Bahadır ŞEN - MarinBase Yöneticisi
Türk Deniz Kuvvetleri’nde uzun yıllar çalıştıktan sonra MarinBase firmasını kurarak sektöre giren iki ortak, ciddi başarılara imza atarak kısa sürede ismini duyurmayı başardı. Yat yönetim hizmetleri ile tekne sahiplerinin birçok talebine cevap veren firmanın kuruluş sürecini ve faaliyetlerini Bahadır Şen ile konuştuk.
Kuruluş sürecinizden bahsedelim öncelikle. Türk Deniz Kuvvetleri'nde uzun yıllar geçirmiş kişiler olarak sektöre girişiniz nasıl oldu?
2012 yılında ben ve ortağım Seda Sanlısoy Deniz Kuvvetlerine uzun yıllar verdiğimiz hizmetlerimizi tamamlayarak ayrıldık. Sektördeki ihtiyaçları görmemizin ardından zaten denizden kopmayı hiç düşünmeyen iki ortak olarak denizin askeri tarafından yatçılık tarafına geçiş yapmaya karar verdik. Bu geçiş sürecinde uzun yıllar Deniz Kuvvetlerinde almış olduğumuz çağdaş eğitimler ve görev esnasında edinmiş olduğumuz denizcilik bilgileri ve denizcilik örf, adet ve ananelerine güvenerek kendi şirketimiz ile hizmet vermenin en doğru hareket olacağına karar verdik. 2013 yılında iki kurucu ortak olarak ilk Türk yat yönetim şirketi olan MarinBase’i hayata geçirdik.
Askeri disiplinden geliyor olmak, denizcilik geleneğini bilen kişiler olmak kısa sürede yakalanan başarıda etkili olmuştur sanırım...
Kesinlikle haklısınız. Askerlik mesleğinin en önemli bileşeni olan şahsi ve iş disiplinini, Deniz Kuvvetlerimizin çağdaş eğitimi, denizcilik bilgi becerililerinin yanı sıra denizcilik gelenekleriyle harmanlayarak edindiğimiz tecrübeleri iş hayatımıza yansıtmamız sektörde fark yaratmamız için yeterli oldu.
Hizmet alanlarınız hangi bölgeler? Ya da böyle bir alan kısıtlamanız var mı?
Yat yönetim hizmetlerimizi 2013 yılından bu yana tüm Akdeniz çanağında, Türk ve yabancı tekne sahiplerimize sunmaktayız. İlk Türk yat yönetim şirketi olarak kuruluşumuzdan itibaren emin adımlarla devam ettiğimiz yolculuğumuzda, kaliteli ve güvenilir hizmetlerimiz neticesinde, kısa sürede Türk yat pazarının güvenilir şirketlerinden biri olarak haklı bir üne ve ciddi başarılara ulaştık. Bu süreçte edindiğimiz tecrübeler ve ulaştığımız başarılar, güvenilirlik ve ünümüzün de yardımıyla ismimizi Avrupa yat pazarının da çok iyi bilinen ve başarılı yat yönetim şirketleri arasına yazdırmamız pek de zor olmadı.
İki ayrı firmanız var. Öncelikle yat yönetimi hizmetinizle başlayalım isterseniz. Ne tür hizmetleriniz var?
Aslında iki ayrı firmamız yok. MarinBase isimli tek bir firma çatısı altında biri şube olmak üzere iki farklı ofisimizde iki farklı sektöre hizmet sunmaktayız.
Bunlardan ilki Çengelköy merkez ofisimizdeki ekibimiz ile beraber sunduğumuz yat yönetim hizmetlerimiz. Yat yönetim hizmetlerimizi kısaca tekne sahibi adına teknenin mürettebat ile ilgili tüm konuları, tekne ödemeleri ve finansal tüm başlıklar, teknik olarak yapılması gereken tüm bakım, tutum, onarım ve idame faaliyetleri ve bayrak devleti ve klas kuruluşlarını kapsayan idari konuların tümünün ve bu konulardaki tüm işlemlerin tarafımızca planlanarak yönetildiği ve bu saydığım maddelerdeki tüm sorumluluğun tarafımızca üstlenildiği bir süreç olarak tanımlayabiliriz. Bu süreçte tekne sahibine düşen ise sadece teknesiyle keyifli vakitler geçirmek.
Bakım onarım programınız da var sanırım...
Tabii ki. Teknik olarak teknenin tüm bakım, tutum, onarım ve idame faaliyetlerinin bizler tarafından en ince ayrıntısına kadar planlanarak, tekneye yapılan tüm teknik işlemlerin bizzat bizler tarafından takip ve kontrol edildiği bir sistemimiz var.
Yasal süreçlerde ve sertifikasyon çalışmalarında da katkınız oluyor mu?
Evet. İdari olarak bayrak devleti kanun ve kuralları çerçevesinde ve ayrıca teknenin tabi olduğu klas kuruluşu isterlerine uygun şekilde tüm idari faaliyetler de bizim planlamamıza istinaden bizim takip ve kontrolümüzde gerçekleşiyor.
Savarona ve Yakamoz yatlarının yönetimine talip olduğunuzu biliyoruz. Bu konuda girişiminiz oldu mu?
Uzun süredir T.C. Cumhurbaşkanlığı envanterinde bulunan SAVARONA yatı ve son dönemde T.C. Cumhurbaşkanlığı envanterine alınan YAKAMOZ yatlarının T.C Cumhurbaşkanlığı yatı olarak işletilmesi adına 2 sene önce T.C Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı nezdinde girişimlerimizi başlattık. Tüm dünyada aktif olarak kullanımda olan tek Cumhurbaşkanlığı yatı olan SAVARONA ve YAKAMOZ yatlarının T.C. Cumhurbaşkanlığı yatları olarak işletilmesi hizmetinin bizler için önemini anlatmaya kelimeler yetmez. Özellikle SAVARONA yatının ismini duymak bile bizleri heyecanlandırıyor. Bu konuda kısa süre içerisinde somut adımlar atılacağına dair inancımız çok yüksek.
Devlete ve özel sektöre ait gemiler için de benzer hizmetleriniz var galiba...
Yat yönetim hizmetlerimizin yanı sıra yine MarinBase ismiyle sadece devlet gemilerimiz için (şu an özel sektör gemilerini kapsamıyor) Mürettebat temin, mürettebat yönetim, finansal yönetim, teknik ve idari yönetim hizmetleri verecek şekilde 2019 yılı son çeyreğinde yeni bir yapılanmaya gittik. Bu kapsamda öncelikli olarak Tuzla Şubemizi aktif hale getirerek burada ayrı bir ekip kurduk. Sonrasında Tuzla şubemize Milli Savunma Bakanlığından Milli ve Nato tesis güvenlik belgesi alarak hazır hale geldik.
Gemi sahipleri için en önemli meselelerden biri güvenlik... Siz, Kişi Güvenlik Belgesi sahibi mürettebat temini yapan ilk firmasınız sanırım.
Evet. Güvenlik konusu günümüzde tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de oldukça önemli yer kaplıyor. Bu kapsamda MarinBase olarak sahip olduğumuz şirket güvenlik belgesine istinaden kişi güvenlik belgesi sahibi mürettebat temini yapıyoruz. Kişi güvenlik belgesi sahibi mürettebat temini yapan ilk ve tek firmayız.
Son olarak, Türk Savunma Sanayii projeleri içinde de yer alıyorsunuz? Ne tür katkılar sunuyorsunuz?
Tuzla şubemizdeki yapılanmayı tamamlamayı müteakip Şubat 2020’den itibaren kendi ekibimiz ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. nin (STM) ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Tuzla’da inşaa edilen TCG UFUK (A-591) gemisinin Liman Kabul Testleri (HAT) ve Seyir Kabul Testleri (SAT) dönemi için mürettebat temini ve mürettebat yönetimi hizmetlerini vermeye başladık. 22 ay sonunda bu hizmetlerimizi tamamlayarak TCG UFUK gemisini Deniz Kuvvetlerimize teslim ettik.
Müteakiben yine SSB tarafından STM ana yükleniciliğinde, Ada Tersanesi Tuzla/İstanbul’da inşası tamamlanan TCG Yzb. Güngör Durmuş (A-574) gemisinin Seyir Kabul Testleri (SAT) döneminde Mayıs 2021 tarihinde başladığımız mürettebat temini ve mürettebat yönetimi hizmetlerimizi de 7 ay sonunda tamamlayarak TCG Yzb. Güngör Durmuş gemisini de Deniz Kuvvetlerimize teslim ettik.
Bu her iki savunma sanayi projesinde yer alarak ülkemizin yerli ve milli savunma sanayi projelerinde bizlerin de ciddi bir katkısı olduğu için MarinBase ailesi olarak gururluyuz. Ayrıca belirtmeliyim ki, bu her iki süreci de başarıyla tamamlamamız neticesinde hem Türkiye’de bir ilk ve dünyada ise sınırlı sayıdaki örneklerden biri olmamızdan dolayı hem de bizlere duyulan güvenin ve yaptığımız işin en iyilerinden biri olduğumuzun en büyük kanıtı sayılacağı için aynı zamanda son derece mutluyuz.
İlerleyen dönemlerde de Mavi Vatanımız için yerli ve milli savunma sanayi projelerine yapacağımız katkıları arttırarak devam edeceğiz.
Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Ocak-Şubat 2022 - 82. sayısında yayımlanmıştır.