Panama Kanalı kuraklık sonrası kapasite artırma çabalarını sürdürüyor

Panama Kanalı İdaresi, kapasiteyi artırmak ve su yolundaki kısıtlamaları hafifletmek amacıyla yeni adımlar atmayı planlıyor. Bu adımlar, daha büyük konteyner gemileri ve LNG taşıyıcılarının endişelerini de gidermeyi hedefliyor.

Kanal yönetimi, Temmuz ayında her kilit setine bir yuva daha ekleyerek geçiş kapasitesini artıracak. Neopanamax Kilitleri, 11 Temmuz'dan itibaren günlük bir yuva eklenerek toplam dokuz geçişe ulaşacak. Panamax Kilitleri de 22 Temmuz itibarıyla günlük geçiş sayısını 25'e çıkaracak şekilde bir yuva daha ekleyecek.

Temmuz sonunda toplam günlük geçiş sayısı 34'e çıkacak ve bu sayı, 2025 yılına kadar 36 ila 39 günlük geçiş hedefine ulaşma yolunda bir adım olacak. Su krizinin zirvesinde, geçiş sayısını 22'ye düşüren Panama Kanalı İdaresi, günlük 18 geçişe yönelik bir adım planlamış, ancak bu kısıtlamaları uygulamak zorunda kalmamıştı.

Büyük gemiler için özellikle önemli olan bir başka gelişme ise, bu hafta sonundan itibaren maksimum su çekimini 1 feet artırarak 15 Haziran itibarıyla 46 feet'e çıkaracak olmaları. Kanal, yoğun zamanlarda draftı 50 feet kadar yüksek olan gemilere hizmet veriyordu, ancak bu süre zarfında 44 feet'te çalışıyordu. Mayıs ayı sonunda draftı 45 feet'e geri döndürmüşlerdi. 2023 yılında ise, kanal otoritesi seviyenin 43,5 feet'e ve muhtemelen 39 feet'e kadar düşürülmesini öngören bir strateji belirlemişti. 44 feet seviyesinde bile bazı gemiler, yön değiştirmeye veya kısmi yüklerle geçiş yapmaya zorlanıyordu. Bazı konteyner gemileri, taslak kısıtlamaları karşılamak için Kıstak'ta trenle yük aktarıyordu.

Mayıs ayında, Panama Kanalı'nda günlük ortalama 26 geçiş gerçekleştiği ve bazı kilitlerde bakım yapılmasının planlandığı bildirildi. Günlük ortalama 26 gemi geçişine rağmen, en yoğun günlerde okyanusa giden gemi sayısı 32'ye çıktı. Mayıs ayında toplam 806 gemi Panama Kanalı'ndan geçti.

Pek çok kişi kuraklığın küresel ısınmanın bir belirtisi olup olmadığını sorgularken, bu durum aynı zamanda kanal operasyonlarının sürdürülmesinde gelecekte karşılaşılacak zorluklara dair bir uyarı olarak görülüyor. Panama Kanalı İdaresi Yöneticisi Dr. Ricaurte Vásquez Morales, su sorununu hemen çözebilecek basit bir yanıt veya tek bir proje olmadığını belirtti.

Kanal İdaresi, yenilikçi çözümler arayışında kararlılığını sürdürüyor. Araştırdıkları çözümlerden biri, ilave 11 geçiş için kapasite sağlayacak yeni bir rezervuarın inşası.

Dünya Haberleri

ABD savaş gemisi USS Wasp, Limasol Limanı'na demirledi
ABD'de liman işçilerinin grevi geçici anlaşmaya varılmasıyla sonlandı
Husiler vurdukları İngiliz petrol tankerinin görüntülerini yayınladı
Tarihi SS United States, dünyanın en büyük yapay resifi olacak
Güney Kore ve ABD Deniz Kuvvetleri, ortak tatbikatını tamamladı