ODTÜ'nün Karadeniz seferinden "Marmaralaşma" çıktı

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, ODTÜ Bilim-2 gemisiyle yaptıkları seferde, Karadeniz'in kıyıya yakın noktalarında kirlilik ve su kalitesi bakımından "Marmaralaşma" gözlemlediklerini kaydetti.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü "ODTÜ Bilim-2" gemisi ile Karadeniz'de 10 gün süren ve 8 bilim insanının katıldığı seferini tamamladı.

"Karadeniz'de Dirençli Ekosistemlerde Mavi Büyüme Gelişimi için Araştırma ve İnovasyon" (BRIDGE-BS: Advancing Black Sea Research and Innovation to Co-Develop Blue Growth within Resilient Ecosystems) projesi çerçevesinde bu yıl gerçekleştirecek 3 seferden ilkine, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünden bilim insanları da Alemdar 2 gemisiyle katıldı ve iki araştırma gemisi 30 deniz mili açığa kadar birlikte çalıştı.

Karadeniz'deki bulgularıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, 3 ayaklı seferlerin ilkini başarıyla tamamladıklarını belirterek, seferde odak noktalarının Karadeniz'deki karbon döngüsü, denizin asidite seviyelerinin araştırılması, karbon yutma kapasitesinin belirlenmesi ve oksijen durumumun tekrar gözden geçirilmesi olduğunu söyledi.

Deniz ve Çevre Haberleri

Rusya, Karadeniz sahilindeki petrol sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti
Marmara Denizi'ndeki kirlilik toplantıda ele alındı
Mavi Nefes projesiyle deniz ekosisteminin korunması çalışmaları sürüyor
2025'te çevreyi kirletenlere verilecek cezalar belli oldu
Marmara Denizi için "Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu" toplanıyor