Suat Hayri Aka, IMO Genel Sekreterliği’ne aday olduğunu duyurdu

​​​​​​​Türk denizciliğine uzun yıllar hizmet veren Suat Hayri Aka, IMO Genel Sekreterliği görevine ‘Parlak Bir Gelecek İçin IMO’ya Liderlik’ sloganıyla aday olduğunu duyurdu.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde mevcut Genel Sekreter Kitack Lim’in görev süresinin bu yıl sona erecek olması ile seçim süreci başladı.

Türk denizciliğine uzun yıllar hizmet veren Suat Hayri Aka, IMO Genel Sekreterliği görevine ‘Parlak Bir Gelecek İçin IMO’ya Liderlik’ sloganıyla aday olduğunu duyurdu.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreter Seçimi bu yılın temmuz ayında gerçekleştirilecek.

Aka, Birleşmiş Milletler alt ihtisas örgütü ICAO nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği görevini yürütüyor. Büyükelçi statüsü olan ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) merkezi Kanada’da bulunuyor.

Türkiye, tarihinde ilk kez Dışişleri ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları tarafından IMO Genel Sekreterliği için halen Uluslararası Havacılık Teşkilatı nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi olan Suat Hayri Aka'yı aday gösterdi. Aka, seçilmesi durumunda Türkiye'nin BM kuruluşunda en üst düzeyde görev almak üzere seçilmiş ilk temsilcisi olacak.

IMO Genel Sekreterliği pozisyonuna tüm üye devletler aday gösterebiliyor. Seçimi, Türkiye'nin de bulunduğu 40 ülkeden oluşan IMO Konseyi üyesi ülkeler yapıyor. IMO Konseyinde ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İsveç, Norveç, Danimarka, Rusya, Japonya, Güney Kore, Çin, Avustralya, Singapur gibi gelişmiş denizci ülkelerin yanı sıra Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Malezya Endonezya ve Fas'ın da yer aldığı Müslüman ülkeler bulunuyor.

Seçilecek yeni Genel Sekreter, görevine 1 Ocak 2024'te başlayacak.

1958'de kurulan IMO, dünya denizlerinde can, mal ve çevre emniyetini sağlamak üzere gerekli çalışmaları yapmak, hükümetler arası mekanizmaları kurmakla görevli bir uzmanlık kuruluşu olarak çalışmasını sürdürüyor.

Denizcilik Türkiye için çok önemli
Türkiye için uluslararası denizcilik büyük önem taşıyor. Türkiye'nin dış ticaretinin büyük bölümü deniz yoluyla yapılıyor. Ülke, 172 liman tesisine, 81 gemi inşa ve bakım tersanesine, 350'den fazla balıkçı barınağı ve çok sayıda marinasıyla ve her çeşit tip ve tonajda deniz ticaret filosuna sahip bulunuyor. Türkiye, 150 bine yakın gemi adamıyla dünyanın belli başlı gemi adamı yetiştiren ülkeleri arasında yer alıyor. 8 bin 500 kilometre sahil şeridine sahip ülke, denizlerden aynı zamanda petrol ve gaz çıkarmak, turizm ve spor, elektrik, su ve iletişim hatlarının döşenmesi gibi amaçlarla da yararlanıyor. Denizler Türkiye'nin güvenliği ve geleceği açısından "mavi vatan" olarak görülüp vazgeçilemez önem arz ediyor.

Suat Hayri Aka kimdir?

1960 yılında Tatvan’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (Denizcilik Yüksek Okulu) Güverte Bölümünden 1982’de mezun oldu.

1989 ve 1990 yılları arasında Birleşmiş Milletler bursuyla İsveç’te bulunan “World Maritime University” de Liman ve Denizcilik İdaresi alanında Master yaptı.

1982-1991 yıllarında Deniz Nakliyat TAŞ gemilerinde ve Ticaret Daire Başkanlığında görev yaptı. Kamudaki görevinden 1991 yılında ayrılarak, 2006 yılına kadar denizcilik sektöründe armatörlük, brokerlik, uluslararası deniz taşımacılığı, gemi alım-satımı, deniz sigortaları, danışmanlık hizmetleri, gemi inşaatı ile gemi kurtarma, çeki ve sualtı mühendislik hizmetleri başta olmak üzere denizcilik alanında farklı branşlarda faaliyet gösteren şirketlerde kurucu ortak ve yönetici olarak görev yaptı.

1994-2006 yılları arasında kesintisiz olarak 12 yıl boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak “Gemi İşletmeciliği ve Deniz Ekonomisi” derslerini verdi. 

2006 da Ulaştırma Bakanlığına Müsteşar yardımcısı olarak atandı. 2007-2014 yıllar arasında AVEA İletişim Hizmetleri A.Ş. de ve 2016-2018 döneminde de Türk Telekom A.Ş. de kamu hisselerini temsilen Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2016 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarlığına getirildi. 2019 yılında Büyükelçi ve Uluslararası Havacılık Teşkilatı ICAO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi olarak atandı. 

2015 yılında World Maritime University tarafından Seçkin Mezunlar Onursal ödülüne layık görülen Suat Hayri Aka’ya 2019 yılında Pirireis Üniversitesince Fahri Doktora ünvanı verildi. Evli, iki çocuklu ve ileri derecede İngilizce bilmektedir.  

Sektörden Haberleri

Gemi Brokerleri Derneği Yıl Sonu Eğlencesi Kızlara Burs Oldu
Gemi personelinin sosyal medya kullanımı için yeni rehber yayınlandı
Türk Loydu, IACS üyeliğiyle küresel denizcilik sektöründe güçleniyor
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
İTÜ Denizcilik Fakültesi 140'ıncı Balık Günü'nde bir araya geldi