Karaya hiç temas etmeyen "Sargasso Denizi"

Bir denizin karaya temas etmemesi çoğu kişi için imkansız gibi gözüken bir durumdur. Ancak Sargasso Denizi tam da bu özelliğiyle dünyada tek olmayı başarıyor.

Atlantik Okyanusu’nun ortasında yer alan bu deniz çevresini saran güçlü okyanus akıntıları ile sınırlandırılmış bir durumdadır. Diğer denizlerden ayıran bu özelliği ile eşsiz olan Sargasso Denizi ekosistemi ile bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Adını yüzeyinde bulunan Sagassum cinsi yosunlardan alan bu deniz, sayısız canlı çeşidine de ev sahipliği yapıyor. Okyanusun ortasındaki bu eşsiz oluşum deniz kaplumbağalarından çeşitli balık çeşitlerinin doğal yaşam alanıdır.

Karayla temas etmemesinin nedeni
Sargasso Denizi’nin karayla temas etmemesi ise çevresinde bulunan güçlü okyanus akıntılarıyla mümkün olur. Denizi çevreleyen, Kuzey Atlantik Okyanusu, Gulf Stream ve diğer güçlü akıntılar denizi çevreleyerek bir sınır oluşturur.

Ayrıca bu güçlü akıntılar deniz suyunun yenilenmesini de sağlayarak deniz ekosistemine destek olur.

Bu eşsiz özelliğe sahip olan Sargasso Denizi, küresel deniz ve okyanus ekosistemlerinin sağlığı için kritik bir öneme sahip olduğundan koruma altındadır.

Dünya Haberleri

Türkiye'den yola çıkan kargo gemisinde kokain ele geçirildi
ABD savaş gemisi USS Wasp, Limasol Limanı'na demirledi
ABD'de liman işçilerinin grevi geçici anlaşmaya varılmasıyla sonlandı
Husiler vurdukları İngiliz petrol tankerinin görüntülerini yayınladı
Tarihi SS United States, dünyanın en büyük yapay resifi olacak