Mavi Vatana Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Donanması'na dört yeni geminin teslim töreninde, "Günümüzde savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yalova Sefine Tersanesi'nde Mavi Vatana Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni'ndeki konuşmasında,

"Günümüzde savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir.

Bugün sadece gemilerimizin teslimatıyla yetinmiyoruz, dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracımızı donanmamıza teslim ediyoruz." dedi.

Türk Donanması'na teslim edilen gemiler 
Törende TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA, Türk donanmasına teslim ediliyor. Her biri farklı görevlerde kullanılacak bu platformlar, Türk Deniz Kuvvetlerinin Mavi Vatan’daki gücüne güç katacak.

MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi TCG İSTANBUL (F-515)

MİLGEM ADA SINIFI korvetlerin 2. faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İ sınıfı fırkateyn projesinin ilk gemisi olan TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni’nin inşası maksadıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve STM arasında MİLGEM 5. Gemi TCG İSTANBUL (F-515)’un tedarikine ilişkin sözleşme 12.04.2019 tarihinde imzalanmıştır.  

TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni 23 Ocak 2021'de denize indirilmiştir. Geminin taş havuzda donatımına müteakip 2022 yılının Mayıs ayında liman kabul testleri ve deniz kabul testlerine başlanmış ve liman kabul tecrübelerinin tamamlanmasıyla İSTANBUL Fırkateyni, 20 Haziran 2023 tarihinde bayrak çekme töreni sonrasında ilk seyir tecrübesine çıkmıştır. Ardından Deniz Kabul Testlerine başlayan TCG İSTANBUL, Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla Türk Donanması tarafından, İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilen 100 gemilik resmi geçit töreni ile Deniz Harp Okulu’nun 250. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılarak, halkımızı ve bahriyelileri selamlamıştır. TCG İSTANBUL, 19 Ocak 2024 tarihinde düzenlenmesi planlanan törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecektir.

Özellikleri 
Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni olma özelliğini taşıyan TCG İSTANBUL (F-515), yapısı itibarıyla ADA sınıfı korvetlerden farklı bir yere sahiptir. Üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerinde de büyük oranda yerli üretim sistemlerin kullanılması nedeniyle bu alanda önemli bir ivmenin adresi olacaktır.

İ Sınıfı Fırkateyn özellikleri; denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar olarak tanımlanmaktadır. Milli Fırkateyn’in boyu, silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle 10 metre uzatılmıştır ve gemide genel olarak yapısal değişikliklere gidilmiştir.

MİLGEM projesi kapsamında üretilen yerli ve milli gemi TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateynin boyu 113 metre, genişliği ise 14,4 metredir. TCG İSTANBUL (F-515) ve diğer İ sınıfı fırkateynlerin Ada sınıfı korvetlerden farkı ise hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyeti olacaktır.

MİLGEM İ Sınıfı’nın ilk gemisi İstanbul Fırkateyninde hedeflenen yerlilik oranı olan yüzde 75’in üzerine çıkılarak, bu seviye yüzde 80’e ulaşmıştır. Bu haliyle TCG İSTANBUL, Türkiye’nin en yüksek yerlilik oranına sahip savaş gemisidir. MİLGEM projesi için bir araya getirilmiş olan yerli üretici ve tedarikçi konumundaki taraflar, sözleşme genelinde 3’te 2’lik bir hacme sahiptir. İ Sınıfı Fırkateyn projesi kapsamında, 150’den fazla sistem için 80 civarı alt yüklenici firma bir araya gelirken toplama bakıldığında 220 farklı firmanın katılım gösterdiği görülmektedir. 

Milli fırkateyn ve diğer gemiler, yüksek yerlilik oranına sahip milli bir elektronik harp sistemi ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemini bünyesinde barındıracaktır. Ayrıca geliştirilmiş silah, radar ve sensörler, muhabere ve seyir sistemleri ile hizmet verecektir.

İstanbul Fırkateyni; Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Seyir Füzesi, MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi ile ASELSAN tarafından geliştirilen Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi, Cenk-S AESA Radarı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı öncülüğünde HAVELSAN tarafından geliştirilen ADVENT Savaş Yönetim Sistemi gibi ileri ve milli çözümlere sahiptir. 

İstanbul Tersane Komutanlığı’nda inşası yapılan geminin inşa malzemelerinin tedariki, tasarım dokümanları ve işçilik resimlerinin hazırlanması STM’nin başlıca görevleri arasındadır. Öte yandan tüm silah elektronik ve ana tahrik sistemi dahil olmak üzere platform sistemlerinin tedariki, gemiye test ve entegrasyon süreçlerinin sorumlulukları ile bütünleşik lojistik destek işlemleri de STM tarafından yürütülmektedir.

MİLGEM 6-7-8 ve Devam Gemiler
Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’a kardeş olacak MİLGEM 6-7-8’inci gemiler için de imzalar Savunma Sanayii Başkanlığı’nda düzenlenen 6 Nisan 2023 tarihli törenle atılmıştır. STM ve TAİS iş ortaklığında hayata geçirilecek olan MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesinin 6,7 ve 8'inci gemileri; Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinde eş zamanlı olarak başlamıştır. Milli fırkateynlerin (TCG İZMİR, TCG İÇEL ve TCG İZMİT) ilk sac kesim töreni, 10 Nisan 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. 3 fırkateynin 36 ay içinde inşa edilerek Türk Donanmasının hizmetine girmesi hedeflenmektedir. 

Tüm sensör ve silah sistemi millî olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler millî hava savunma kabiliyetleri ile donatılacak ve ilaveten Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecektir.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, 3 Ocak 2024 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) Toplantısı’nda, MİLGEM İ Sınıfı Fırkateynler 9-10-11-12. Gemilerin inşasına yönelik karar alınmıştır. Böylece proje kapsamında inşa edilecek İ Sınıfı Fırkateyn sayısı 8’e çıkarılmıştır. 

ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ (A-575) LOJİSTİK DESTEK GEMİSİ

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 2 adet Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi amacıyla, SSB ve STM arasında 9 Şubat 2021 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

Proje çerçevesinde program yönetimi, tedarik, montaj, gemi donatım, entegrasyon, testler ve ELD’den sorumlu ana yükleniciliği görevi STM tarafından yürütülmüştür.

ADA Tersanesi’nde inşa faaliyetleri sürdürülen, Lojistik Destek Gemisi Projesi'nin ilk gemisi TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ (A-574), 8 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen törenle, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmiştir.

Projenin ikinci gemisi ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ (A-575) ise 5 Temmuz 2023 günü bayrak çekme töreni icra edilerek, Gemi Kabul Testleri için Mavi Vatan’da ilk seyir tecrübesine çıkmıştır.

ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ (A-575), 19 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen törenle, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine katılmıştır.

Gemi ismini, 1993 Deniz Kurdu Tatbikatı sırasında kaybolan ve cenazesi 15 yıl sonra bulunan şehit SAT Komandosu Deniz Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi'den almaktadır.

Lojistik Destek Gemisi Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ikmal ve lojistik kabiliyetlerini arttırmak amacıyla başlatılmıştır. 106,51 metre boya, 16,80 metre genişlikte olan gemiler, 82 kişilik mürettebat kapasitesine sahiptir. Kıçtan yüzdürmeli sistem ile denizde akaryakıt ikmaline sahip olan gemilerde, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapmasına olanak sağlayan bir helikopter platformu bulunmaktadır.

12+ deniz mili sürate ve 9500 deniz mili seyir siasına sahip olan gemilerde 2 adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemi bulunmaktadır. 18 ton kaldırma kapasiteli vincin bulunduğu gemiler; 8 adet konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıma imkanına sahiptir. 

Savunma Sanayi Haberleri

Türkiye, ilk kez AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatına imza attı
İSO ve SAHA İstanbul işbirliğiyle 6. Savunma Sanayii Buluşmaları düzenlendi
Açık deniz karakol gemisi TCG AKHİSAR ilk seyrini gerçekleştirdi
STM, Malezya Donanması için 3 korvet inşa edecek
Savunma sanayisinde tüm alt sistemlerin yerlileştirilmesi hedefleniyor