"Struma" hadisesinde hayatını kaybedenler İstanbul'da anıldı
İkinci Dünya Savaşı sırasında Romanya'nın Köstence Limanı'ndan "Struma" isimli gemiyle yola çıkan, 24 Şubat 1942'de Karadeniz'de Rus denizaltısınca batırılan gemide hayatını kaybeden 768 kişi için anma töreni düzenlendi.
İstanbul Valiliği koordinasyonunda Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen anmaya İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği Daire Başkanı Zeynep Kaleli, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Hahambaşı Müşaviri Adil Anjel, Türk Yahudi Toplumu Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ülkü Sakalar'ın yanı sıra diplomatik misyon temsilcileri ile Türk Yahudi cemaati temsilcileri katıldı.
Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, törende Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedeleri anarak başladığı konuşmasında, Türkiye'nin yardımına koşan, büyük bir gayret ve fedakarlıkla yaraları sarmaya çalışan herkese teşekkürlerini iletti.
Gevrek, "Struma" hadisesinde umut dolu bir yolculuğun elim bir olayla son bulduğunu belirterek, "Struma hadisesinde hiç şüphesiz ki birçok ülkenin sorumluluğu var. Bizim için Struma, İkinci Dünya Savaşı'nın en karanlık günlerinde 70 gün süreyle ilgili devletler nezdinde sergilediğimiz yoğun çabaların sonuçsuz kalışını hatırlatan derin bir acıdır. Bu acı tecrübelerin bir daha yaşanmaması, tekrarlanmaması için aslında hepimizin tarihten çıkaracağı dersler var." dedi.
"Ülkemiz tarih boyunca olduğu gibi bugün de mazlumlara kapılarını açıyor"
Benzer trajedilerin yaşanmaması adına her türlü ayrımcılıkla mücadele etmenin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu dile getiren Gevrek, "Maalesef günümüzde de savaştan ve baskıdan kaçarken hayatını kaybeden, aralarında çok sayıda çocuğun ve kadının bulunduğu göçmen ve mülteciler var. Bu durum bize ne yazık ki uluslararası toplumun üzerine düşen görevleri yerine getirmede yeteri kadar çalışmadığının da göstergesi." diye konuştu.
Gevrek, Türkiye'nin tarih boyunca insani diplomasi yürüttüğüne ve mazlumların yanında yer aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"İkinci Dünya Savaşı yıllarında binlerce Yahudi'nin Orta Doğu'ya ulaşması ve holokosttan kurtarılmasında önemli rol üstlenen Türkiye bugün de dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapmaya çalışıyor. Ülkemiz tarih boyunca olduğu gibi bugün de savaş ve zulümden kaçan, yurtlarını terk etmek zorunda kalan mazlumlara kapılarını açıyor, umut olmaya çalışıyor."
"Struma tarihimizin bir parçası"
Türkiye Musevileri Hahambaşı Müşaviri Adil Anjel de Struma hadisesinin ilk defa Türkiye'de düzenlenen bir törenle anılmaya başlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"768 masum insan ölmüş ancak 73 yıl boyunca Struma ile ilgili herhangi bir resmi tören düzenlenmemişti, ta ki 2015 yılına kadar. 24 Şubat 2015'te bu anma törenlerinin ilkinde dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik tam bu kürsüden şöyle demişti: 'Struma tarihimizin bir parçasıdır. Bir daha asla tekerrür etmemesi için her sene akitleşmek üzere bu törenleri yapmaya başlıyoruz ve bunu asla unutmayacağız, unutturmayacağız.' ve bugün de bu törenlerin 8'incisini yapıyoruz."
Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva'nın hayatını kaybedenler için dua etmesinin ardından Struma gemisinde yaşamını yitirenlerin anısına denize çelenk bırakıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.