MARCON’un çevre dostu hibrit CTV projesine onay verildi

KR (Korean Register), Kore merkezli denizcilik hizmetleri firması MARCON’un denizüstü rüzgar çiftlikleri için geliştirdiği Çevre Dostu Hibrit Mürettebat Taşıma Gemisi'ne (CTV) İlk Onay (AIP) verdi.

Bu gemi, deniz üstü rüzgar çiftliklerinde çalışan personelin ve ekipmanın taşınması için özel olarak tasarlandı.

CTV’ler, özellikle Avrupa’da rüzgar çiftliklerinin inşasında ve bakımında kritik bir rol üstleniyor. Ancak, dizel motorların kullanımıyla artan karbon emisyonu, çevresel kaygıları beraberinde getirdi. MARCON’un geliştirdiği hibrit elektrikli itki sistemi ise bu soruna çözüm sunarak, hem yakıt tasarrufu sağlıyor hem de operasyonların daha güvenli yürütülmesine katkıda bulunuyor.

Hanwha Aerospace tarafından sağlanan enerji depolama sistemi (ESS) ve hibrit sistem, bu yeni CTV’nin en önemli bileşenleri arasında yer alıyor. Hanwha’nın batarya sistemi, yalıtım sıvısı kullanarak daha güçlü yalıtım, gelişmiş soğutma ve yangın güvenliği sunuyor. YusinHR tarafından geliştirilen Linear Jet ise %70'e varan verimlilikle 25 knot maksimum hıza ulaşabilen çevreci bir itki sistemi olarak dikkat çekiyor.

MARCON yetkilileri, bu hibrit CTV’nin çalışma süresini %34 oranında azaltacağını ve karbon salınımını %70'e kadar düşüreceğini belirtiyor. Proje kapsamında KR, geminin tasarım güvenliğinin, ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyumlu olduğunu tescilledi. 

KR'nin Ar-Ge Başkan Yardımcısı KIM Daeheon, "CTV’lerde hibrit elektrikli itki sisteminin ilk kez uygulanmasında yer almak bizim için anlamlı ve projeye teknik destek sağlamaya devam edeceğiz." dedi.

CTV’nin yapımına Eylül 2024’te başlandı ve geminin gelecek yıl denize indirilmesi planlanıyor.

Gemi İnşa Haberleri

Dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisi "Seigrunn" teslim edildi
Dünyanın ilk amonyak yakıtlı gemisi denize açıldı
Japonya'da çevre dostu gemi geri dönüşümü için önemli iş birliği
HD Hyundai’ye DNV’den yenilikçi sıvılaştırılmış hidrojen taşıyıcısı için onay
Cemre Tersanesi, çevre dostu Rüzgar Türbini Destek Gemisinin inşasına başladı