MSC, Brezilya’nın lider nakliye şirketini satın aldı

İsviçre merkezli uluslararası nakliye devi MSC, Brezilya’nın önde gelen nakliye firması Wilson Sons’un kontrol hisselerini 765 milyon dolarlık bir anlaşmayla satın aldı.

Bu stratejik hamle, MSC’nin Brezilya’daki operasyonlarını genişletme çabalarının bir parçası olarak dikkat çekiyor.

Wilson Sons’un %56,47 hissesine sahip olan Londra merkezli yatırım holding şirketi Ocean Wilsons, bu hisseleri MSC’nin yan kuruluşu SAS’a satmayı kabul etti. Anlaşmanın değeri, 4,35 milyar Brezilya reali (yaklaşık 764,9 milyon dolar) olarak belirlendi. Ocean Wilsons, satış zamanlamasının zorlayıcı olduğunu belirterek, Brezilyalı şirketteki yatırımını gözden geçirme kararının ardından bu adımı attığını açıkladı.

MSC'nin bu satın alması, Brezilya’da genişleme yönündeki stratejisini pekiştirirken, geçtiğimiz ay Fransız nakliye firması CMA CGM’nin liman terminal operatörü Santos Brasil’i 2 milyar dolara satın almasının ardından geldi. MSC, daha önce 2021 yılında Brezilya’daki yerel lojistik şirketi Log-In’i de bünyesine katmıştı.

Wilson Sons’un portföyünde Bahia ve Rio Grande do Sul eyaletlerindeki konteyner terminalleri, römorkör filosu, açık deniz destek gemileri, bir lojistik merkezi ve iki tersane yer alıyor. MSC, Brezilya’nın önemli bir emtia ihracatçısı olması nedeniyle bu yatırımı kritik bir adım olarak değerlendiriyor.

Anlaşmanın ardından, Wilson Sons’un hisseleri Sao Paulo borsasında %9’dan fazla değer kaybederken, Ocean Wilsons’ın Londra’daki hisseleri %8,3 oranında yükselerek rekor seviyelere ulaştı. Ancak daha sonra bu kazanımlar kısmen geri çekildi. Ocean Wilsons, satıştan elde edilen gelirin bir kısmını özel temettü olarak hissedarlarına dağıtmayı ve kalanını holding bünyesindeki diğer yatırımlara yönlendirmeyi planladığını belirtti.

Jefferies analistleri, Wilson Sons’un hisselerinin satış fiyatının Cuma günkü kapanış fiyatının biraz altında olduğunu ancak dağıtılacak temettülerin bu farkı dengeleyeceğini ifade etti.

MSC’nin SAS birimi, Brezilyalı şirketle ilgili daha önce adı geçen özel sermaye şirketi I Squared Capital’i geride bırakarak, Wilson Sons’un tüm hisseleri için ihale teklifinde bulunmayı planlıyor. Satın alma işleminin 2025 yılının ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor.

Deniz Ticaret Haberleri

Maersk, artan talep ile birlikte 2024 mali beklentilerini yükseltti
Maersk, Rus saldırılarına rağmen Ukrayna’ya düzenli seferlere yeniden başladı
Küresel deniz yolu ticaretinin rotası büyük ölçüde değişti
'Deniz yolu taşımacılığı Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlıyor'
MSC, Maersk ve Hapag-Lloyd'un pazar payı toplamına koşuyor