Türk kargo gemisi İran açıklarında çatışmanın ardından terk edildi

İran kıyılarında bir dökme yük gemisiyle çatışan Türk kargo gemisinin mürettebatının sağ salim kurtarıldığı duyuruldu. 

"Knidos" adlı gemi, çatışmanın ardından hızla su almaya başlayınca mürettebat, gemiyi terk ederek güvenli bir şekilde kurtarıldı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, olayın Suudi Arabistan'ın Dammam Limanı'ndan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Mina Saqr Limanı'na sefer yapan "Knidos" gemisinin İran açıklarında, Hindistan'dan gelen "Nadeen" isimli dökme yük gemisiyle çatışması sonucu gerçekleştiği bildirildi. Çatışmanın etkisiyle, 8.900 dwt'lik "Knidos" gemisinin sancak kıç çeyreğinden aldığı darbe sonucu makine dairesinin su almaya başladığı ve alabora olma riski taşıdığı ifade edildi.

Çatışma sonrası gemiden acil durum sinyali alındığı belirtilirken, 13 mürettebat üyesinin cankurtaran botlarıyla tahliye edilerek kurtarıldığı açıklandı. Mürettebat, çarpışmaya neden olan "Nadeen" gemisine alındı. Yaralanma bildirilmedi.

Derhal kurtarma operasyonu başlatıldı
Ankara ve Bandar Abbas'taki kurtarma merkezleri ile İstanbul merkezli Elkenz Shipping, olayın ardından derhal bir kurtarma operasyonu başlattı. Gece yarısına yakın saatlerde "Knidos"tan gelen EPIRB acil durum sinyali üzerine harekete geçen yetkililer, mürettebatın güvenliğini sağlamak için yoğun bir çaba sarf etti.

"Nadeen" isimli dökme yük gemisinin St. Vincent & Grenadinler'de kayıtlı olduğu ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yönetildiği öğrenildi. Olay sonrası Nadeen'in AIS sinyalleri geminin seyrine devam ettiğini gösteriyor; ancak varış limanı henüz bildirilmedi.

Gemi ve denizde güvenlik endişeleri
Denizcilik uzmanları, bu tür çatışmaların, gemilerin rotalarının dikkatle takip edilmemesi veya uygun iletişim sağlanamaması gibi nedenlerden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Yetkililerin, denizcilik sektöründe daha sıkı önlemler alınması gerektiğine vurgu yaparak, gemi mürettebatlarının eğitimi ve acil durum protokollerinin gözden geçirilmesinin önemine dikkat çekti.

Çatışmanın ardından "Knidos" gemisinin durumu belirsizliğini korurken, uzmanlar geminin kurtarılmasının zor olabileceğini belirtiyor. Gemi, denizdeki güvenliği tehlikeye atacak şekilde su almaya devam ediyor.

Olayın ardından Türkiye ve bölge ülkeleri denizcilik güvenliği konusunda daha fazla iş birliği yapma gerekliliği üzerinde duruyor.

Deniz Kazaları Haberleri

Güvenli bölgeye çekilen petrol tankerindeki yangın hala devam ediyor
Tanker gemisinden denize düştüğü belirtilen kişiyi arama çalışmaları sonlandırıldı
Batma tehlikesi geçiren gemi Sahil Güvenlik ekipleri eşliğinde limana yaklaşıyor
Yangından zarar gören Sounion tankeri Kızıldeniz'de güvenli yere çekiliyor
Alanya'da teknenin çarptığı kadın hayatını kaybetti