“Tecrübeli personelimizle müşterilerimize en üst seviyede hizmet vermekteyiz”

Çeyrek yüzyıla yaklaşan geçmişiyle Türk denizcilik sektöründe tüm limanlara...

Kutsi BAŞSARIOĞLU - Giz Denizcilik Genel Müdürü

Çeyrek yüzyıla yaklaşan geçmişiyle Türk denizcilik sektöründe tüm limanlara ve boğazlara hizmet verme kapasitesine erişen Giz Denizcilik, “Karadeniz’den Tüm Dünyaya” sloganıyla ve tecrübeli ekibiyle, tüm gemilerin geliş/kalkış kontrolleri, yanaşma ve kalkış organizasyonları aynı zamanda talebe bağlı olarak yükleme veya boşaltma organizasyonlarını yapıyor. Genel Müdür Kutsi Başsarıoğlu ile firmanın dünü ve bugününe dair konuştuk.

Giz Denizcilik’in firma geçmişinden bahseder misiniz?

GİZ Denizcilik 10.04.2015 yılında Kutsi Başsarıoğlu tarafından Karadeniz Ereğli merkezli olarak kurulmuştur. Kısa za­manda (bugün itibariyle 23 yıllık tecrü­bemizle) Türkiye’nin tüm limanları ve boğazlarında hizmet konumuna gelmiştir. Kuruluş sloganımız olan “Karadeniz’den tüm dünyaya (From the Black Sea to All Around the World)” hedefleri doğrultu­sunda Türkiye’de 3, yurtdışında 1 ofisimiz ve de toplamda 18 profesyonel ve eğitimli personelimizle tüm armatör, operatör, ki­racı ve merkez acentelere hizmet vermek­teyiz. Amacımız yurt içi ve yurt dışındaki tüm Karadeniz limanlarında bizzat kendi ekibimiz ve/veya profesyonel iş paydaşla­rımızla hizmet vermektedir.

Hangi limanlarda, ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Merkez ofisimiz aynı zamanda memleke­timiz olan Karadeniz Ereğli’dedir. Bunun dışında Türkiye’de İzmit ve Karasu’da ofislerimiz vardır. 2019’un Eylül ayından itibaren Romanya’nın Köstence limanında da kendi ofisimizle hizmet vermekteyiz. Tabii ki kendi ofislerimizin olmadığı tüm Türk limanları ve Türk boğazlarında da etkili olarak çalışmaktayız. Yakın zaman­da (şu an isim vermek istemiyorum) yeni limanlardaki ofislerimizle hizmet vermeye başlayacağız.

Gelen tüm gemilerin geliş/kalkış kontrol­leri, yanaşma ve kalkış organizasyonları aynı zamanda müşteri talebine bağlı ola­rak yükleme veya boşaltma organizasyon­larını yapıyoruz. Gemilerin limanlarda bulunduğu süreçte tüm gemi personelinin ve armatörlerin ihtiyaçlarını eksiksiz ve zamanında yerine getiriyoruz. Limanlar dışında aynı şekilde Türk Boğazlarında da aynı şekilde eksiksiz ve zamanında servis ile gemi personellerinin ve armatörlerin hizmetindeyiz.

Yine müşteri talepleri doğrultusunda kira­cı firmalarımızın yükleri için gemi bulma konusunda yardımcı oluyoruz.

Yurtdışı hizmetleriniz var mı yoksa sadece lokal mi çalışıyorsunuz?

Yurt dışındaki yerleşik birçok armatör/kiracı ve operatörüne hizmet vermekteyiz. Bu bağlamda müşterilerimizin taleplerin doğrultusunda Köstence/Romanya lima­nında kendi ofisimizle 2019’un Eylül ayı itibariyle hizmet vermeye başladık.

Yaptığınız operasyonların seri ve aynı zamanda eksiksiz olması gerekiyor. Bu noktada personelin kalifiye olması önem arz ediyor galiba...

Ben 1997 yılında gemi acenteliğine alaylı olarak başladım. Daha sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi bölümünden 2002 yılında mezun oldum. Okul hayatım boyunca aktif olarak sürekli çalıştım. Bu yüzden mesleğimdeki eğitimin öneminin çok fazla olduğunun kanaatindeyim. Başka şehirlerdeki uzun çalışma hayatımdan sonra Karadeniz Ereğli’ye döndüğümden itibaren Bülent Ecevit Üniversitesi, Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi ile yakın ilişkiler içerisinde bulundum. Bu okulda 2 dönem boyunca Deniz Hukuku ve Deniz Sigorta Hukuku bölümlerinde dersler verdim. Hali hazırda merkez ofisimizde bu bölüm­de okuyan ve/veya mezun 5 kişi istihdam ediliyor. Bununla birlikte bugüne kadar toplamda 12 kişi istihdam edilmiştir. Aynı zamanda her yıl yaklaşık 10 öğrenci şirketimizde staj yapabilmektedir. Eğitimli ve tecrübeli personellerimizin güç birliği sayesinde tüm müşterilerimize en üst sevi­yede hizmet verme gayretindeyiz.

Ekibin yanında aynı zamanda teknoloji kullanımı da önemli değil mi? Bu konu­da Giz Denizcilik ne durumda?

Benim için teknolojiyi takip etmek çok önemli bir husustur. Sektöre ve bölge­ye genç bir nefes olarak girdiğimiz için yeniliklere ve teknolojiye adapte olmakta zorluk çekmiyoruz. Mesleğimiz gereğince bilgi akışı ve iletişim çok önemli olduğun­dan teknolojik yatırıma her zaman büyük bütçeler ayırma gayretindeyiz.

Sertifikasyon konusunda Giz Denizcilik ne tür çalışmalar yaptı?

Şirketimiz Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 2015/1217 No’lu gemi acente yetki belgesine sahiptir. Bunun dışında tüm personelimiz gerekli yetki belgelerine sahip­tir. Ayrıca ISO 9001/2015 standardı gerek­liliklerini neredeyse tamamladık. 2020 yılı içerisinde sertifika için başvuru yapacağız.

Karşılaştığınız güçlüklerden de bahseder misiniz?

Aslında güçlük demeyelim ancak karşı­laştığımız en büyük sorun bölgemizde kalifiye ve kalıcı personel bulmaktır. Buna da daha önce belirttiğimiz üzere bölgemiz­deki denizcilik eğitimi veren kurumlarla çözüm buluyoruz. Ayrıca firmamız bir nevi okul görevi görmektedir. Öğrenim­leri devam eden öğrencilerimizin okulda öğrendikleri teknik bilgileri şirketimizde pratiğe çevirmelerinde yardımcı oluyoruz. Denizcilik sektörüne birçok arkadaşımızı kazandırmış bulunmaktayız.

Son olarak denizcilik sektörünü bilen biri olarak 2020’ye dair düşüncelerinizi paylaşır mısınız?

2008 yılı Eylül ayından 2010 yılı sonuna kadar olan durgunluk döneminden sonra -geçtiğimiz 2019 yılı da bence- 2017 ve 2018 yıllarındaki durgunluğun ekonomik olaylar etkisiyle ciddi bir daralma ile geçti­ğini söyleyebilirim. Ben, Kutsi Başsarıoğlu olarak, 23 yıllık sektör deneyimime istina­den birçok alışanın tersine içinde bulundu­ğum 2020 yılının tüm meslektaşlarımız için olumlu olarak geçeceğini düşünüyorum. Yeni yılın ilk 15 günlük diliminde firmamız olarak bunun etkilerini hissediyoruz.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Ocak-Şubat 2020 - 70. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.” 
“Mobil yangın söndürme sistemlerimiz, yüksek verimlilik sağlıyor.” 
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”