Pina midyeleri Marmara Denizi'ndeki müsilaja karşı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Uçan...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Uçan,"Nüfusumuzun yüzde 60'ının, ekonomimizin de yüzde 80'inin döndüğü Marmara Denizi'nin müsilaj kaynaklı kirlenme durumları ortadan kaldırılacak." dedi.

Abdullah Uçan, Başkent Millet Bahçesi'nde "Hepimizin Bir Dünyası Var" temasıyla kapılarını açan ÇEVREFEST'te açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki 19 özel çevre bölgesini ve doğal sit alanlarını koruduklarını belirten Uçan, festival alanındaki stantlarında ziyaretçileri bu konularda bilgilendirdiklerini söyledi.

Genel müdürlük olarak yürüttükleri çalışmalara ilişkin de bilgi veren Uçan, Marmara Denizi'nin temizliğini bir midye türü olan "pina"larla yaptıklarını belirtti.

Uçan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pina midyeleri saatte 6 litre deniz suyunu temizleyebiliyor, doğal su arıtma cihazı işlevini görüyor. 2019'da Akdenizin tamamında yayılan milyonlarca pina midyeleri, bir bakteri nedeniyle Akdeniz'de tamamen yok olmuştu. Avrupalılar birkaç tane bile keşfedince adeta bayram ediyor. Sadece Marmara Denizi'nde bulunan bu pina midyelerini Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü olarak koruma altına aldık, midyelerin alanlarının genişletilmesi ve sayılarının artırılması için çalışıyoruz. Böylece nüfusumuzun yüzde 60'ının, ekonomimizin de yüzde 80'inin döndüğü Marmara Denizi'nin özellikle müsilaj kaynaklı kirlenme durumları ortadan kaldırılacak."

Göcek'te başlatılan mapa şamandıra projesine de değinen Uçan, Akdeniz ve Ege'de deniz çayırının arttırılmasına yönelik de çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Uçan, "Göcek'te deniz çayırı transplantasyonu yapıyoruz. Türkiye'de ilk defa, birkaç üniversitemizin de desteğiyle deniz çayırı olan bir bölgeden çayırları alıp olmayan bölgeye ekiyoruz. O bölgede sayılarını artırmaya çalışıyoruz. Deniz çayırlarının bu kadar önemli olmasının nedeni, yaklaşık 1 metre çayır 1 günde 10 litre oksijen üretiyor." diye konuştu.

Deniz ve Çevre Haberleri

Kuraklık sürerse müsilaj oluşumu artabilir
5 yılda denizlerden 245 bin ton deniz çöpü toplandı
İzmit Körfezi hem korunuyor hem temizleniyor
Tekirdağ'da poyraz nedeniyle sahilin bir kısmı kırmızı yosunla kaplandı
Kadıköy'de deniz yüzeyinde müsilaja benzer kirlilik görüldü