Lider Gemi’den Sektöre İki Yeni Gemi

Denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerinde hizmet vermek üzere...

Yaşar ŞANLITÜRK - Lider Gemi Genel Müdürü

Denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerinde hizmet vermek üzere 2002 yılında kurulan ve bugüne kadar birçok projeyi başarıyla hayata geçiren Lider Gemi, kalite ve güvenden ödün vermeden çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Ereğli’de Madenci Tersanesinde kabuk halinde bulunan iki adet 10.250 DWT’luk gemiyi icradan satın alan Lider Gemi, başarılı bir donatım süreci sonunda bu iki gemiyi sektöre tekrar kazandırdı.

Trabzon’da Kuruldu

2002 yılında Trabzon’da kurulan Lider Gemi’nin İstanbul ve Samsun’da da şubeleri bulunuyor. 2002 yılında 4500 DWTluk iki adet tanker yapmış olan fir­ma, konusunda deneyimiyle öne çıkıyor. Modern ve yenilikçi atılımlar yaparak denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektör­lerinde her zaman bir adım önde olan Lider Gemi’nin yeni inşa departmanında 6 personel, gemi yönetim departmanında ise 12 personel çalışıyor.

Danışmanlık Hizmeti

Lider Gemi, proje aşamasından başlaya­rak yeni inşa sürecini yöneten, geminin yaşam döngüsü boyunca gemiye dayalı danışmanlık hizmeti olarak adlandırılan tüm süreçleri kapsayan hurda sürecine özel bir danışmanlık hizmeti de veriyor. Ayrıca talep edildiği takdirde firmalara özel danışmanlık hizmetleri de sunuluyor. Fizibilite çalışmalarının yanı sıra yeni inşa danışmanlığı, dönüşüm / yenileme, onarım bakım kurulum işlemleri ve prosedürleri, işletme finansal planlama, yeni proje iş planları gibi hizmetler de sunuluyor.

Yönetim Hizmetleri

Gemi işletmecilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Lider Gemi, dinamik ve kalifiye personeli ile kıyıda ve denizde yüksek kaliteli, güvenli, esnek ve verimli hizmetler sunuyor. Deneyimli gemi yönetim ekibi, ısmarlama anlaşma­larda mükemmellik ve bağlılık vaat ediyor. Toplam gemi işletmeciliği ve yönetimi konsepti konusundaki engin deneyimi sonucu, Lider Gemi sektörde önemli bir oyuncu durumunda. Bu deneyimi sürekli kılmak ve daha da geliştirmek üzere insan kaynakları yatırımlarına da devam ediyor.

Teknik Hizmetler

Yaptığı çalışmalarda ileri teknoloji bilgi­sayar, elektronik sistemler ve hizmetler kullanan Lider Gemi, teknolojiyi çok uzun süre etkin ve verimli kullanarak, yönetimi altındaki tüm gemilere ve diğer müşterilerine de etkin ve verimli hizmet sunuyor.

Neler Yapılıyor?

Lider Gemi’nin uzman teknik ekipleri, gemilerden gelen düzenli raporları ve detaylı dahili teftişleri yaparken, gemi performansını ve durumunu izliyor. Sahiplerin finansal durum hakkında tam olarak bilgilendirilmelerini sağlamak için detaylı işletme maliyet raporları hazırlıyor ve gemi performansının hem teknik hem de mali yönlerini tartışmak için sahiplerle düzenli toplantılar yapıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda gelecekteki mevzuata uy­mak ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için sahiplere yükseltme teklif etmeyi sağ­lıyor. Ayrıca Samsun-Novorossiysk arası konteyner taşımacılığı, Samsun- Tuapse arası RO-RO taşımacılığı yapmaktadır.

Yönetim ekibi, yüksek teknik standartla­rın korunması, güncel gemi bakımının sağlanması, kararlaştırılan maliyetlerin sürdürülmesi ve kurallara uygun olarak çalıştırılması konularında müşterilerin ihtiyaçlarını teknik gereksinimlerle uyum­lu hale getirmek için teknik personel ile yakın iş birliği içerisinde çalışıyor.

2 Gemiyi Sektöre Kazandırdı

Ereğli’de faaliyeti durdurulmuş olan Madenci Tersanesi’nde kabuk halinde bulunan iki adet 10.250 DWT’luk gemiyi icradan satın alan Lider Gemi, taş ve molozlarla dolu sahayı ve kum, çakıl ve molozlarla dolu deniz alanını temizledik­ten sonra Tersaneler Genel Müdürlüğü’ne müracaat ederek bu iki geminin yüzdürül­mesi için geçici izin aldı.

Gemilerin yüzdürülmesi çalışması Kızak­çılar Denizcilik tarafından yapıldı ve ge­miler 11 Eylül 2018 tarihinde denize indi­rildi. HULL 36 isimli gemi 23 Ekim 2018 tarihinde Tuzla Öz Karadeniz Tersanesine getirildi. HULL 37 isimli gemi ise 27 Ma­yıs 2019 tarihinde Yardımcı Tersanesi’ne getirildi. Yapılan çalışmaların ardından geri kalan donatım işi Selah Tersanesi’nde bulunan havuzun bordasında yapıldı.

Havuz işleri de Dentaş Tersanesi’nde yapı­lan HULL 36 isimli gemi, LİDER HALİL ismiyle ve Türk Bayraklı olarak servise ko­nuldu. HULL 37 isimli geminin donatım işleri ise şu an Selah Tersanesi’nde devam ediyor. Temmuz ayı sonunda HULL 37 de LİDER PERİHAN ismiyle Türk bayraklı olarak servise konulacak.

Balast Suyu Arıtma Sistemi’nde HEADWAY

LİDER HALİL konteyner gemisi 2002 yılında Madenci Tersanesi’nde kızağa kon­duğunda balast suyu arıtma sistemi kullan­ma zorunluluğu yoktu. Gemide bu sistem için yer ayrılmamış ve jeneratör kapasitesi hesaplanırken bu zorunluluk düşünülme­mişti. Öte yandan, gemi inşa halindeyken bu sistemin montajı daha kolay olacağı gibi Lider Denizcilik’in vizyonuna da uygun bir adım olacaktı. Birçok firmayla görüştükten ve farklı markaların ürünlerini değerlen­dirdikten sonra Balast Suyu Arıtma Sistemi için HEADWAY’de karar kılındı.

HEADWAY dünya denizlerinde oldukça rağbet gören, çeşitli üniversitelerin bu konuda yaptıkları araştırmalarda önerilen ve en önemlisi IMO ve USCG onayları­na sahip önemli bir balast suyu arıtma sistemi üreticisi. Gerek kullanılan ekipman ve malzeme kalitesinin yüksek olması, gerekse de bakım tutumunun kolay ve ucuz oluşu, uygun fiyat politikası, montaj ve kontrol kolaylığı, teslim süresi gibi etkenler de HEADWAY ile anlaşılmasında önemli etkenler oldu.

Sisteme karar verildikten sonra Lider Gemi, dizayn gereklilikleri için Mavi Ege ile anlaştı ve ilgili sistemin adaptasyonu ve klas onayı gerçekleştirildi. Eylül 2019 itibari ile şartlı zorunluluğa geçilmesi nedeniyle, sistemin gemilere reel anlam­da montajı, balast operasyonunun her durumda sistemden geçmesi ve raporlan­ması, sistem kapalı durumda dahi balast operasyonu yapılıp yapılmadığının kaydı­nın yine sistem tarafından tutulması gibi, geçmişe göre daha katı kurallar içeriyordu. Bu yeni durum dolayısıyla sektörde önem­li bir tecrübeye sahip Mavi Ege ile çalışıldı. Ayrıca HEADWAY Türkiye temsilcisi SENAK Denizcilik’in de yardımları ile iyi bir planlama süreci gerçekleşti.

HEADWAY seçiminde enerji sarfiyatının (elektro kataliz sistemi) düşük olması bu proje için önemli bir avantaj sağladı. Sadece balast alımında makul düzeyde enerji tü­keten sistem, balast suyu atımında arıtıma gerek kalmadan direk bypass ediliyor ve sadece kayıt tutuyor. Dolayısıyla balast suyunu boşaltırken ek maliyet oluşturma­dığı için, jeneratör kapasitesi aynı kalabildi. Aynı zamanda, boyutları oldukça küçük ve kompakt bir ürün olduğu için de yerleşi­me çok kolay bir şekilde adapte edilebildi. Sistemin gemi montajında gerekli hususlar sağlandığında, SENAK ve HEADWAY servis mühendislerinin birlikte çalışmaları sonucunda 5 gün gibi kısa bir sürede sistem devreye alınıp, aynı zamanda klas teslimi ve gemi personel eğitimi tamamlandı.

Balast Suyu Arıtım Sistemi tedarik süre­cinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Lider Gemi yetkilileri, bu sistemi almak isteyen gemi sahiplerine iyi araştır­ma yapmalarını, güvenlik, kalite, ekonomi ve kolay kullanım sağlayabilecek, garanti ve servis konularında sorun çıkarmayacak firmalarla çalışmalarını öneriyor.

Desteklerinden dolayı, Zonguldak Ereğli Kaymakamlığına, Emniyet Müdürlüğüne, Liman Başkanlığına ve çalışanlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederim.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Ocak-Şubat 2020 - 70. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Yeni inşa projelerinde başarı, mühendislik detaylarına gösterilen özenle başlar.”
“Yeni nesil teknolojilerle daha hızlı ve hassas çözümler sunuyoruz.” 
“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.”