Malezya, Türkiye'den 8 adet savaş gemisi alacak

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki DSA-2024 Fuarı'nda Kraliyet Donanması, ADA sınıfı MİLGEM korvet maketini sergiledi. Kardeş ülke Malezya, Türkiye'den 8 adet savaş gemisi alacak.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen savunma-havacılık fuarı DSA-2024, Türk şirketlerinin gövde gösterisine sahne oldu.

Fuarda Malezya Kraliyet Donanması standında sergilenen MİLGEM maketi ise bu ülkenin savaş gemileri konusunda Türkiye'yi tercih ettiğini bir kez daha ortaya koydu. 

Malezya Deniz Kuvvetleri, DSA-2024 fuarında ADA sınıfı korvet maketini sergiledi. Kuala Lumpur yönetiminin LMS Batch-2 ihalesi kapsamında seçtiği MİLGEM korvetleri, İstanbul Tersanesi'ndeki Dizayn Proje Ofisi'nde tasarlanıp inşa edildikten sonra Türk donanmasında hizmete girmişti. 

ADA korvetleri Malezya’ya güç verecek
2011-2019 tarihleri arasında envantere katılan 4 adet ADA sınıfı korvet, inşa edilecek aynı tipte gemilerle Malezya'ya güç verecek. Malezya yönetimi, açılan ihalede Türk korvetlerinin seçildiğini 2023 yılı kasım ayında duyurmuş, Savunma Bakanı Muhammed Hasan 'devletten devlete' (G2G) anlaşmasıyla Türkiye'den 3+5 şeklinde toplamda 8 savaş gemisi tedarik edeceklerini söylemişti.  

Gemilerden ilk 3 tanesinin Türkiye'de üretimi, sonraki 5 geminin ise Türk mühendislerin desteğiyle Malezya'da inşası olasılıklar dahilinde.  

Pakistan ve Ukrayna’ya inşa edildi
Halihazırda Türkiye, ADA sınıfı korvetlerden Pakistan'a 4 adet inşa etti. Gemilerden 2'si İstanbul Tersanesi'nde, diğer 2'si de Pakistan'ın Karaçi Tersanesi'nde yapıldı. Türk tersaneleri, sıfırdan kurulacak Ukrayna donanması için de bu gemilerden 2 tane inşa ediyor. 

Malezya'nın Türkiye ile işbirliği korvet alımından ibaret olmayabilir. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Pakistan denizaltılarını modernize ettikleri gibi Malezya donanmasındaki denizaltıların retrofitine de talip olduklarını söylemişti. Aynı zamanda Kualu Lumpur yönetimi, kıyı güvenliğini sağlama konusunda çok sayıda devriye botuna ihtiyaç duyuyor.

İkmalsiz 6 bin 500 kilometre 
Türkiye'nin sıfırdan tasarlayıp inşa ettiği ilk savaş gemisi grubu olan ADA sınıfı korvetler, sahip oldukları çarpıcı yeteneklerle göz dolduruyor. F-511 Heybeliada, F-512 Büyükada, F-513 Burgazada ve F-514 Kınalıada şeklinde borda numarası ve isimlerle hizmete giren gemiler, sonrasında uluslararası fuarlarda büyük ilgi gördü. 

Özellikle denizaltı savunma harbi konusunda yetkinliği bulunan ADA sınıfı korvet, aynı zamanda hava savunma ve suüstü harbi görevlerini de başarıyla yerine getiriyor.

Komuta kontrol sistemi, sensörler ve silahlarıyla modern bir savaş gemisi olarak tasarlanan ADA korveti, 99,4 metre uzunlukta ve 14,4 metre genişlikte bulunuyor. Korvetin deplasman ağırlığı 2 bin 400 ton.

Su üstündeki azami hızı 55,5 km/s olan korvetler, 27,7 km/s ekonomik seyir hızı ile hareket ediyor. MİLGEM korveti, takviye yakıt gereksinimi duymadan yaklaşık 6 bin 500 kilometre yol alabiliyor. 

MİLGEM ADA sınıfı korvet özelliklerinden öne çıkanlar:
-Yüksek manevra kabiliyeti
-Dayanıklılık stabilite
-Titreşim azaltma, titreşim/darbe sönümleyici uygulamalar ve balistik koruma
-Tüm temel harp türlerine ilişkin sensör ve silahh konfigürasyonu
-Radar Kesit Alanı azaltıcı tasarım
-Azaltılmış sualtı gürültüsü ve düşük manyetik iz
-Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi
-3 Arama ve Tespit Radarı
-Elektro-Optik Takip Sistemi
-Atış Kontrol Radarları
-Seyir ve LPI Radarları
-Elektronik Destek Sistemi
-Kızılötesi İz Takip Sistemi
-Chaff Decoy Atım Sistemi
-Lazer İkaz Sistemi
-Karinaya Monteli Sonar
-Torpido Karıştırma/Aldatma Sistemi
-Torpido Kovanları
-Satıhtan Satha Güdümlü Mermi Sistemi
-2X12,7mm Stabilize Makineli Tüfek
-Nokta Hava Savunma Sistemi
-76mm Top
-IFF Sistemi
-Entegre Muharebe Sistemi
-X-BAND Uydu Muharebe Sistemleri
-Gemi Veri Dağıtım Sistemi
-Gemi Bilgi Sistemi
-Seyir Sistemleri
-Sayısal Harita Görüntüleme Sistemi
-106 personel için konforlu yaşam alanı 

Güleryüz: İhtiyaca göre modifiye edilecek
DSA-2024 Fuarı sırasında Malezya basınına demeç veren STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, ADA sınıfı korvetlere ilişkin görüşmelerin Kuala Lumpur yönetimiyle 2 yıldır sorunsuz şekilde devam ettiğini söyledi.

"İnşallah yakın zamanda Malezya Savunma Bakanlığı ile mutabakat zaptı imzalamayı umuyoruz" diyen Güleryüz, ADA sınıfı korvetin Malezya donanması ihtiyaçlarına göre modifiye edileceğini kaydetti. 

Kaynak: YeniAkit

Gemi İnşa Haberleri

Dünyanın ilk ticari CO2 taşıma gemisi tanıtıldı
Tersan ileri teknolojiye sahip ve sürdürülebilir "Leinebris"i denize indirdi
Barınma hizmeti veren gemi Yalova'da bakıma alındı
Özata Tersanesi, Norveç için Elektrikli/Hibrit Feribot projesine başladı
Çin'de tamamen elektrikli konteyner gemilerinin inşasına başlandı