“Uluslararası konvansiyonların kurallarının gemide uygulanması ile liman devletlerince tutuklanmaları en aza indiriyoruz.”

Yarım yüzyılı aşan geçmişiyle diğer klas kuruluşları arasında tecrübesiyle öne çıkan Korean..

Serkan GÜRSU - Korean Register Türkiye Müdürü

Yarım yüzyılı aşan geçmişiyle diğer klas kuruluşları arasında tecrübesiyle öne çıkan Korean Register, aynı zamanda sağladığı yüzde 90’ın üzerinde müşteri memnuniyeti ve asgari müşteri şikayetleri bakımından da sektörün önemli oyuncularından biri... Firmanın Türkiye Müdürü Serkan Gürsu ile Korean Register’ı konuştuk.

Korean Register'in geçmişiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Korean Register 1960 yılında kurulan, diğer klas kuruluşlarına göre daha genç bir kuruluş. Buna karşın Kore gemi inşa sanayinin yükselmesine paralel olarak hızla büyüyerek 1988 yılında filosu 10 milyon gros tona ulaşmış olup IACS üyesi olmuştur.  1998 ve 2011 yıllarında IACS konsey başkanlığı yapmıştır. 2015 yılında çevre koruma teknoloji merkezini kurmuş ve bu merkeze bağlı BWM (Ballas Water Management) ünitesi tip onay test laboratuvarı USCG tarafından bağımsız bir laboratuvar olarak onaylanmıştır.

Sizi diğer klas kuruluşlarından farklı kılan ne gibi artılarınız var?

Herşey’den önce genç bir klas kuruluşu olduğu için yapılanmasında bürokrasi minimize edilmiştir. Bu da, müşterilerimize hızlı geri dönüş ve çözüm odaklı yaklaşım olarak hizmeti sağlamaktadır. Bununla birlikte kalite hedefleri içerisinde ilk bakışta birbirine tezat gibi görünebilecek, ama aslında birbirleriyle uyumlu olan çok önemli iki hedefi vardır: Birincisi “0” klas kaynaklı gemi tutulması, ikincisi de asgari müşteri şikâyetiyle %90 üzerinde müşteri memnuniyetinin sağlanması.  Bu yaklaşım, klasladığımız gemilerin armatörleri tarafından da çok olumlu bulunuyor. Armatöre sağladığımız teknik destek, uluslararası konvansiyonların kurallarının gemide uygulanması ile liman devletlerince tutuklanmaları en aza indiriyor. Su anda yapılan PSC kontrolü ve klas nedenli tutulma oranımız son 5 yılda PARIS MOU ve USCG de binde bir mertebesinden az olup, bu Korean Register’i güvenilir bir klas kuruluşu statüsüne koymaktadır.

Korean Register’in diğer bir üstünlüğü de sürekli teknoloji geliştirmesi: En basitinden KR-CON isimli bilgisayar yazılım programımız IMO tarafından onaylı olduğundan gemide SOLAS, MARPOL Tehlikeli yük vs. kitapların gemide bulundurulma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor ve bu programdaki “checklist” modülünü kullanan gemi personeli PSC öncesi gemi kontrollerini eksiksiz yapabiliyor.

Hizmet verdiğiniz filo ve kapasiteniz hakkında neler söylersiniz?

Şu an itibariyle Korean Register’in klasladığı gemi 68 milyon gros ton olup, bunların %44’ü Bulk Carrier’lardan oluşmaktadır. Diğer önemli bölüm ise %22 civarında tanker filosu olup, özellikle son yıllarda Hanjin, Hyundai gibi büyük konteyner filolarıyla birlikte %15’lik kısmı konteyner gemilerinden oluşmaktadır.

Genelde kuru yük gemileri ile çalışıyorsunuz. Diğer alanlarda da çalışmalarınız var mı?

Ağırlık olarak filomuz dökme yük gemilerinden oluşsa da, Korean Register şu anda özellikle LNG gemileri için önemli bir teknolojik alt yapı sağlamıştır. Korean Register’in bünyesindeki KR Engineering bölümünde LNG gemilerindeki soğutma-basınç dağılım analizleri, LNG sıvılaştırma ve dönüşüm hesapları, Cold-spot ve boyuna mukavemet analizleri yapılmaktadır.

Bununla birlikte, konteyner gemileri için çalıştığı hatta bağlı olarak karşılaşacağı deniz şiddetlerini detaylı inceleyerek lashing ekipmanları optimizasyonu yapılmakta ve bu optimizasyon sayesinde geminin lightship’i %7-8 mertebesinde azalabilmektedir.

İzlediğimiz kadarıyla teknoloji yatırımlarına büyük önem veriyorsunuz? Bunun sebebi nedir?

Bu Kore gemi inşa sanayi ile alakalı: Bildiğiniz üzere, Güney Kore gemi inşa sanayinde şu anda 1 numara ve bunu ucuz iş gücü ile değil, teknoloji üreterek sağlıyor. Korean Register’da bu teknoloji üretimine kaynak sağlamak ve ayak uydurmak durumunda. Korean Register’in teknoloji üzerine yatırımları bundan kaynaklanıyor. Bir örnek verecek olursak Hyundai Heavy Industry tersanesi kendi şirketleri, grubundan Hyundai Logictic’e 13.000 TEU’luk bir konteyner gemisi sipariş ettiğinde haliyle bu geminin klası Korean Register oluyor. Korean Register’da bu devasa yapıyı klaslayabilmek için boyuna mukavemet analizi, eleman boyutlandırma gibi mühendislik hesaplarını yapabilecek bilgisayar programları geliştirmek durumunda. KR SeaTrust programı bu ihtiyaçtan doğmuş ve şu anda en gelişmiş gemi inşa mühendislik programlarından birisi. Teknolojiye yatırım Korean Register için tercihten öte, gereksinim ve zorunluluktur.

Size ait Google benzeri bir arama motoru bulunuyor sanırım. Biraz bahseder misiniz?

KR-CON’u kast ediyorsunuz sanırım. Bu programı detaylı anlatayım; SOLAS, MARPOL, IBC Code, LoadLine vb. tüm IMO konvansiyonlarının ve kurallarının MSC ve MEPC gibi komite açıklamalarıyla (Resolutions) tüm revizyonlarının bir bilgisayar programında toplanması ile KR-CON oluşur. KR-CON’un benzeri uygulamalarla kıyaslanamayacak üstünlükleri vardır. Her şeyden önce KR-CON IMO tarafından sertifikalandırılan tek programdır. Yani gemide KR-CON programı bilgisayara yüklü ise hiçbir IMO yayını kitap satın almak gerekmiyor. Korean Register tarafından klaslanan gemiye bu programı ve sertifikasını gemiye iletiyoruz ve gemiye gelen PSC’ler bu program ve sertifikayı gördüğünde gemide SOLAS, MARPOL vs. kuralları kitap olarak aramıyor. KR-CON her yeni kural ve revizyonla yenilendiğinden, armatörü ciddi bir kitap maliyet külfetinden kurtarıyor.

KR-CON diğer bir üstünlüğü içindeki modüller: geminizin kızağa konuş tarihi, gros ton, tipi gibi bilgileri girdiğinizde sadece geminin uygulandığı kurallar dökümü yapılıyor. Örneğin geminiz dökme yük gemisi ise tanker ya da yolcu gemileri için uygulanan kuralları incelemekle vakit kaybetmiyorsunuz. Yine aynı şekilde kelime ile arama yapabiliyorsunuz. Örneğin “lifeboat” yazdığınızda sadece sizin geminizde uygulanacak can kurtarma filikaları ile ilgili kurallar karşınıza çıkıyor. Bir de “checklist” modülü var ki yine geminize uygulanan kurallardan oluşan bir kontrol listesi oluşturuyorsunuz. Öyle ki bu programı bu modüllerinden ötürü EMSA (European Maritime Safety Agency) KR-EMSA Rule-check modülü ile kullanıyor. Ayrıca bu programları Denizcilik Bakanlığımızın ilgili birimlerine sağladık, Türk PSC’si ve Liman devleti surveyleri de bu programı kullanıyor.

Filonuza mühendislik anlamında da destekleriniz oluyor bildiğimiz kadarıyla...

Korean Register şemsiyesi altında KR-Engineering isminde ayrı bir birimimiz var. Bu birim müşterilerimiz için gelişmiş mühendislik hesapları ve çalışmalarında bulunuyor. Örneğin, Yunanlı bir müşterimizin aframax tanker filosu için gemi yapı elemanlarının detaylı risk haritasını çıkardılar. Bu detaylı çalışmada gemideki-hot spot- diye tabir edilen mukavemet bakımından riskli noktaların belirlenmesi ve geminin periyodik surveylerinde bu noktaların kontrolü sağlanır. Bununla birlikte, bir başka yabancı müşterimiz için baş bodoslamadaki bulb modifikasyonu ile aynı gemi hızında %5 yakıt tasarrufu sağladığımız iki projemiz var. Türkiye’den bir örnek verecek olursak Beşiktaş Tersanesinin Kore’den satın aldığı 380 metre boyundaki yüzer havuzun Türkiye’ye getirilmesi sorunu vardı. Havuzun boyuna mukavemeti Hint okyanusundaki dalga boylarında kırılma riski taşıdığından havuzun iki parça halinde getirilmesi planlandı. Bunun içinde havuzun kırılmadan ikiye bölünmesi gerekiyordu. Yine tüm bu boyuna mukavemet ve stabilite hesaplarını KR- Engineering gerçekleştirdi.

Kore'nin dünya gemi inşa sanayiindeki konumu sizin için avantajlar sağlıyor mu?

Kesinlikle: daha önce belirttiğim gibi Korean Register’in tüm alt yapısı Kore gemi inşa sanayi ile birlikte geliştiriliyor. Korean Register’in Kore tersaneleri ve gemi inşa fakülteleriyle organik bağı var. Haliyle Korean Register, Kore gemi inşa sanayi ile beraber gelişiyor.

Korean Register için çevre ne anlam ifade ediyor? Bu konuda çalışmalarınız var mı?

Belirttiğim gibi Korean Register bünyesi altında, 2015 yılında çevre koruma teknoloji merkezi kurulmuş. Bu teknoloji merkezinde şu anda ağırlıklı olarak yakıt tasarrufuyla beraber daha düşük egzoz emisyon değerlerinin yakalanmasını sağlayacak ünitelerin, ekipmanların ve tasarımların araştırılma ve geliştirilme faaliyetleri yürütülüyor.

Korean Register'in en önemli özelliklerinden biri bürokratik bir karmaşa olmaması. Buradan hareketle gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

Elbette bürokrasiyi minimize eden anlayışımız bir avantaj: Bu avantaj ile birlikte önümüzdeki yıl içindeki hedefimiz toplam gemi filomuzu 75 milyon gros tonaja ulaştırmak. Türkiye’de de 300.000 GRT’ye ulaşan filomuzu aynı oranda büyütmeyi planlıyoruz.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2016 - 49. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.” 
“Mobil yangın söndürme sistemlerimiz, yüksek verimlilik sağlıyor.” 
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”