Titanik kaptanın saati açık artırma rekoru kırdı

Titanik'ten 700 yolcuyu kurtaran kaptanın cesaretini simgeleyen altın cep saati açık artırma rekoru kırdı.

Titanik'ten kurtulan 700 kişiyi kurtaran geminin kaptanına verilen altın cep saati, açık artırmada yaklaşık 1,8 milyon euroya (65.6 milyon Türk Lirası) satılarak gemi enkazına ait hatıra eşyaları arasında rekor kırdı.

18 karatlık Tiffany & Co. imzalı bu saat, 1912'de Titanik'in Kuzey Atlantik'te bir buzdağına çarparak batmasının ardından RMS Carpathia adlı yolcu gemisini yönlendirerek kurtarma operasyonunu yöneten Kaptan Arthur Rostron'a hediye edilmişti.

Saat, faciada hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'un dul eşi ile yine geminin batması sonucu ölen diğer iki iş adamının eşleri tarafından kaptana armağan edilmişti.

Açık artırmayı gerçekleştiren Henry Aldridge and Son, saatin cumartesi günü ABD'de özel bir koleksiyoncuya 1,56 milyon sterline (1,86 milyon euro) satıldığını ve bunun Titanik'ten bir hatıralık eşya için şimdiye dek ödenen en yüksek fiyat olduğunu belirtti.


Titanik’ten kurtarılan 700 yolcunun kahramanı Kaptan Arthur Rostron’a hediye edilen altın saatin üzerinde, “Kurtulan üç kişinin içten minneti ve takdiriyle” yazıyor.

Titanik’ten kurtarılan 700 yolcunun kahramanı olan Kaptan Arthur Rostron’a hediye edilen altın cep saatinin üzerinde, “Kurtulan üç kişinin içten minnettarlığı ve takdiriyle” ifadeleri yer alıyordu. Saat, açık artırmada 1,8 milyon euroya satılarak Titanik hatıra eşyaları arasında rekor kırdı.

Rostron, Titanik’in battığı gece yaptıklarıyla bir kahraman olarak anılmış, mürettebatı ise cesaretleriyle takdir edilmişti. O gece, Carpathia gemisi New York’tan Akdeniz’e doğru yol alırken bir telsiz operatörü, 15 Nisan 1912’nin erken saatlerinde Titanik’ten gelen imdat çağrısını duyup kaptanı kamarasında uyandırmıştı. Carpathia, Titanik battıktan sonra olay yerine ulaştığında 1.500 kişi hayatını kaybetmişti. Ancak mürettebat, 20 cankurtaran botunda mahsur kalan 700’den fazla yolcuyu kurtararak New York’a geri götürdü.

Titanik faciasında yaşamını yitiren en zengin yolcu olan John Jacob Astor’un cep saati de dikkatleri üzerine çekmişti. Astor’un cansız bedeninden çıkarılan bu saat, nisan ayında aynı müzayede evinde yaklaşık 1,4 milyon euroya satılarak, bir Titanik hatırası için ödenen en yüksek fiyat rekorunu kırmıştı.

Müzayedeci Andrew Aldridge, Titanik hatıralarının bu yıl iki rekora imza atmasının, hikayeye duyulan hayranlığın devam ettiğini gösterdiğini belirtti. Ayrıca, bu eşyaların değerini, gemiyle ilgili azalan arz ve artan talebin şekillendirdiğini vurguladı. “Her erkeğin, kadının ve çocuğun anlatacak bir hikayesi vardı ve bu hikayeler, bir asırdan fazla bir süre sonra hatıralar aracılığıyla yaşamaya devam ediyor.” Diye ekledi.

Kültür - Sanat - Tarih Haberleri

1500 yıllık ticaret gemisi batığı bulundu
Tayland'ın “yüzen köyü" Ko Panyi
Deniz Ticaret Tarihi Müzesi'ne yoğun ilgi
"Zamansız Yaşamlar" sergisi Deniz Müzesi'nde açıldı
Tarihi araştırma gemisi Capitan Canepa’nın hüzünlü veda yolculuğu