Ballast suyu dezenfekte sisteminin üreticisi olan firmalar; değişik teknolojiler ile ballast suyunu temizleme araştırma ve uygulamalarına başlamışlardır. Yapılan bu uygulamalar ballast suyunu temizlerken doğaya ve diğer sistemlere zarar verici olmamaları beklenmektedir.
Denizlerimizin çok daha yeşil olması, hava kirliliği ve deniz kirliliğini önlerken tabiatın bozulmasını engelleyecek şekilde çözümler üretmek için denize sınırı olan ülkelerin ve otoritelerin (IMO, USCG) Deniz ticaretini arttırmaya yönelik destekleyici tutumlarına, getirilen yaklaşımlar; maliyet arttırıcı ve doğanın dengesini bozacak sonuçlar doğurabilmektedir.
Deniz sularının bir denizden diğerine taşınmasında gemilerin ballast suyu neden olmaktadır. Gemiler ballast suları içerisinde taşıdıkları mikro organizmaları da beraberinde diğer denizlere taşıyarak, denizlerin biyolojik yapısının bozulmasına ve mikro organizmalar kendi denizlerinde normal hayatlarını idame ettirdikleri halde yabancı sularda istilacı kimliğine bürünerek doğaya zarar verir duruma gelmektedir.
Kuzey Amerika kıyı emniyeti (USCCG) bu sorunu gidermek adına yıllar önce, kıyılarından 200 mil mesafede ballast suyunun değişimini talep etmekte ve kendi limanlarına varıldığında geminin ballast tankından su numunesi alıp, gemilerin ballast suyunu kontrol altında bulundurmaktadır.
Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) bu duruma kesinlik kazandırmak açısından büyük bir adım atarak, gemilere alınan ballast suyunun gemide dezenfekte edilmesi için sistemler kurulmasını talep etmekte, bunu denize kıyısı olan ülkelerin taşıma kapasitesinin %35 inin sağlanması halinde gemilere kurulumu için zorunluluk başlatacağını bildirmektedir. Şu anda %35,1 kapasite onayına ulaşılmış olup, karara katılım hazırlıkları tamamlanan Finlandiya 0,14 kapasite ile zorunluluğu başlatan imzayı atmış olup 08.09.2017’de gemiler ilk special surveyinde BWTS montajı yapılacaktır.
Ballast suyu dezenfekte sisteminin üreticisi olan firmalar; değişik teknolojiler ile ballast suyunu temizleme araştırma ve uygulamalarına başlamışlardır. Yapılan bu uygulamalar ballast suyunu temizlerken doğaya ve diğer sistemlere zarar verici olmamaları beklenmektedir.
IMO ya üye olmayan USCG ise beş yıl süreli geçici kabul ile AMS (Alternative Management Systems) bildiren sistemlerin gemilerde kullanılmasına müsaade vermiştir. Burada karşımıza gemiye kurulan sistemin beş yıl sonra USCG tarafından reddedileceği endişesi çıkmaktadır. Milyon doları bulacak sistemler beş yıl sonra çöpe atılıp yenisi montajı pek akıl alacak gibi durmamaktadır.
UV (Ultra Viole) sistemler USCG’dan onay alamadığı gerçeği artık göz ardı yapılamadığı gibi, doğayı korumak adına başlatılmış Kimyasal Üreten Dezenfekte sistemlerin sadece tank içinde bulunan ballast suyundaki mikro organizmayı yok ettiği gibi, ballast suyunun içerisindeki kimyasal ile gemiden boşaltılması halinde doğayı yok etmeye devam edeceği düşünülmektedir.
Gemilerde kullanılmak üzere hazır edilen ballast suyu dezenfekte sistemlerini sıralarsak;
1- UV (Ultra viole) Sistemler,
2- Kimyasal Üreten Sistemler
3- Pastorize Ballast Suyu Sistemi
Burada UV (Ultra viole) ve Kimyasal üreten sistemlerden çok farklı son derece doğal bir sistem olarak, yıllarca gıda sektöründe denenmiş ve çok eski kullanılan Pastörize Ballast Suyu sistemlerini tanıtmak istiyorum.
Pastorize Ballast Suyu Sistemi: Ballast suyunu, tıpkı süt ve içecek pastörizasyonu gibi, ısı kaynağı ile kısa sürede ısıtıp soğutularak hiçbir kimyasal ve aşırı yedek parça gereksinimi duyulmadan ballast suyunun dezenfekte yapılması işlemidir.
Bu işlem için, diğer sistemlerde olduğu gibi fine filtre kullanılmamaktadır. Ballast suyu geminin dengeleme ve yük alıp vermede optimum yüzme kabiliyetini sağlamaktadır. Gemilerin bugüne kadar hiçbir ballast operasyonlarında fine filtre özelliği kullanılmamıştır. Ballast operasyonlarında kısıtlayıcı bir yenilik olarak düşünülen fine filtreler; Geminin yükleme ve boşaltma operasyonunda ballast devresinde, filtreden kaynaklı gecikme ve kesiklik; mali zorunluluklar ve emniyetli çalışma sorunu getirebilecektir.
Pastorize Ballast suyu dezenfekte işleminde kesinlikle filtre kullanılmamaktadır. Ballast suyu limanda ya da demirde ballast alıp verirken hiçbir şekilde dezenfekte yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Çünkü gemideki ballast suyu sadece seyirde; ana makinenin ya da atık ısı kazanının ısısından faydalanılarak pastörize edilmekte, gemi limana vardığında, gemideki ballast suyu dezenfekte edilmiş olmaktadır.
Not: Bu yazı Deniz Endüstri dergimizin Eylül-Ekim 2016 50. sayısında yayımlanmıştır.