“Pandemi sonrası turizm ve yat sektörüne olan ilginin artacağını öngörüyoruz”

Lüks guletler ile Türk kıyıları, Akdeniz, Ege Denizi içerisinde Mavi Yolculuk ve tekne...

Ali Burçin EKE - Ata Offshore Services / Atayachting Kurucusu / Genel Müdür

Lüks guletler ile Türk kıyıları, Akdeniz, Ege Denizi içerisinde Mavi Yolculuk ve tekne tatili hizmetleri veren Atayachting kurucusu Ali Burçin Eke ile hem sektörü hem de pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntıları konuştuk. Ayrıca yaklaşık 15 senedir faaliyet gösteren Ata Offshore Services firmasının faaliyetleri ile ilgili bilgi aldık.

Şirketlerinizi tanıyarak başlayalım isterseniz. İki ayrı firmadan Ata Yachting hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Tüm okuyucularımıza sağlıklı güzel bir dönem dileklerimi sunuyorum. Şirketimiz bünyesinde faaliyet gösteren Atayachting departmanımız; donatan ve işletmesini yaptığı lüks guletler ile Türk kıyıları, Akdeniz, Ege Denizi içerisinde Mavi Yolculuk ve Tekne tatili hizmetleri vermektedir.

Ekibinizden ve sertifikasyon çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Ekibimiz içerisinde İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) ve Dokuz Eylül Denizcilik Fakültesi’nde eğitimi tamamlamış kaptan, mühendis ve deniz işletmecisi arkadaşlarımız bulunuyor. Tekne çalışanlarımızın her biri alanında tecrübeli ve profesyonel bireylerden seçiliyor. Ofis bünyesinde sürdürülebilir ISO sertifikasyonu çalışmalarımız ile teknelerimizde sürdürülebilir olarak çalıştığımız Turizm İşletme Belgesi, Sağlıklı, Güvenli Turizm İşletme Belgesi sertifikasyon çalışmaları yürütülmektedir.

Ata Yachting'ın filosunda ne tür araçlar bulunuyor?

Atayachting bünyesinde 17 metre-24 metre ve 36 metre uzunluklarında 3-5-6 kamaraya sahip ahşap lüx guletler ve acentelik olarak hizmet verdiğimiz motoryat ve fiber yelkenli/katamaran teknelerimiz müşterilerimizin tatil ve dinlenme zamanları için hizmet vermektedir.

Günlük kiralamalar da yapıyorsunuz sanırım.

Evet, müşterilerimizin isteklerine ve tekne uygunluklarına bağlı olarak günübirlik özel gün davet ve organizasyonları da gerçekleştirebiliyoruz.

Global olarak yaşanan pandemi turizm sektörünü ciddi şekilde etkiledi. Üstüne bu sene bir de yangın olayları yaşandı. Siz nasıl etkilendiniz?

Global olarak yaşanan pandemi sebebi ile insanların güvenli seyahatlerinin engellenmesi ve sınırlandırılması en başta turizm sektörünü çok kötü etkiledi. Ancak aşı çalışmalarının hız kazanması ve sınırların tekrar açılması ile birlikte butik ve izole tatil seçeneği sunan tekne turizmin de dezavantajları avantaja çevirecek ilgi görmeye başladığını söylemek mümkün. Halen pandemi etkilerinin sürüyor olması sektörün eski zamanlarına dönmesini geciktirse de gelecek için daha umutlu bakabilmemize şans tanıdığının belirtmek istiyorum.

Pandemi sonrası için plan projeleriniz neler? Salgın dolayısıyla rölantiye aldığınız çalışmalar vardır muhtemelen…

Pandemi sonrası için turizm ve yat sektörüne olan ilginin artacağını öngörüyoruz. Bundan dolayı yatırım ve planlamalarımızı yaklaşık 3 senedir içerisinde bulunduğumuz bu sektörde ismimizi ve hizmetlerimizi büyütecek, geliştirecek şekilde yürütüyoruz.

Ata Offshore Services isimli bir firmanız daha var…

Ata Offshore Services firmamız yaklaşık 15 senedir faaliyet gösteriyor. Özellikle römorkör, Offshore gemileri donatanlığı, işletmesi, broker ve acentalıklarında faaliyet gösteren şirketimizin amiral gemisidir.

2021 senesine kadar yaklaşık 900 yüzer yedekleme ve kurtarma danışmanlıklarını başarılı ile gerçekleştirmiştir. Bu niş ve zor sektörde dünya üzerinde bilinen güvenilir bir Türk şirketi ismi oluşturması bizlere öncelikle büyük bir gurur sağlamaktadır.

Kurtarma işlemleri ne sıklıkla oluyor ve bu süreç nasıl ilerliyor bahsedebilir misiniz?

Son yıllarda maalesef özellikle personel hatalarından kaynaklanan karaya oturmalar ve çatışmalarda sayı artışı yaşadık. 2020 ve 2021 senelerinde sadece bölgemize yakın 5 adet gemi kurtarması çalışmamız oldu. 15 senelik birikimimiz ve dünyada hâkim olduğumuz römorkör donatanları ve kurtarma firmaları networkü sayesinde müşterilerimizin ve sigorta şirketlerinin bu tür beklenmedik kazalardan en az zarar ile çıkmalarını sağladığımızı düşünüyorum.

Müşteri portföyünüz nasıl, yurtdışı çalışmalarınız ve müşterileriniz var mı?

Müşterilerimiz dünyanın her ülkesinden ve denizinden mevcuttur. Öncelikle makine gücünden yoksun kalmış yardıma ihtiyaç duyan tüm gemiler ve yüzer nesneler, hurdaya ayrılan platformlar, barçlar, yeni inşa kabukların yedeklenmesinde büyük bir çevreye ve tecrübeye sahip olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu alanda akademik çalışmalar yaptığımızı ve ilgili iş kolunun geliştirilmesi için de çaba sarfettiğimizi belirtmek isterim.

Sektör ve akademya arasındaki ilişkileri önemsiyoruz. Ne tür çalışmalar yaptığınızı detaylandıralım isterseniz.

İstanbul Teknik Üniversite Fen Bilimleri Deniz Ulaştırma Mühendisliği bölümünde Yüksek Lisans çalışmamı Römorkör İşletmeciliği Uygulama Yöntemlerine göre Çekme Kuvveti Hesaplamaları isimli tez çalışmam ile tamamladım. Halen yine İstanbul Teknik Üniversitetesi Fen Bilimleri Deniz Ulaştırma Mühendisliği bölümünde doktora çalışmalarıma devam ediyorum. Römorkör ve Açık Deniz Destek Gemileri (Offshore Vessel) İşletmeciliğini Etkileyen Parametrelerin Analitik Olarak İncelenmesi konusunda doktora tezim üzerinde çalışmaya devam ediyorum. Bu konularda literatür eksikliğini azaltacak çalışmalar yapmak en büyük hayalim.

Açık deniz hizmetleriniz de var. Ne tür yüzer gemiler hizmet kapsamınızda?

Açık denizde hizmet veren gücü 30 Bp-300 Bp arası römorkörler, AHTS ve PSV’ler, yüzer kreyn barçlar, multicatlerin kiralanması, S&P’si ve ihtiyaç duyulan noktalarda her türlü danışmanlık hizmetleri verebiliyoruz.

Karadeniz Holding’le bir iş birlikteliğiniz mevcut. Ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Karadeniz Holding son 10-11 senelik yatırımları ve faaliyetleri ile Türkiye’nin dünya’ya denizden enerji ihraç edebileceğini gösteren bir vizyon ve rehber firması. 2011 senesinden itibaren makine gücünden yoksun yüzer enerji santrallerini dünya’nın dört bir köşesine götürme işlemlerinde birlikte çalıştık. Başarı ile sonuçlanan tüm bu çalışmaların haklı olarak bizlere haklı bir gurur yaşattığını söyleyebilirim. Donatanlığını yaptıkları 70-200 Bp römorkörlerin, AHTS’lerin ve PSV’lerin işletmeciliğinde kendilerine yıllarca yardımcı olduk ve yön gösterdik. Tüm bu zaman diliminde birbirine destek olan bu iki şirket içinde haklı bir gurur her zaman mevcut olacak ve hatırlanacak.

Filonuzda hangi tür gemiler var ve hangi operasyonlarda kullanılıyor?

Filomuzda Exclsv ve Semi Exclsv olarak hizmet verdiğimiz 30-300Bp arası açık deniz romörkörleri bulunmaktadır.

Özellikle hizmet verdiğiniz alanlarda sektörün geleceği ile ilgili neler söylersiniz?

Denizcilik tarihi insanlık tarihi kadar eskiye dayandığını biliyoruz. Ayrıca dünya ticaret hacminin %70’e varan oranlarda denizden taşındığını ve nakledildiğini düşündüğümüzde Dünya Ekonomisi ile birebir entegre ve bağlı büyük bir sektör olduğunu kabül ederek şu an gelecekte Dünya Ekonomik verilerine bağlı seyrine devam edeceğini ancak Deniz Turizm tarafının Dünya Nüfusunun yaşlanması ve gelir seviyesinin artması ile çok daha popüler olarak diğer sektörelere nazaran daha hızlı büyüyeceğini tahmin ediyor ve bekliyorum.

Son olarak eklemek istedikleriniz…

Bizlere Deniz Ticaretinin kalbini profesyonel olarak sunmaya devam eden Deniz Endüstri dergisinin güzel okuyucuları ile buluşmamıza şans verdiğiniz için şirketlerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Hayatınızdan “Denizi” eksik etmeyin diyerek, herkese sağlıklı ve başarılı bir gelecek dönem diliyorum.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Eylül-Ekim 2021 - 80. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Yeni inşa projelerinde başarı, mühendislik detaylarına gösterilen özenle başlar.”
“Yeni nesil teknolojilerle daha hızlı ve hassas çözümler sunuyoruz.” 
“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.”