Küresel ısınmanın etkisiyle buzullar alarm veriyor

Dünya genelindeki buzullar, 2000 ile 2023 yılları arasında toplamda 6542 milyar ton buz kaybetti. Bu kayıp, deniz seviyesinin 18 milimetre yükselmesine neden oldu.

Bu dönemde, buzulların yılda ortalama 273 milyar ton buz kaybettiği belirtiliyor. Bu bulgu, Buz Kütlesi Dengesi Karşılaştırma Projesi (Glambie) kapsamında Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada yer aldı. Çalışmayı yöneten Glasiolog (buzulbilimci) Michael Zemp, "Bu durumu daha somut bir şekilde ifade etmek gerekirse, 273 milyar ton buz, dünyadaki tüm insanların 30 yıl boyunca günde kişi başına 3 litre su tüketmesine eşdeğerdir" dedi.

Glambie projesi, Dünya Buzullarını İzleme Servisi'nin denetiminde yürütülen önemli bir uluslararası araştırma girişimi. Projede dünyanın dört bir yanından yüzlerce araştırmacı yer aldı. Araştırmacılar, saha ölçümlerinden elde edilen çeşitli verileri bir araya getirerek optik, radar, lazer ve yerçekimi gibi uydu araçlarını kullanarak dünya genelindeki tüm buzul bölgelerinin kütle değişimlerini içeren yıllık zaman serileri oluşturdu.

Araştırmacılar, 2010 yılından bu yana buzulların toplam hacimlerinin yaklaşık %5'ini kaybettiğini tespit etti. Orta Avrupa’daki buzulların tek başına %39 oranında buz kaybettiği belirtilirken, Antarktika kıta adaları ve subpolar bölgeler gibi alanlarda ise bu kayıp yaklaşık %2 seviyesinde kaldı.

Bilim ve Teknoloji Haberleri

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, uzayda yaşamın ipuçlarını 2 bin 500 metre arayacak
Antarktika kıtasında yeni deniz canlısı türleri toplandı
Kuzey Kutbu, yıllar sonra en düşük deniz buzu örtüsüyle sona eriyor
Hayalet ağlar güneş gözlüğü çerçevesi yapımında kullanılıyor
Buz dağı kırıldı okyanus şeridi ortaya çıktı