Türkiye'nin uluslararası taşımacılıktaki stratejik önemi masaya yatırıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Şerafettin Aras, "Orta Koridor ve Asya ile Avrupa arasındaki konumumuzu iyi kullanarak sektörümüzü küresel liderliğe taşımamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nden (UND) yapılan açıklamaya göre, TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi, kamu ve sektör temsilcilerini ağırladı.

Türkiye'nin uluslararası taşımacılıktaki stratejik önemi, transit taşımacılıktaki engeller ve geleceğe yönelik hedeflerin masaya yatırıldığı toplantıya Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Bozkurt, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Murat Korçak, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Ufuk Yalçın, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ve sektör temsilcileri katıldı.

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına yer verilen Aras, Orta Koridor'un Türkiye'nin lojistikteki önemini artırdığını belirterek, bu güçle sektör hedefinin çok daha yüksek olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin Orta Koridor'daki konumuyla Avrupa ve Asya arasında köprü işleviyle çok önemli avantajlara sahip olduğunu aktaran Aras, bu konumun lojistikte küresel liderliğe taşınması gerektiğini belirtti.

Aras, 2024'te taşımacılık gelir hedefinin 40 milyar dolara, 2028'e kadar ise 78 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu potansiyel bizde var ve hepimiz bu başarıyı gerçekleştirecek iradeye sahibiz." değerlendirmesini yaptı.

Modern çözüm vurgusu
Şerafettin Aras, sınır kapılarında yaşanan beklemelere değinerek, "Sınır geçişlerinde yaşanan sıkıntılar, sadece ticaretimizi değil, büyüme hedeflerimizi de tehdit ediyor." görüşünü dile getirdi.

Limanlardaki yüksek maliyetlerin taşımacılıktaki rekabet avantajını azalttığını anlatan Aras, "Limanlarımızdaki maliyetlerin düşürülmesi, Ro-Ro hatlarının artmasını sağlayarak Türkiye'yi deniz taşımacılığında daha cazip hale getirecektir. Ayrıca İstanbul gibi kritik bölgelerdeki geçici depolama alanlarının eksikliği, Türkiye'nin lojistik avantajlarını tam olarak kullanmasını engelliyor." açıklamasını yaptı.

Aras, Orta Koridor'un Türkiye'nin lojistikteki önemini artırdığını belirterek, Avrupa'dan Çin'e uzanan taşıma rotasının Türkiye'nin küresel ticaretteki stratejik rolünü güçlendirdiğini kaydetti.

Son gelişmelerin deniz ticaretini Ümit Burnu üzerinden daha maliyetli ve uzun rotalara zorladığını ifade eden Aras, bu süreçte Türkiye'nin Orta Koridor'daki kritik rolüyle hayati bir alternatif sunduğunu vurguladı.

"Türkiye, dünya ticaretinin vazgeçilmez oyuncusu olacak"
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Aras, 2024'te 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerine ulaşmanın mümkün olduğunu kaydederek, "Bu, sadece bir vizyon değil, hepimizin omuz omuza vererek gerçekleştireceği bir devrimdir. Türkiye, dünya ticaretinin vazgeçilmez oyuncusu olacak ve bu süreçte hepimizin katkısı hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gelecekteki başarısının sınır geçişlerinin verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek, limanları rekabetçi hale getirmek ve bürokratik engelleri hızla aşmaktan geçtiğini belirten Aras, yapılacak reformların Türkiye'yi lojistikte küresel lider yapacağını vurguladı.

Lojistik Haberleri

Batu Logistics, Avrupa’daki güçlü altyapısıyla likit taşımalarda hızını artırdı
Demir yolları limanlara, Türkiye'nin ihracatı yeni rekorlara uzanacak
Türkiye küresel lojistik üssü olmaya aday
Hem kara hem de denizde navlun fiyatlarında dalgalanma yaşanıyor
Gemi ve hayayolu taşımacılığında yeni düzenlemeler