NBC News'ün haberine göre yayımlanan bu bulgular, NASA'nın Mars InSight aracı tarafından alınan sismik ölçümlerin suya işaret ettiğini gösteriyor. Bu arada InSight, iki yıl önce kapanmadan önce, 1.300’den fazla Mars depremi (marsquake) tespit etmişti.
Kaliforniya Üniversitesi San Diego Scripps Oşinografi Enstitüsü'nden baş bilim insanı Vashan Wright’a göre, Mars kabuğunda yaklaşık 11,5 kilometre ile 20 kilometre derinlikte bulunduğu tahmin edilen bu su, büyük olasılıkla milyarlarca yıl önce Mars’ın nehir, göl ve hatta okyanuslara ev sahipliği yaptığı dönemlerde yüzeyden sızmış olabilir. Ancak Wright'ın belirttiğine göre, Mars’ın içinde hala su bulunması, burada yaşam olduğu anlamına gelmiyor.
Wright, "Bu bulgular, Mars'ta yaşanabilir ortamlar olabileceği anlamına geliyor" dedi.
Mars'taki su küresel okyanusu 1-2 kilometre doldurabilir
Wright, InSight’ın Mars’ın ekvatoruna yakın Elysium Planitia’daki konumunun, gezegenin geri kalanını temsil ettiğini varsayarsak, yer altı suyunun küresel bir okyanusu yaklaşık 1 ila 2 kilometre derinliğinde doldurabilecek kadar fazla olduğunu belirtti.
Suyun varlığını doğrulamak ve potansiyel mikrobiyal yaşam belirtilerini araştırmak için sondaj makineleri ve diğer ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor.
InSight aracı artık çalışmıyor olsa da bilim insanları 2018’den 2022’ye kadar toplanan verileri analiz etmeye devam ederek Mars’ın iç yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor.
Mars'ta atmosfer inceldi
Yaklaşık 3 milyar yıl önce neredeyse her yeri ıslak olan Mars'ın, atmosferinin incelmesiyle yüzey suyunu kaybettiği ve bugünkü kuru, tozlu bir gezegene dönüştüğü düşünülüyor. Bilim insanları, bu eski suyun büyük kısmının uzaya kaçtığını veya yer altında gömülü olarak kaldığını teorize ediyorlar.