Zehirli algler yüzlerce yunus ve deniz aslanını öldürüyor

Zehirli alg patlamaları, Kaliforniya'nın güney sahillerinde yüzlerce deniz aslanı ve yunusun ölümüne neden oluyor. Uzmanlar alg patlamalarının iklim krizi ile bağlantısının altını çiziyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), haziran ayında binden fazla deniz hayvanının hastalandığını veya öldüğünü belirtiyor.

Uzmanlar, alg patlamalarının mevsimsel bir sorun oluşturduğunu, ancak iklim değişikliğinin sorunu daha da kötüleştiriyor olabileceğini söylüyor.

BBC’nin aktardığına göre, her gün kurtarma ekiplerine tehlike altında bulunan deniz memelilerine ilişkin 200’den bildiri geliyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi‘nde biyolojik bilimler profesörü olan David Caron, “Plajlarda dolaşan ve art arda [hasta] hayvanlar gören çok sayıda insan olduğunu duydum. Kurtarma grupları, hayvanları korumak için sahada mücadele veriyor” diyor.

Özellikle deniz kuşları, yunuslar ve deniz aslanları, domoik asit adı verilen bir toksin üreten belirli alg türlerinin hızlı yayılması nedeniyle hastalanıyor.

Dr Caron, zararlı alg patlamalarının besin ağlarını bozarak meydana geldiğini söylüyor. Kabuklu deniz ürünleri, hamsi ve sardalya gibi canlıların toksinleri tüketmesinin ardından daha sonra bu canlıları da daha büyük deniz memelileri tüketiyor. Caron, bu zinciri “O çok zehirli balıklardan yiyorlar ve böylelikle zehirleniyorlar. Bu maddeden yeterince alırlarsa, elbette ölebiliyorlar ki  şu anda yaşanan “durum da bu” diye açıklıyor.

NOAA, özellikle Güney Kaliforniya‘daki Santa Barbara ve Ventura bölgelerinin durumdan önemli şekilde etkilendiğini belirtiyor.

‘İnsanlar için de tehlikeli olabilir’
Hasta hayvanların kurtarılmasına ve tedavi edilmesine yardımcı olan Channel Adaları Deniz ve Vahşi Yaşam Enstitüsü, her gün tehlikede olan 200’den fazla deniz memelisi bildirimi aldıklarını söylüyor.

Enstitünün kurucu ortağı Ruth Dover yaptığı açıklamada, “Yoğun tempoya ayak uydurmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” diyor.

Domoik asit deniz memelilerini etkilediğinde, hayvanların yönlerini şaşırmalarına, spazm geçirmelerine ve su altında ölmelerine neden olabiliyor.

Dr. Caron, alg patlamalarının insanlar için de tehlike oluşturabileceğini ve toksinlerin bulunduğu balıkları tüketmeleri durumunda hastalanabileceklerini de ekliyor.

‘Zehirli algler iklim krizi nedeniyle yayılabilir’
Kaliforniya‘da genellikle mart ve haziran ayları arasında alg patlamaları görülüyor, ancak uzun ve yağışlı geçen kış nedeniyle patlamanın bu yılın ilerleyen dönemlerinde zirve yapabileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar, tüm alg türlerinin zararlı toksinler üretmediğini, ancak üretenlerin iklim değişikliği nedeniyle yeni alanlara yayılabileceğini kaydediyor.

Bunun nedeni, su sıcaklıkları yükseldikçe, daha fazla alanın daha sıcak suda oluşma eğiliminde olan zararlı alg patlamaları için yaşanabilir hale gelmesi olarak açıklanıyor.

Dr. Caron, bilim insanlarının iklim değişikliğinin kıyılarda yaşayan organizmalar üzerindeki etkilerini çözmek için çalışmalara devam ettiğini söylüyor ve “Ancak, özellikle iç sularda iklim değişikliğinin zararlı alglerde gördüğümüz bazı sorunları şiddetlendirdiğine dair oldukça fazla kanıtımız var” diyor.

Deniz ve Çevre Haberleri

Kuraklık sürerse müsilaj oluşumu artabilir
5 yılda denizlerden 245 bin ton deniz çöpü toplandı
İzmit Körfezi hem korunuyor hem temizleniyor
Tekirdağ'da poyraz nedeniyle sahilin bir kısmı kırmızı yosunla kaplandı
Kadıköy'de deniz yüzeyinde müsilaja benzer kirlilik görüldü