1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. SMM ve Marine Interiors: Denizcilik sektörü dijitalleşmeyle buluşuyor 
SMM ve Marine Interiors: Denizcilik sektörü dijitalleşmeyle buluşuyor 

SMM ve Marine Interiors: Denizcilik sektörü dijitalleşmeyle buluşuyor 

Optimize edilmiş rota planlaması, kolaylaştırılmış süreçler, akıllı uyarı sistemleri: Dijitalleşmeyle, deniz taşımacılığı daha güvenli ve temiz hale geliyor.

A+A-

SMM & MARINE INTERIORS fuarlarında, önde gelen şirketler çözümlerini ve ürünlerini sunacaklar. Yunan şirketleri önemli bir rol oynayacak.

HLBU9468044 konteyneri içindeki sıcaklık 15 yerine 22 santigrat derece. Bu bir sorun. Konteyner, Kanada'nın Montreal kentinde bulunan bir süpermarket zinciri için Belçika çikolatası taşıyor. Ve o çikolata erimek üzere. Ancak konteyner üzerindeki turuncu renkli takip cihazı tam zamanında bir alarm sinyali gönderiyor. 30 dakika içinde bir teknisyen sorunu çözerken, müşteri bir uygulama kullanarak her şeyi uzaktan izleyebiliyor. "Depodan çıktıklarında takip cihazlarıyla donatılmış konteynerler bizim için her zaman tam olarak görülebilir durumda ve bir sonraki adımda müşterilerimiz için de öyle olacaktır – ister kamyonla ister tren veya gemiyle seyahat etsin veya bir yerde depolanmış olsun" diye açıklıyor Hapag-Lloyd CEO'su Dr. Maximilian Rothkopf. Hamburg merkezli nakliyat şirketi, toplamda yaklaşık 1,6 milyon adet olan tüm çelik kutularını takip cihazlarıyla donatan dünyanın ilk şirketi. Rothkopf, gelişen şeffaf süreçlerin, günümüzün karmaşık tedarik zincirlerinin kontrolünü sağlamada müşterilerin yararına olacağına inanıyor. 

SMM: Denizcilikteki değişimlere yön vermek
Dijital araçlar - yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi - yiyeceklerin bozulmasını önleyebilir. ABD merkezli soğutmalı konteyner kiralama şirketi Sea Cube'un tahminlerine göre, ürünlerin yaklaşık yüzde 7 ila 15'i nakliye sırasında bozuluyor. Başka dijital araçlar daha da büyük sorunları ele alıyor: Bazıları, endüstrinin 2050 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği sera gazı emisyonu azaltma hedeflerine yüzde 15'e kadar katkıda bulunabilir. Bunlar, daha enerji verimli gemilerin tasarımı, inşası ve işletilmesi gibi alanları destekleyen teknolojiler içerir.

Karbonu azaltmanın yanı sıra dijitalleşme, günümüzde denizcilik endüstrisinin gelişimini yönlendiren önemli dönüştürücü güçten biridir. Bu konu, SMM & MARINE INTERIORS fuarlarında da ele alınacaktır. Geçtiğimiz fuarda, 2.000 kadar katılımcı Hamburg'un sergi salonlarında "Denizcilikteki değişimlere yön vermek" temalı etkinlik için bir araya geldi. MarineInteriors@SMM bölümünde, tedarikçilerden yolcu gemisi operatörlerine kadar birçok katılımcı yenilikçi ürün ve çözümlerini sergilediler. Makine dairesi veya köprü için yeni teknolojilerden iç mekân mobilyalarına ve ekipmanlarına, iç tasarım ve sağlık yönetimine kadar ana odak konusu net bir şekilde sürdürülebilirlik oldu.

Armatörleri, tersaneleri ve tedarikçileri sürekli düşündüren bazı sorular var, örneğin: Denizcilikte temiz enerjiye geçişi mümkün olan en kısa sürede nasıl uygulayabiliriz? Hangi dijital çözümler bunu başarmamıza yardımcı olabilir? Yunan firması Orbyt Global'in navigasyon ve rota planlama uzmanları da dahil olmak üzere çok sayıda tedarikçi fuarda akıllı çözümlerini ön plana çıkardı. Analiyses Ltd ve Uteco da aynı şekilde SMM'nin düzenli katılımcılarındandır: Hapag Lloyd'un konteyner izleme girişimi gibi projelerde kullanılanlar gibi son derece hassas algılama cihazları tedarik ederler. 

SMM'de birinci sınıf konferanslar
Özellikle Denizciliğin Geleceği Zirvesi (Marine Future Summit, MFS) gibi, SMM'e eşlik eden üst düzey konferans programı önemli teknik içgörülerin bir başka kaynağıdır. Dijital teknolojiye odaklanan bu konferans, geleneksel olarak önde gelen uluslararası denizcilik ticaret fuarının başlangıcını müjdeliyor. SMM'de karbonsuzlaştırma ve dijitalleşme el ele gider. Geçen fuardaki hedefimiz esas olarak dijital teknolojileri birbirine bağlamanın yollarını vurgulamaktı. 

Bunu yapmak için mükemmel bir platform Digital Twins (dijital ikizler): Bu sanal gemiler, bir gemideki tüm ekipmanı, makineleri, ağları ve kontrol sistemlerini simüle eder, bunları siber uzayda birbirine bağlar ve entegre eder. Dijital ikizler, bir yolculuk sırasında rota ve operasyonel planlamayı analiz ederek ve iyileştirerek gemilerin operasyonel verimliliğini optimize etmek için bir araç konumundadır. Ayrıca kargo alanı kullanımını en üst düzeye çıkarmak ve tüm filoların karbon ayak izini en aza indirmek için de kullanılabilirler.

Örneğin, sınıflandırma kuruluşu DNV, gemi araştırmalarında dijital ikizleri kullanıyor: "Gemi gövdelerinin 3D modellerini kullanarak İHA uçuşlarını hassas bir şekilde planlayabiliriz. Bu, müşterilerimize karar desteği sağlarken denetim verilerini daha güvenli, daha ekonomik ve daha güvenilir bir şekilde toplamamızı sağlıyor" diyor Pierre Sames, DNV Maritime Kıdemli Başkan Yardımcısı. Pruva ve pervanede büyüyen plankton, yosun ve midye, aşırı durumlarda bir geminin yakıt tüketimini yüzde 30'dan fazla artırabilir.

SMM'de Yapay Zeka: Son teknolojiden daha fazlası
Yapay Zeka (AI), tasarruf potansiyelini bir sonraki seviyeye taşıyor: Örneğin, RASMUS projesi yüzey akımlarını tahmin ediyor. Gulfstream gibi bilinen okyanus akıntılarını hesaba katan hava durumu yönlendirmesi, modern filo yönetim sistemlerinde uzun süredir son teknoloji ürünü olsa da, RASMUS artık daha küçük, geçici akıntıları da tahmin edebiliyor. Almanya'nın Kiel kentindeki GEOMAR araştırma merkezindeki bilim adamlarına göre, RASMUS, yakıt tüketimini ve karbon emisyonlarını yüzde sekiz ila on oranında azaltmak için yapay zeka ile optimize edilmiş bir rota planlama ortamında kullanılabilir.

AI, mürettebat destek araçlarında da uygulanabilir. B-ZERO projesi, mürettebat üyelerinin köprüyü geçici olarak gözetimsiz terk etmelerine izin veriyor: "Amacımız insansız 'hayalet gemiler' geliştirmek değil, mürettebatı desteklemek ve insan hatasından kaynaklanan kaza riskini azaltmalarına yardımcı olarak gemideki güvenliği artırmak" diyor B-ZERO projesinde yer alan gemi inşa şirketi Bernhard Schulte'nin Otonomi Başkanı Lennart Swoboda. Bunu başarmak için, gemiye takılan çok sayıda sensör çevresini izler. Akıllı bir sistem daha sonra bu bilgileri gerçek zamanlı olarak işler ve rotayı değiştirme talimatı gibi uygun yanıtları tetikler. 

MARINE INTERIORS: Akıllı seyir
Yolcu taşımacılığı segmenti de aynı şekilde dijital gelecek yolunda ilerliyor ve hatta, ticari taşımacılığın teknoloji öncüsü olarak kabul ediliyor. Bu, 3-6 Eylül 2024 tarihleri arasında SMM Hamburg fuarı içerisindeki alanda açıkça görülecektir. Bu alan, yolcu gemileri ve feribotlar için iç tasarım, donanım ve yenilikçi teknolojilere odaklanmaktadır. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ile birlikte bir kez daha ana temalardan biri olacak. Katılımcılar arasında, yolcu gemilerinde eğlence ve medya sistemlerinin danışmanlığı, tasarımı, 3D görselleştirmesi ve mühendisliği konusunda uzmanlaşmış bir tedarikçi olan Hamburg merkezli Innovaze Media da yer alıyor. Innovaze CEO'su Malte Polli-Holstein, "MARINE INTERIORS, yenilikçi çözümlerimizi ve hizmetlerimizi gemi yapımı ve denizcilik endüstrisinden daha geniş bir profesyonel kitleye sergilemek için benzersiz bir platform sunuyor" diyor.

Bu alana, MSC World Europa'nın inşasında yer alan bir Yunan teçhizatçısı olan Decon da dahil olmak üzere birçok uluslararası katılımcının katılması bekleniyor. 2022'de piyasaya sürülen lüks yolcu gemisi, yalnızca LNG ile çalışan katı oksit yakıt hücresi teknolojisine (SOFC) değil, aynı zamanda VR unsurlarına sahip gelişmiş yerleşik eğlence sistemlerine de sahip. Geminin alışılmadık gövde şekli, MSC'deki kapsamlı mühendislik çalışmalarının sonucudur: Denizcilik şirketi sürdürülebilirlik raporunda, "Gemilerimizi optimum hidrodinamik ve aerodinamik elde etmenin yanı sıra enerji ve yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlıyoruz" diyor. 

SMM için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Çok sayıda katılımcıyı görmeyi ve büyüleyici konferansların tadını çıkarmayı dört gözle bekliyoruz. 

Bunun bir parçası olmanız için siz de davetlisiniz!

Yazar: Christoph Lücke, Hamburg Messe und Congress'in denizcilik fuarları SMM, MARINE INTERIORS Cruise & Ferry Global Expo ve Seatrade Europe Proje Direktörü.


SMM Hakkında
Önde gelen uluslararası denizcilik ticaret fuarı 3-6 Eylül 2024 tarihleri arasında Hamburg'da düzenleniyor. 100'den fazla ülkeden 2.000'den fazla katılımcı firma ve yaklaşık 40.000 ziyaretçinin katılması bekleniyor. On iki sergi salonunda 90.000 m2'lik bir alanda denizcilik endüstrisinin tüm değer zincirini kapsayan SMM, dünyanın dört bir yanından iş liderlerini bir araya getiren, denizcilik sektöründeki inovasyon ve en son teknolojiler için dünyanın önde gelen platformudur. "SMM – Denizcilik Endüstrisiine Yön Vermek" temalı 31. SMM, denizcilikte yeşil enerjiye geçiş ve dijital dönüşüme odaklanacak. Cazip bir konferans programı ve sayısız ağ oluşturma fırsatları fuarı tamamlayan önemli unsurlar olacak. Konferanslar ilk kez fuar salonlarının içindeki açık sahnelerde ücretsiz ve tüm fuar ziyaretçilerinin erişimine açık olarak gerçekleştirilecek.

SMM’in gerçekleşmesinde katkıda bulunanlar:
Ana sponsor: DNV. Sponsorlar: Reintjes, MAN Energy Solutions, NVL, Çin Sınıflandırma Derneği, Inmarsat. Destekleyenler: VDR, VSM, VDMA, GMT, VDS, CLIA ve VDI. Konferans ortakları: Schiffahrts-Verlag Hansa (Denizcilik Geleceği Zirvesi), Seatrade Maritime (gmec), DMI ve Tamm Media (MS&D), GMT ve DVV (Offshore Dialogue), TradeWinds (TradeWinds Armatörler Forumu).

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.