Türk Donanması’nın Denizaltıları Milli Sistemlerle Güçleniyor 

Türkiye’nin denizlerdeki mühendislik gücü STM, Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan...

Türkiye’nin denizlerdeki mühendislik gücü STM, Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan, Gür Sınıfı Denizaltıların Yarı Ömür Modernizasyon faaliyetlerinde, sistem tedarik ve platform entegrasyonu sorumluluğunu üstlendi. Gür Sınıfı Denizaltılarda kritik öneme sahip; seyir, makine ve muhabere sistemleri milli ve modern imkânlarla modernize edilerek, denizaltıların ömrü uzatılacak. 

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türkiye’nin savunma sanayii ve milli teknoloji hamlesinde önemli bir rol üstlenen STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en önemli vurucu unsurlarından denizaltıların modernizasyon faaliyetlerinde kritik görevler almaya devam ediyor.

Gür Sınıfında Seyir, Makine ve Muhabere Sistemleri Modernize Edilecek 
Denizaltı Filosu Komutanlığı’nın Mavi Vatan’daki bel kemiği; Preveze ve Gür Sınıfı denizaltılarda önemli bir kilometre taşına imza atıldı. Türk Donanması’nın envanterinde yer alan, Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı ömür Modernizasyonu Projesi içeriğine Gür Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu faaliyetlerini de ekleyen Sözleşme Değişikliği STM-ASELSAN-ASFAT-HAVELSAN İş ortaklığı (İO) ile SSB arasında 17 Ocak 2024 tarihinde imzalandı. 

Sözleşme ile ilk aşamada, İş Ortaklığı tarafından Gür Sınıfı Denizaltıların kritik bazı seyir, makine ve muhabere sistemlerinin modernize edilmesi hedefleniyor. STM’nin sistem tedarik ve platform entegrasyonu sorumluluğunu üstlendiği projenin 6 yılda tamamlanması planlanıyor. 

Denizaltılara Milli Savaş Yönetim Sistemi Platform Entegrasyonu STM’ye Emanet 
Preveze-YÖM projesi ile çerçevesi çizilen tedarik ve entegrasyon işlemlerinin yanı sıra TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen Milli Üretim Entegre Savaş Yönetim Sistemi (MÜREN) ile ADVENT MÜREN Savaş Yönetim Sistemlerinin PREVEZE ve GÜR Sınıfı Denizaltılara, platform entegrasyonu faaliyetleri de STM sorumluluğunda yürütülüyor. Türk Deniz Kuvvetleri’nde 2004 yılından itibaren göreve başlayan 4 adet Gür Sınıfı Denizaltı bulunuyor.

Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu
SSB tarafından 2019 yılında başlatılan, Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu’nda, ilk denizaltı TCG PREVEZE’de bugüne kadar STM tarafından tedarik edilen ve platform entegrasyonu tamamlanan Atalet Seyir Sistemi, CTD Problar, Soğutulmuş Su Sistemi ve Statik İnverterlerin kabul faaliyetleri 2023 yılında tamamlandı ve proje kapsamında modernizasyon faaliyetleri başarıyla devam ediyor. 

Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan TCG Preveze (S-353), TCG Sakarya (S-354), TCG 18 Mart (S-355) ve TCG Anafartalar (S-356) denizaltılarının modernizasyonunu kapsıyor. STM’nin pilot ortak görevini yürüttüğü projede; 9 adet sistemin tedarik faaliyetleri ve Proje kapsamında tedarik edilen sistemlerin tamamının platform entegrasyonu sorumluluğu STM tarafından yürütülüyor.

Güleryüz: Denizaltı Filomuzun Gücüne Güç Katmayı Sürdüreceğiz
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, denizaltı tasarım, inşa ve modernizasyon alanlarında STM’nin önemli görevler üstlendiğini belirterek, “Nitelikli insan kaynağımız ve mühendislik gücümüzle Donanmamızın ve kardeş ülkelerin denizaltılarında kritik çalışmalar yürütüyoruz. Modernizasyon kapsamında da AY Sınıfının ardından, PREVEZE ve GÜR Sınıfı denizaltılarımızın da, en gelişmiş sistemlerle donatılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alınan kararların ve projelerimizin, Savunma Sanayii Başkanlığımıza, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ve tüm paydaşlarımıza hayırlı olsun. Mavi Vatan’da ‘Sessiz ve Derinden’ ilerleyen Denizaltı Filosu Komutanlığımızı gücüne güç katmak için faaliyetlerimizi aralıksız sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı. 

STM Denizaltı Projeleri
STM, Türk Donanması ile dost ve kardeş ülke donanmalarının su üstü ve denizaltı platformlarının, daha etkin görevler yapması için tasarım, inşa ve modernizasyon faaliyetleri kapsamında, ihtiyaca özel özgün ve esnek mühendislik çözümleri üretiyor. 

Türk Donanmasının denizaltı modernizasyon ve inşa projelerinde önemli görevler üstlenen STM, ana yüklenicisi olduğu 2 adet AY Sınıfı Denizaltının Modernizasyonunu 2015 yılında başarı ile tamamladı. Halen 4 adet Preveze Sınıfı Denizaltının modernizasyonunda pilot ortak olarak sistem tedarik ve platform entegrasyonu faaliyetlerini sürdüren STM, Pakistan’ın sahip olduğu Fransız yapımı Agosta 90B Khalid Sınıfı denizaltıların modernizasyonunda da 2016 yılından beri ana yüklenici olarak görev yapıyor. Agosta 90B Modernizasyon projesinde ilk iki denizaltıyı teslim eden STM, üçüncü denizaltının modernizasyon çalışmalarını Pakistan’da sürdürüyor. 

STM, havadan bağımsızlı tahrik sistemi (AIP) ile donatılan Yeni Tip Denizaltı (Reis Sınıfı) İnşa Projesi’nde de önemli görevler üstleniyor. Türk Donanması’nın son modern denizaltı platformu olan “Reis” Sınıfı denizaltılarda tasarım, mühendislik ve sistem entegrasyon faaliyetlerini başarıyla yürüten STM, dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği, denizaltı torpido kovanlarının, (ana silahların) yer aldığı baş kısım “Section 50”yi yerlileştirerek, Proje kapsamında tüm teslimatları gerçekleştirdi.

Diğer taraftan STM mühendisleri tarafından ve milli imkânlarla dizayn edilen küçük boyutlu STM500 denizaltısının mukavim tekne test üretimi de Haziran 2022 itibariyle başladı. STM ayrıca, insansız otonom sualtı aracı geliştirmek için Ar-Ge faaliyetlerini devam ediyor. 

Savunma Sanayi Haberleri

Türkiye, NATO'nun savunma sanayisi üretimine daha fazla katkı sunmak istiyor
TCG İZMİR firkateyni denize indirildi
MUGEM Uçak Gemisi Projesi denizcilikte yeni bir dönemi başlatıyor
Türkiye’de inşası devam eden 31 savaş gemisi
2024 savunma sanayisinde tarihi başarılarla sona eriyor