Koray KARAGÖZ - MarineLine Türkiye Genel Müdürü
2001 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren APC firmasının ürünlerini, MarineLine ismiyle 13 yıldır başarıyla pazarlayan Koray Karagöz ile firma geçmişini, sektöre dair tecrübelerini ve gelecek planlarını konuştuk. MarineLine, uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre sektöre büyük oranda hakim bir firma.
Bir mektepli olarak sektöre girişinizle başlayalım isterseniz... İş yaşamınızı özetler misiniz?
1997 yılında ben girdiğim zaman adı Yüksek Denizcilik Okulu olan, daha sonra ben okurken İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte bölümü olarak değişen ve daha sonra da bölüm adı İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği olan okulumuzdan mezun oldum. 1997-2004 yılları arasında Aksay firmasının kimyasal tankerlerinde 5. kaptanlıktan, Süvari beyliğe kadar bütün kademelerinde çalıştım ve 2004 yılında Uzakyol Kaptanı olarak Deniz hayatımı şimdilik sonlandırdım.
2004-2006 yılları arasında merkezi USA olan Advanced Polymer Coatings firmasında coating enspektörü olarak çalıştım ve 2006 yılında da yine Advanced Polymer Coatings sahipleri ve Kaptan Okan Salur ile birlikte MarineLine Türkiye’yi kurduk ve o yıldan itibaren de Anonim Şirketimizin yönetim Kurulu başkanı ve kurucu ortağı olarak çalışmaktayım.
MarineLine nasıl doğdu, hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
MarineLine firması aslında APC firma-sının denizcilik sektöründe kullandığı ürünün adıdır. 2004 yılında çalışmaya başladığım ve firmanın çalışan ilk Türk enspektörü olarak başladığım serüvene zamanla Türkiye’deki MarineLine coating pazarının artması ile 2006 yılında yine APC firmasının sahipleri ve Kaptan Okan Salur ile beraber MarineLine Türkiye’yi kurduk. 2017 yılında da Gebze’de endüstri sektörü için kendi uygulama merkezimizi açtık.
Aslında APC firması 2001 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve 2001- 2004 yılları arasında toplamda 11 proje gerçekleştirmişken, biz 2004-2019 yılları arasında yaklaşık 500 adet denizcilik sektörü ve yaklaşık 300 adet endüstri sektörü olmak üzere toplamda 800 projeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz? İnsan kaynakları politikalarınızdan bahseder misiniz?
Toplam 17 personelimiz var. Bu personellerimiz coating enspektörleri-ısıl işlem ekibi, endüstri sektörü için 2 adet uygulama personeli ve ofis personeli olarak söyleyebiliriz. Büyük projelerde uygulamayı taşere ediyoruz ve bu konuda uygulamacı bir firma ile çalışıyoruz.
Sadece denizcilik sektörüne mi hizmet veriyorsunuz başka alanlarda da hizmetleriniz var mı?
Denizcilik sektöründe kimyasal tankerlerin kargo tanklarının kaplanması konusunda hizmeti veriyoruz ve endüstri sektöründe depolama tankları-kara taşımacılık yapan tankerler-termik santraller-petro kimya tesisleri gibi kimyasal korozyona karşı ihtiyaç olunan her yere hizmet veriyoruz.
Kullandığınız ürünlerin dayanıklılık açısından önemli avantajları var. Bunlardan bahseder misiniz?
Kullandığımız ürünün çapraz bağları diğer muadillerinde çok daha kuvvetli ve fazla olduğu için depoladığı kimyasalı hiçbir şekilde absorve etmiyor ve bu da ona kaplamanın uzun ömürlü olmasını ve korozyona daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Ayrıca asitler-aromatik hidrokarbonlar gibi 500o den fazla kimyasalı sorunsuz olarak taşıyabiliyor ve depolayabiliyor. Yüzey pürüzsüzlüğü 0,07 RA gibi çok pürüzsüz bir yüzey olduğu için yıkaması oldukça kolay oluyor. Ayrıca uygulama sonrası ısıl işlem yapıldığı için agresif kimyasalları yükleyebilmek için gerekli olan ‘post curing’ süresi dediğimiz süreyi beklemeye gerek kalmıyor. Ayrıca da bir yükten diğerine geçerken herhangi bir ürün kısıtlaması ya da yıkama kısıtlaması ya da süre kısıtlaması olmaması da ayrı bir avantajıdır.
Sektörde size olan ilgi nasıl? MarineLine’ın pazardaki yeri nedir?
Denizcilik sektöründe uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre sektöre %85,4 oranında hakimiyiz. Son 15 yılda yaklaşık olarak 500 adet kimyasal tankeri başarı ile MarineLine ile kapladık. Son 15 yılda Türkiye’de yapılan kimyasal tanker adedi de sanırım yaklaşık olarak 590 adettir ve bunların yaklaşık olarak 500 adeti MarineLine ile kaplanmıştır.
Yurt dışına yönelik neler yapıyorsunuz?
MarineLine Türkiye firması APC firmasının ana merkezlerinde biridir ve Ortadoğu, Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetleri bize bağlıdır. Bu bölgelerde acentalarımız mevcuttur. Geçmiş yıllarda Türkmenistan Cezayir-Suudi Arabistan-Bahreyn-UAE Gürcistan-Irak’ta-Polonya-Hirvatistan Yunanistan-Almanya-Hollanda’da projeler yaptık, halen şu an İspanya’da yapmakta olduğumuz bir proje mevcuttur.
Geçtiğimiz aylarda TSE’den önemli bir belge aldınız. Bunu anlatır mısınız?
2017 yılında yeni uygulama tesisimizin Gebze/Kocaeli’de faaliyete geçirdik ve aynı yıl Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bünyesinde faaliyet gösteren, ‘TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Birimi’ ile takriben beş yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde ‘Tamirat/Tadilatçı Uygunluk’ belgemizi aldık.
Bütün bu gelişmeler neticesinde halihazırda ADR mevzuatına uygun ekip ve ekipman konusunda sıkıntı yaşamakta olan üretici, lojistik ve tedarikçi kuruluşların çözüm ortağı olmayı amaçlamaktayız. ADR uyum sürecinin giderek hız kazanması ve piyasaların bu sürece hızlı ve pozitif tepki vermeleri ülke taşımacılığı açısından son derece önemlidir. İlk yatırım maliyetlerin getireceği finansal yük işletmeler için kısa vadede sorun gibi gözükse de uzun vadede işletmelere ve ülke ekonomisine pozitif yansımaları olacağı kanaatindeyim. Bakanlık bünyesinde oluşturulan ‘TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Birimi’ kısa zamanda ADR içerisindeki uyarlaması güç birçok mevzuat ve tüzük ile ilgili hızlı ve verimli çalışmalar yapmıştır. Türk Standartları Endüstrisinde alınan bu sertifikanın çok önemli olduğuna inanıyorum, Kimyasal sıvı madde taşımacılığında özellikle asit taşımacılığı gerçekten büyük bir sorundu, normalde polyester tanklar ile taşınan bu agresif kimyasal maddeler güven vermiyordu ve uluslararası regülasyonlara da uygun değildi. Biz burada MarineLine Türkiye firması olarak sektöre güzel, güvenilir, uzun ömürlü, sağlıklı bir çözüm bulduk.
İlginize teşekkür ederim ve çalışma hayatınızda başarılar dilerim.
Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Kasım-Aralık 2019 - 69. sayısında yayımlanmıştır.