Yükselen Deniz Seviyeleri Petrol Sevkiyatlarını Tehdit Ediyor

Çin Su Riski (CWR) düşünce kuruluşu, yükselen deniz seviyelerinin ham petrol sevkiyatlarını ciddi şekilde aksatabileceğini belirtti.

Bu durumun, Çin, Güney Kore ve Japonya gibi ithalata bağımlı ülkelerde enerji güvenliğini aşındırabileceği ve dünyanın en büyük terminallerinin çoğunun sele karşı savunmasız olduğunu vurguladı.

Küresel Petrol Ticaretine Büyük Tehdit

Raporda, yükselen sıcaklıkların neden olduğu eriyen buzlar ve kabaran denizlerin, sadece önemli petrol limanlarını batırıp küresel petrol ticaretini aksatmakla kalmayıp, aynı zamanda kıyı rafinerilerini ve petrokimya tesislerini de etkileyebileceği belirtildi. CWR direktörü ve başyazar Debra Tan, "Raporumuzda vurgulanan altyapı riskleri benzersiz yatırım fırsatları sunuyor. Onlardan faydalanmalı ve petrolden vazgeçmeliyiz: Enerji güvenliği sağlamak şöyle dursun, petrol alışkanlığımız tüm geleceğimizi batırabilir." dedi.

Çarpıcı Rakamlar: Limanlar ve Tesisler Tehlikede

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 2021 tarihli raporuna göre, mevcut eğilimlere göre ortalama deniz seviyelerinin yüzyılın sonuna kadar bir metreden fazla artabileceği tahmin ediliyor. İki metrelik bir artışın göz ardı edilemeyeceği belirtilirken, CWR tarafından yapılan "stres testi" sonucunda, en büyük 15 tanker terminalinden 12'sinin, beşi Asya'da olmak üzere, deniz seviyesindeki bir metrelik artıştan etkilenmesinin beklendiği açıklandı.

Küresel Ham Petrol İhracatı Risk Altında

CWR raporuna göre, Suudi Arabistan, Rusya, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yapılan küresel ham petrol ihracatının yüzde 42'si risk altında. Bu da, Çin, ABD, Güney Kore ve Hollanda'ya yapılan ham petrol sevkiyatlarının yüzde 45'ini etkileyebilir. Japonya ve Güney Kore, ham petrollerinin yaklaşık dörtte üçünü, deniz seviyesindeki bir metrelik artışa karşı hassas olan limanlardan ithal ediyor. Rapor, bu ülkelerin kendi alıcı limanlarının çoğunun da etkilenebileceği konusunda uyarıda bulundu.

İklim Değişikliği ve Gelecek Riskleri

Raporda, sıcaklık artışlarının 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) kritik eşiğinde tutulmaması durumunda deniz seviyesindeki artışın üç metreye ulaşabileceği ve daha fazla liman altyapısını riske atabileceği belirtiliyor. CWR, iklimi ısıtan emisyonlara daha fazla katkıda bulunarak, petrol üretiminde devam eden büyümenin sektörü ayaklar altına alabileceğini ekledi.

Asya'nın Enerji Güvenliği Tehlikede

Çin Su Riski düşünce kuruluşu, Asya ülkelerinin muhtemelen en sert darbeyi alacağını ve bu ülkelerin yalnızca petrolden küresel geçişe değil, aynı zamanda liman altyapısının dayanıklılığının arttırılmasına da öncülük etmeleri gerektiğini vurguladı. CWR direktörü ve başyazar Debra Tan, "İroniktir ki, enerji güvenliğinin önemli bir bileşeni olan petrol, başta Japonya ve Güney Kore olmak üzere Asya'daki birçok ülkenin enerji güvenliğini tehdit edebilir." diye konuştu.

Yükselen deniz seviyelerinin petrol ticaretine yönelik oluşturduğu bu tehdit, hükümetler ve enerji sektöründeki paydaşlar için acil ve stratejik adımlar atılması gerektiğini gösteriyor. İklim değişikliğiyle mücadelede etkin politikaların benimsenmesi ve altyapı yatırımlarının arttırılması, uzun vadeli enerji güvenliği ve küresel ekonomik istikrar için hayati önem taşıyor.

Enerji Haberleri

Cezayir'den yola çıkan LNG gemisi 19 Ekim'de Türkiye'ye ulaşacak
Rusya, Arktik'te robotlarla petrol arayacak
OPEC'in petrol üretimi eylülde günlük 604 bin varil düştü
Oruç Reis'in Süveyş Kanalı'nı geçtiği bildirildi
Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali görevine hazır