Seine Nehri’nde ‘kirlilik’ nedeniyle ikinci antrenman iptali

Birleşik kanalizasyon sistemi nedeniyle aşırı yağışlarda Seinne Nehri'ne kanalizasyon atığı karışan Paris'teki Olimpiyat Oyunları'nda ikinci kez triatlon sporcularının antrenmanı iptal edildi.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda triatlon sporcularının Seine Nehri’ndeki ikinci antrenmanı da yine kirlilik sebebiyle iptal edildi.

Olimpiyata ev sahipliği yapan Fransa’nın en büyük vaadi, nehri triatlon ve maraton gibi yüzme etkinliklerinin yapılacağı oyunlara kadar temizlemekti. Oyunlara bir hafta kala, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo temiz olduğunu kanıtlamak için canlı yayında nehre atlamıştı. 

Kirliliğiyle meşhur nehre girmek yaklaşık yüz yıldır yasaktı. 2015’ten beri organizatörler Seine’i Olimpiyatlara hazırlamak ve Parislilerin oyunlardan sonra da sonra daha temiz bir nehre sahip olmasını sağlamak için yaklaşık 1 milyar sterlin yatırım yaptı.  Plan kapsamında Paris’in merkezinde dev bir yer altı su depolama havzası inşa edilmesi, kanalizasyon altyapısının yenilenmesi ve atık su arıtma tesislerinin iyileştirilmesi yer alıyor.

Dünya triatlon temsilcileri, bugün, su kalitesi analizlerinin ardından nehrin yüzmeye elverişsiz olduğunu ve sporcuların sağlığını riske atabileceğini açıkladı. 26 Temmuz’daki açılış töreninde başlayan şiddetli yağışların nehrin kirliliğini etkilediğini belirten temsilciler, sabah saatlerinde planlanan antrenmanı iptal etti.

Dünkü antrenmanları da aynı sebeple iptal edilen triatlon sporcularının 30-31 Temmuz’da nehirde yarışması planlanıyor.

Nehir neden kirli?
Yaklaşık 40.000 yıldır insanlar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan ve bugün dünyanın en kalabalık kentleri arasında yer alan Paris, birleşik kanalizasyon sistemine sahip. Yani şehrin atık ve yağmur suları aynı borudan akıyor. Şiddetli yağışlarda ise bu boruların kapasitesi dolarak atık suları arıtma tesisi yerine nehre akıyor.

Organizatörler, açılış seremonisi öncesinde başlayan ve dün akşam saatlerine kadar süren yağmur sebebiyle nehrin kirlendiğini açıkladı.

Öfkeli Parislilerden nehre ‘sıçma tehditi’
Hidalgo ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen ay temizliğini kanıtlamak için nehre girme sözü vermesinin ardından olimpiyatlar için harcanan bütçeye kızgın olan Parisli bir grup, “23 Haziran’da Seine Nehri’ne sıçıyorum” etiketiyle bir internet sitesi açmıştı.

“Bizi boka sürüklediler, boka batma sırası onlarda” sloganını kullanan Parisliler nehrin temizlenmesine 1,5 milyar dolar harcayan siyasilerin sosyal sorunları öncelemediğinden şikayetçi.
 

Güncel Haberleri

Türkiye, Somali'deki Enerji Arama Gemisini Korumak İçin Fırkateyn Gönderecek
TCG ALEMDAR, DYNAMIC MONARCH-24 tatbikatında denizaltı kurtarma eğitimleri icra etti
MSB, Ertuğrul Fırkateyni'ndeki şehit denizcileri andı
Uyuşturucu ele geçirelen gemide 10 sanık için karar verildi
Türk-Japon ilişkilerinin miladı kabul edilen Ertuğrul Fırkateyni 134 yıldır hatırlanıyor