TÜRDEF, 7. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi

Türkiye Denizcilik Federasyonu’nun 7. Olağan Genel Kurulu’ndan, Arif Bostan'ın yönetimindeki listeyle devam kararı çıktı.

Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) 7. Olağan Genel Kurulu 74 üyenin katılımıyla yapıldı. Kapt. Arif Bostan açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Federasyonumuzun 7. Olağan Genel Kurulu’na katıldığınız için teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi pandemi yasaklarının sona ermesiyle, Aralık 2021’de yaptığımız 6. Olağan Genel Kurulu sonucu sizlerin oylarıyla, destekleriyle göreve geldik. Göreve gelmemizin hemen ardından çalışmalarımıza başladık.

İki önemli gündemimiz var
İki önemli gündeme yöneldik. Bunlar yıpranma hakkı ve yeşil pasaport. 2008 yılında yapılan mevzuat değişikliğiyle bu hakkımızı kaybetmiştik ama gemi insanları bildiğiniz üzere çok eski çağlardan beri değişerek artan mesleki yıpranma koşullarıyla çalışmaktalar. Küçük, büyük farklı gemilerde çalışan, yakın-uzak sefer yapan, yük-yolcu gemilerinde emek veren her yeterlilik sınıfından gemi insanı, kaptanından, başmühendisinden yağcısına kadar gemi insanı kapsamında farklı gemilerde seyir emniyetinin arttırılmasına yönelik hizmeti canları pahasına veren kılavuz kaptanlar her ortamda zorluklarla mücadele ederek çalışıyorlar. Öyleyse bu yıpranma hakkı bizim hakkımızdır dedik ve bu konuda çalışmalar yaptık.

Yeşil pasaporta gelince de Türk Uzakyol Gemi Kaptanları üzerinden yürüdük. Biliyorsunuz gemi kaptanının bayrak temsiliyeti uluslararası sularda, büyükelçiliğimizin olmadığı yerlerde diplomatik olarak ülke temsilcisi konumunda. Bizim bakışımıza göre adeta fahri konsolosluk yapmaktalar. Hakkaniyete uygun olan ve Anayasa’nın 10. Maddesi’ndeki kanun önündeki eşitlik gereği, yeşil pasaport hakkının Türk Uzakyol Gemi Kaptanları ve hatta gemideki kilit personele de verilmesi gerektiğini düşündüğünü söylemiştik. Bu konuda fikrimiz değişmedi.

Yönetim olarak kurulumuzun göreve gelmesinden sonra bu iki konuda harekete geçtik ve çok araştırdık, çalışmalar yaptık. Yıpranma payıyla ilgili panel düzenledik. Elde ettiğimiz verileri bir kitapçık haline getirip ilgili kurumlara sunduk.

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem çalışmalarımızın hız kesmesine neden oldu. Depremde kaybettiğimiz vatandaşlara da Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyoruz.

Faaliyet değil olması gereken
Yönetimde olduğumuz dönemde üye derneklerin çalışmalarına da destek verdik, birlikte ilerledik, farklı birçok konuyla ilgili toplantılara katıldık ve ziyaretler gerçekleştirdik. Federasyonumuzun etkileşimini arttırmak için üye derneklerimiz ve delegelerimizin çabalarını, hedeflerini gerçekleştirme yolunda yapmamız gereken aktivitelerimizi de yerine getirdik.

Biz bunları bir faaliyet olarak değil, olması gereken şey olarak görüyoruz. Bizim faaliyet olarak gördüğümüz şey yeşil pasaporttur, yıpranma hakkıdır. Yani denizcinin haklarını almaktır. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Çalışmalarımızın sonuç vereceğine inancımız tam. Özellikle yıpranma hakkı konusunda çok ciddi destek aldık. Sonuca taşıyacak adımlar adına genel kurulumuzun desteğini rica ediyoruz.”

Divan Kurulu’ndaki önemli isimler
Olağan Genel Kurul’un Divan Heyeti Başkanı Müh. İlker Meşe, Başkan Yardımcısı Birol Bayrakdar, Katip üyesi Nilay Dündar ve Sayman Üyesi ise İlker oldu.

Olağan Genel Kurula katılan STK Başkanları yaptıkları nezaket konuşmalarında şunları söyledi:

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Teker:

“Son 10 yıl içerisinde denizcilik içerisindeki STK’ların sayısında çok ciddi artış meydana geldi. Camianın haklarını savunmak ve kendilerini doğru temsil etmeleri için en uygun, demokratik yol olan STK’ların bu güzel gelişimi hepimizi mutlu ediyor. Bu süreç içerisinde STK’ların ortak paydadaki sorunların tespit edilmesi ve platformda anlatılması ile çözümler üretilmesi büyük bir gereklilik olarak ortaya çıktı. Bu amaçla kurulmuş olan federasyonumuzun genel kurulunun tüm camiamıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Kurulmasında ve sonrasında emeği olan tüm yöneticilerimizi huzurunuzda saygıyla selamlıyorum.”

Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKKAPDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Zafer Akbulut:

“1959 yılında kurulmuş bir dernek olarak, kuruluşunda da ara kurucularından biri olarak Denizcilik Federasyonu ile yıllardır iyi bir çalışma içerisindeyiz. Biz de desteklerimize sonuna kadar devam ediyoruz. Geniş bir katılım var. Uzun zamandır böyle bir katılım görmedim. Bizimkiyle beraber ikinci defa farklı bir grup çıkmıyor. Alışacağız buna. Eski üyelerimize teşekkür ederim, yeni seçileceklere de başarılar dilerim.

Deniz Trafik Operatörleri Derneği Başkanı Ahmet Deniz:

“Deniz Trafik Operatörleri olarak çalışı altında bulunduğumuz Türkiye Denizcilik Federasyonu’nun genel kurulunun hayırlı, uğurlu olmasını dilerim. Çalışmalarını takdirle takip ettiğimiz federasyonumuzun yeni projelerle yoluna devam edeceği konusunda inancımız tamdır. Deniz Trafik Operatörleri olarak federasyonumuza elimizden geldiğince destek olacağımızı belirtiriz.”

İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. İlker Meşe:

“Yıpranma hakkı çok önemli ama bunun bir yolu olması lazım. Bir müracaat silsilesi olması lazım. Her iki taraftan da siyasi destek olması lazım. Nedir yol? Maliye’yi mi ilgilendiriyor, Ticaret Bakanlığı’nı mı ilgilendiriyor, SSK’yı mı ilgilendiriyor, Ulaştırma Bakanlığı’nı mı ilgilendiriyor. Fazla da beklememek lazım. Elimizden geldiğinin fazlasını yapacağımızı biliyorsunuz. Bir de Türk eğitim sistemi, Denizcilik eğitim sistemi çok kötüye gidiyor. Federasyona düşen bir şeylerden biri de bu. Hep beraber bir denizcilik eğitim sempozyumu yapalım. Adını da koyalım. Türk denizcilik eğitimi nasıl olmalı, meslek liselerinden çıkanlar nasıl olmalı. Biz kendi adımıza arkadaşlarımıza öneride bulunalım. Yoksa kendi önerilerini yapıyorlar, önümüze getiriyorlar ve bize sadece itiraz etmek düşüyor. Buradan bir karar çıkması lazım. Türk üniversite denizcilik eğitimi nasıl olacak, oradan çıkan ne olacak. Meslek lisesinden çıkan, meslek yüksek okulundan çıkan ne olacak. Artık buna kendi adımıza karar vermemiz gerek. Denizci yetiştirmek çok zor. Üniversite sayısını da düzene sokmamız lazım.”

Kapt. Birol Bayraktar:

“Federasyonumuzun kuruluşundan itibaren, 2011 yılından itibaren bununla ilgili geçmiş dönemlerde de birçok çalışmalar yapıldı. 2014 yılında benim de başkan yardımıcı olarak bulunduğum dönemde, kamuoyu oluşturma adına bir televizyon programında canlı yayında bulunduk. Fakat maalesef bir ilerleme kaydedemedik. En sonunda öğrendik ki bunun siyasi desteği ihtiyacı var. O dönemde mevcut partilerden milletvekilleri soru önergeleri vermelerine rağmen kabul görmedi, reddedildi. Sizin geçmiş dönemde Ankara’da yaptığınız çalışmaların devamının gelmesini temenni ediyorum.”

Tüzük değişti
Nezaket konuşmalarının ardından yönetim kurulu faaliyet raporu, çalışma mali ve denet raporları Genel Sekreter Av. Kapt. Nuri Koray Kurum tarafından okundu. Muhammen bütçenin tetkiki ve kabulü onaylandı. Madde 6 ve 16.7 nolu Tüzük değişiklikleri kabul edildi. Yeni yönetim kurulu seçildi.

TÜRDEF Yönetim Kurulu
Yeni Yönetim Kurulu İsmail Arif Bostan, Nuri Koray Kurum, Gürbüz Can, Salih Bildiren, Ayşe Olcay, Harun Akbaş, Özgür Alemdağ, Murat Şahin, Ali Burçin Eke, Selehattin Alan, Aslı Arslan, Özgür Doğan Güneş, Sedat Oğuz, Dilruba Duygu Söylemez, Sanem Benli Kayaalp.

Denetim Kurulu
Birol Bayrakdar, Zafer Geyik ve Teoman Mustafa Akyol.

Yönetim Kurulu Yedek Listesi
Gizem Turan, Muzaffer Civelek, Dilek Efe, Ahmet Deniz, İlker Yalçın, Süleyman Erşenler ve Ömer Fatih Uyanık.

Denetim Kurulu Yedek Listesi
Hikmet Uyar, Garip Erdoğan ve Zafer Akbulut.

Kaynak: Denizcilik Dergisi

Sektörden Haberleri

Gemi personelinin sosyal medya kullanımı için yeni rehber yayınlandı
Türk Loydu, IACS üyeliğiyle küresel denizcilik sektöründe güçleniyor
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
İTÜ Denizcilik Fakültesi 140'ıncı Balık Günü'nde bir araya geldi
İMEAK DTO ile Yunanistan DTO arasında Mutabakat Zaptı imzalandı