1. HABERLER

  2. YAT - MARİNALAR

  3. Marina ücretleri tekne sahiplerini kaçırıyor
Marina ücretleri tekne sahiplerini kaçırıyor

Marina ücretleri tekne sahiplerini kaçırıyor

Marmaris ve Göcek bölgelerindeki yat bağlama ücretlerinin dünya standartlarının oldukça üzerinde olduğu ve bu durumun denizcilik sektörünü olumsuz etkilediği ortaya çıktı.

A+A-

Türkiye'nin cennet koyları, yüksek bağlama ücretleri nedeniyle birçok tekne sahibinin yurt dışındaki marinalara yönelmesine neden oluyor.

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, Türkiye'deki marinaların kapasite yetersizliğine ve yüksek fiyatlara dikkat çekti.

Türkiye genelinde toplam 83 kıyı tesisinin 19 bin 191 bağlama kapasitesine sahip olduğunu belirten Bekiroğlu, mevcut kapasitenin hızla en az yüzde 50 artırılması gerektiğini vurguladı. Bekiroğlu, "Tekne çok ama marina yok" diyerek, yüksek fiyatların denizciliğe başlamak isteyenleri zorladığını ekledi.

Dünya standartlarının üzerinde ücretler
Türkiye'deki marina ücretleri, Avrupa'daki popüler yat destinasyonlarına göre oldukça yüksek. Örneğin, Monaco'da 42 metrelik bir teknenin yüksek sezonda günlük bağlama ücreti 650 euro iken, aynı tekne Göcek'te 1200 euro, Bodrum'da 700 euro ve Yunanistan'da sadece 35 euro. Bu durum, yabancı yatların Türkiye yerine yurt dışına gitmesine neden oluyor.

Marmaris'teki bağlama ücretleri de dikkat çekiyor. Bozburun Mahallesi'ndeki yat yanaşma yerinde, yabancı bayraklı 28 metrelik bir teknenin günlük bağlama ücreti 2750 TL olarak belirlenmiş durumda. Teknenin boyu 28 metreden büyükse, her metre için ek 250 TL alınıyor. 7 aylık turizm sezonu boyunca yat yanaşma ücreti ise 26 bin 208 TL'yi buluyor.

İstanbul'daki marinalarda da fiyatlar oldukça yüksek. Tarabya Marina'da 10 metrelik bir teknenin yıllık bağlama ücreti 400-500 bin TL arasında değişirken, Ataköy Marina'da 9 metrelik bir tekne için yıllık ücret 4000-5000 euro arasında. Marin Türk'te 9 metrelik bir tekne için yıllık bağlama ücreti 200-250 bin TL arasında değişiyor. Tuzla Viaport'ta ise 10 metrelik bir tekne için yıllık bağlama ücreti 200 ile 250 bin arasında.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.