1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye, Somali'deki Enerji Arama Gemisini Korumak İçin Fırkateyn Gönderecek
Türkiye, Somali'deki Enerji Arama Gemisini Korumak İçin Fırkateyn Gönderecek

Türkiye, Somali'deki Enerji Arama Gemisini Korumak İçin Fırkateyn Gönderecek

Türkiye, önümüzdeki ay Oruç Reis araştırma gemisini Somali sularına göndererek enerji arama faaliyetlerine başlayacak.

A+A-

Bu süreçte, geminin güvenliğini sağlamak amacıyla Somali açıklarına iki fırkateyn ve ek yardımcı gemiler konuşlandırılacak.

Türkiye ile Somali arasında bu yılın başlarında imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye, Somali sularında dış tehditlere karşı koruma yetkisini elde ederken, Somali'nin münhasır ekonomik bölgesinde enerji kaynaklarını arama ve sondaj yapma yetkisine sahip oldu. Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türk Petrolleri'nin Somali denizlerinde her biri 5.000 kilometrekarelik üç alan için ruhsat aldığını açıkladı. Bayraktar, Oruç Reis'in bölgede "daha önce hiç yapılmamış" bir 3D sismik çalışma yürüteceğini belirtti.

Türk deniz kuvvetlerinin gemiyi koruyacağı belirtilirken, konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin bölgeyi güvence altına almak için iki fırkateyn ve ek yardımcı gemiler konuşlandırmayı planladığı öğrenildi. Seta Düşünce Kuruluşu Afrika Analisti Tunç Demirtaş, bu seferin bir Türk araştırma gemisinin okyanusta gerçekleştireceği ilk görev olduğunu ve geminin korsanlardan ve olası kara tabanlı tehditlerden korunması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin son yıllarda Doğu Akdeniz'de karşılaştığı zorluklar ve Yunan itirazları göz önüne alındığında, Aden Körfezi ve Somali yakınlarındaki suların sondaj operasyonları için yeni ve önemli zorluklar içerdiği vurgulandı. Bayraktar, ilk verilerin seçilen sahalarda büyük ihtimalle petrol bulunduğunu gösterdiğini ve geminin ekim ayında bölgede konuşlandırılacağını söyledi. Ayrıca, olası bir keşif durumunda petrolün "üretim paylaşım anlaşması" kapsamında Somali devletiyle paylaşılacağını belirtti.

Türkiye ve Somali, Şubat ayında Somali'nin deniz savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi ve donanmasının kurulmasını amaçlayan bir savunma ve ekonomik işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Etiyopya'nın Ocak ayında Somaliland ile yaptığı askeri liman inşa etme hakkını tanıyan anlaşmaya yanıt olarak yapıldığı iddia ediliyor.

Mart ayında, Türkiye ve Somali arasında yapılan petrol ve doğalgaz arama anlaşması, Türk hükümetinin Somali açıklarındaki sahalarda çalışma yapmasına olanak tanıdı.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.