Yunanistan tarafından sipariş edilen üç Belharra fırkateyninin teslimatı için Fransa'nın Lorian kentindeki çalışmalar sona yaklaşıyor.
Yunanistan'ın savunma kabiliyetlerini arttıracak ve Fransa ile denizlerdeki savunma işbirliğini güçlendirecek olan Belharra sınıfı üç yeni fırkateynin Yunan Donanmasına teslimi planlandığı şekilde ilerliyor.
Fırkateynlerden ikisi denize indirildi ve şu anda son testlerden geçiriliyor.
Gemilerin bir kısmı Yunanistan'ın Salamis adasındaki Salamis Tersanelerinde inşa edilirken, ileri savunma teknolojisi ağırlıklı olarak Fransa'dan tedarik ediliyor.
Fırkateynler Exocet anti-yüzey füzeleri, Aster anti-hava füzeleri, RAM füzeleri ve anti-denizaltı torpidolarının yanı sıra helikopterler, insansız hava araçlarıyla donatılacak ve en son radar teknolojisine sahip olacak.
Gemiler 'dijital fırkateynler' olarak tanıtılıyor.
euronews'e konuşan Salamina Tersaneleri Başkanı Dr. George Koros, "Sözleşmemiz altı adede kadar fırkateynin inşasını öngörüyor. Şu anda Fransız fırkateyni için beş blok inşa ediyoruz" dedi.
Fransız Naval Group, Yunanistan ile teknoloji transferi de paylaşıyor.
Euronews'e konuşan Salamis Tersaneleri Başkanı, “Bu bilgi birikimini kullanarak Yunanistan'ın yeni bir sayfa açabileceğini ve çok önemli bir savunma gemisi üreticisi haline gelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Yunanistan üç gemi için Fransa ile Eylül 2021'de yaklaşık 3 milyar euro tutarında bir sözleşme imzaladı. Aynı zamanda, her iki ülkenin de üçüncü bir tarafın saldırısına maruz kalması halinde desteğini zorunlu kılan karşılıklı savunma maddesini de içeren Fransız-Yunan savunma anlaşması imzalandı.
Kimon ve Nearchos adlı ilk iki fırkatey, Fransız konsepti ile teslim edilecek. Formion adlı üçüncü fırkateynin Yunan konfigürasyonunda teslim edilmesi bekleniyor.
FDI HN'nin "cephaneliğinde" uzun menzilli hedefleri vurabilen Exocet füzeleri de bulunuyor.
Brett, "Fırkateynler savunma işbirliği ve anlaşmasının bileşenlerinden sadece biri olsa da, iki ülke arasında denizde, havada ve karada savunma işbirliğinin kilit bir ayağı olacak, ancak temelde iki ülkenin donanmasının önümüzdeki on yıllar boyunca denizde aynı operasyonel araca sahip olacağı anlamına geliyor" diye ekledi.
Türkiye ile Gerginlik
Fırkateynler, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki savunma kapasitesini artırma stratejisinin bir parçası.
Son yıllarda Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama hakları nedeniyle iki ülke arasındaki gerilim tırmandı.
Her iki ülke bir dizi konuda on yıllardır anlaşmazlık yaşıyor.
Yunanistan, gerilimin devam ettiği süreçte 18 Fransız Rafale savaş uçağı satın almıştı.