri Römorkörü, Kesici-Emici tarama gemisi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne 4 adet pilot bot (Bayrak Serisi), İzmir Büyükşehir Belediyesine 10 metre work bot, deniz dibi tarama için 1000 metreküp dredger ve barge, Güneydoğu Anadolu’daki barajlarda hizmet vermek üzere 8 adet, 30 araç kapasiteli arabalı feribot, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne Ermenek Gölü’nde hizmet vermek üzere 26 metrelik yolcu gemisi, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri bünyesindeki İZSU ve İSTAÇ amfibi ekskavatörler ve tarama pompaları, yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ’a 2 adet 350 metreküp barge ve kazar, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne 2 adet 70 ton çeki kapasiteli römorkör, Emniyet Genel Müdürlüğüne 25 metre deniz polisi eğitim botu gibi gemilerin inşasını tamamlayıp teslim ettik. Bu gemilerin denizlerimizde ve iç sulardaki hizmetlerini gururla takip ediyoruz.
Türk deniz kuvvetleri için boyutu itibarıyla dünyada tek olacak bir yüzer havuz çalışmanız olacak. Bilgi alabilir miyiz?
Evet, 3 bin ton kaldırma kapasiteli denizaltı yüzer havuzu inşamız son hız devam ediyor. Sizin de bahsettiğiniz gibi dünyada yanları ve özellikle üstü kapalı olması nedeniyle sayılı bir proje. Bittiğinde bu özelliklerde dünyada toplam 3 adet havuzdan biri olacak. Proje büyüklüğü ve vereceği hizmetin önemi nedeniyle hem deniz kuvvetlerimiz hem de bizim için çok çok önemli. Böyle bir oluşumun içinde olmaktan ayrıca gurur duyuyoruz.
Sanırım yurtdışı çalışmalarınız da var. Tanzanya hükümetine yapılacak siparişinizden bahseder misiniz?
Evet, ilk yurtdışı projemiz olacak. Türkiye’de gemi inşa anlamında kendi alanımızda çok farklı gemiler inşa ettik ancak yurtdışında ilk olacak. Bu nedenle oldukça istekli ve heyecanlıyız. Tanzanya’da 4 adet gemi inşa edilecek. Bu gemilerin özellikleri kısaca şöyle;
Proje-1: 3500 dwt 100 x 17 metre Multi purpose Cargo vessel, operasyon bölgesi Tanganyika Gölü. Cargo ambarlarında Genel Kargo, güvertede soğutmalı ve normal 20” container, 2 adet 25T x 17 metre kreyn montajlı, kıç güvertede araç taşıyacak.
Proje-2: 3500 dwt 80 x 17 metre multi purpose cargo vessel, operasyon bölgesi Doğu Afrika Sahili / Hint Okyanusu. Kargo ambarlarında, genel kargo, güvertede soğutmalı ve normal 20” Container, 1 ad. 25T x 17 metre kreyn montajlı, kıç güvertede araç taşıyacak. Araç güverte üzerinde 65 adet büyükbaş hayvan taşıyacak hayvan güvertesi olacak.
Proje-3: 600 Yolcu + 30 mürettebat + 20 Araç + 400 ton yük kapasiteli 80 x 17 metre Passenger Cargo gemisi. Operasyon bölgesi Tanganyika Gölü.
Proje-4: 26 vagon kapasiteli 124 x 17 metre Wagon Ferry. Operasyon bölgesi Victoria Gölü
Gemi inşa dışında bakım onarım hizmetinizden de bahsedelim isterseniz...
Bakım onarım şirket olarak bizim yola ilk çıkış noktamız. Gemi inşaya daha sonra başladık. Gerek bizim yapımını tamamlayıp kurumlara teslim ettiğimiz gemiler olsun gerek Milli Savunma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU’ya ait hizmet gemilerin havuzlama ve bakım-onarımını yapıyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 50 adet gemi bakım onarımı yaptık. Gemi dışında mesela İZSU Remu Amfibi iş makinesi bakım onarımı, yine İZSU ajidatörlü dip tarama pompası bakım onarımı gibi makinelerin de bakım onarımını yapmaktayız.
Yedek parça tedariki gemi sahipleri için önemli bir sorun. Bu konuda sizin avantajlı hizmetiniz var mıdır?
Genel olarak ülkemizde sizin de belirttiğiniz gibi yedek parça tedariki problemli. Biz Türkiye temsilcisi olarak satışını yaptığımız tarama pompaları ve ekipmanlarıyla ilgili geniş stok yapısına sahibiyiz. Kendi ürün grubumuzdaki yedek parçaların üretimini özellikle 2020 yılında Türkiye’ye kaydırmaya başladık.
Son olarak eklemek istedikleriniz.
Ülkemizde denizcilik sektöründe çok güzel işler yapılıyor. Hep beraber çalışarak hem ülkemizde hem yurt dışında çok daha güzel işlere imza atacağımızı düşünüyorum.
Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mayıs-Haziran 2021 - 78. sayısında yayımlanmıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.