WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın (One Planet City Challenge – OPCC) 2023-2024 dönemi sonuçlandı ve Türkiye’den İstanbul, ulusal şampiyon olarak seçildi. Yarışma, iklim kriziyle mücadelede etkili, iddialı ve yenilikçi çözümler geliştiren kentleri öne çıkarmayı amaçlıyor.
WWF Türkiye’nin aktardığına göre jüri, İstanbul’un ulusal şampiyon olmasını, kapsamlı bir iklim eylem planı ortaya koyarak bu stratejiyi kentsel planlama sürecine dahil etmesi ve şeffaflık ile hesap verebilirliği gözetmesine dayandırdı. İstanbul’un iklim eylem planı, enerji verimliliği ve ulaşım başlıklarına odaklanarak hem azaltım hem de uyum çalışmalarını kapsıyor. Bu başarısıyla İstanbul, ulusal ve uluslararası diğer şehirlere liderlik ve önderlik sergiliyor.
İstanbul’un Tek Dünya Kentleri Yarışması’ndaki başarısı, 2 Haziran Pazar günü Kadıköy Çevre Festivali kapsamında, Kadıköy Özgürlük Parkı’nda düzenlenecek bir ödül töreniyle kutlanacak.
WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, Türkiye finalistlerine ödül ve katılım sertifikalarını takdim edecek. Etkinlik kapsamında ayrıca “İklim Dostu Kentler” başlıklı bir panel düzenlenecek. Bu panelde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve bir önceki dönem ulusal kazananı İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcileri konuşmacı olarak yer alacak.
İstanbul, yaklaşık 20 milyon nüfusu ile “Adil, Yeşil, Yaratıcı Şehir ve Mutlu İstanbullu” vizyonuyla iklim değişikliğine karşı kapsamlı çalışmalar yürütüyor. C40 Kentleri İklim Liderleri Ağı‘na üye olan İstanbul, 2050 yılına kadar karbon nötr ve dirençli bir şehir olmayı hedefliyor. İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı, yenilenebilir enerjiye geçiş ve enerji verimliliği konularına odaklanıyor.
Kadıköy Çevre Festivali, 31 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Festivalde paneller, söyleşiler, atölyeler, gösteriler ve konserler gibi pek çok etkinlik yer alacak. Festival kapsamında düzenlenen “İklim Dostu Kentler” panelinin ardından, WWF-Türkiye ve Doğal Yapı Malzemeleri ve Yöntemleri Derneği tarafından hazırlanan “Afetlere Dirençli Kentler için Doğal Yapı Malzemeleri ve Yöntemleri” raporu kamuoyuna sunulacak.