Kızıldeniz Krizi AB Nakliye Maliyetlerini Üç Katına Çıkardı

Konteyner gemileri, Husi isyancıların Kızıldeniz rotasında artan saldırıları, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamındaki nakliye şirketlerinin maliyetlerini neredeyse üç kat artırdı.

OceanScore'a göre, Husi tehdidi nedeniyle gemilerin rotalarını değiştirmesi, Avrupa'ya giden gemilerin yakıt tüketimini artırıyor ve emisyon yükümlülüklerini arttırıyor.

Gemi trafiğindeki bu değişiklikler, ticari gemilerin daha güvenli rotalardan kaçınarak Avrupa'ya ulaşmaya çalıştığını gösteriyor. Ancak, bu alternatif rotalar, seyahat mesafesini neredeyse ikiye katlayarak maliyetleri artırıyor. Bu durum, gemi başına tonajlı varışlarda yüzde 81'lik bir artışa neden oldu.

Clarksons Research'ün verilerine göre, Aden Körfezi üzerinden Akdeniz'e yapılan konteyner gemisi geçişleri Aralık ayının ilk yarısına göre yüzde 91 azaldı. Bu durum, gemi kiralama oranlarının yüzde 28 artmasına yol açtı. Bununla birlikte, yeni rotaların, yakıt tüketimini artırarak ve emisyonları artırarak nakliye maliyetlerini artırdığı belirlendi.

OceanScore'un analizine göre, Cape rotası üzerinden seyahat eden gemilerin yakıt tüketimi üç kat arttı. Bu, AB'ye giden gemiler için emisyonların yüzde elli'sinden sorumlu olan AB ETS'ye önemli ölçüde daha fazla maruz kalma anlamına geliyor. Bu da denizcilik şirketlerinin maliyetlerini artırıyor.

OceanScore'un genel müdürü Albrecht Grell, "Daha uzun mesafenin hızları arttırmak için telafi edildiğini ve bu durumun yakıt tüketimi ve emisyonlar üzerinde kaçınılmaz bir etkisi olduğunu gözlemledik." dedi. Krizle birlikte, denizcilik sektörü, daha güvenli rotalar arayışında ve maliyetleri dengeleme çabası içinde.

IMO - AB Haberleri

Avrupa Komisyonu'ndan Almanya'ya 4 milyar euroluk LNG desteği
AP milletvekilleri, Rus fosil yakıt ithalatının tamamen yasaklanmasını istedi
IMO Genel Sekreteri, Kızıldeniz ülkelerine ziyaret gerçekleştirdi
IMO'dan karbon emisyonları için yeni kurallar yolda
Uluslararası Liman Güvenliği Eğitimi İstanbul’da Gerçekleşti