İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98. yıl dönümünü kutlayarak, “Bu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından deniz kaynaklarımızın kullanımı da halkımıza geçti. Deniz ekonomisi ile Türk ekonomisine büyük katkılar sunuldu. Dolayısıyla bugün burada büyük bir denizcilik ailesinin fertleriysek kuşkusuz ki 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren kanunun önemi büyük” dedi.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi’nin Haziran Ayı 21. Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Vefa İbrahim Aracı yönetiminde, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Aracı, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98. yıl dönümünü münasebetiyle, “Türk Denizciliği için bu çok önemli bir günü olan 1 Temmuz’u Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutluyoruz. Tüm denizcilik camiamızın bu bayramını tebrik ediyorum” sözleriyle kutladı.
Meclise Yoğun Katılım
Meclise; Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Çevre Koruma Direktörü Mustafa Gündoğdu, TÜÇA Çevre Mühendisleri; Elif Dilektaş ve Ayşe Arslanbenzer, STK Temsilcileri, eğitimciler ile Kocaeli’deki denizcilik paydaşları katıldı.
“Kandıra, Yerli ve Yabancı Turistleri Ağırladı”
Meclis toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, ilimizin Karadeniz kıyılarında deniz turizminin artarak devam ettiğini söyleyerek, “Özellikle Marmara Bölgesi’nde bayram tatilinde denize girmek isteyen vatandaşlarımız başta Kandıra olmak üzere Kocaeli’nin sahillerini tercih etmişlerdir. Kandıra ilçemizin çok sayıda yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapması, Kocaeli’nin turizm alanında geldiği noktayı ortaya koymaktadır. Elbette ki Kocaeli’de yükselen çıta, yeni turizm yatırımlarını da elzem kılmaktadır. Bu anlamda önümüzdeki süreçte turistlerin taleplerine yanıt verecek yatırımların yapılacağına dönük inancımız tamdır” dedi.
“Denizlerdeki Bağımsızlığımızın En Önemli Adımı”
Sözlerini, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98. yıl dönümü hakkında düşüncelerini aktararak sürdüren Başkan Doğusel, “Bugün çok önemli bir günü, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyoruz. Kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkı anlamına gelmektedir. Yani, kabotaj, denizlerde bağımsızlık demektir. 20 Nisan 1926 tarihinde kanunlaştırılarak 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, denizlerimizdeki bağımsızlığımızın en önemli adımdır” ifadelerini kullandı.
“Lozan Anlaşması ile Denizlere Döndük”
“24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması ise Türklerin yeniden denize kavuşması için önemli bir adım oldu” diyen Vedat Doğusel, “Tarihler 1 Temmuz 1926’yı gösterdiğinde ise Lozan Antlaşması ile kaldırılan kapitülasyonlar çerçevesinde hazırlanan Kabotaj Kanunu yürürlüğe girdi. Kanundaki, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmüyle Türk denizciliğinde yeni bir dönem başladı. Bu kanunla, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde mal ve yolcu taşıma hakkı Türklere verildi. Diğer taraftan dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin Denizcilik Vizyonu Oluştu”
Açıklamalarını sürdüren Doğusel, “Bu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından deniz kaynaklarımızın kullanımı da halkımıza geçti. Denizciliğimiz her yıl daha da gelişti. Dev limanlar açıldı. Dünya ile ticaret bağımız güçlendi. Deniz ekonomisi ile Türk ekonomisine büyük katkılar sunuldu. Türkiye’nin çok güçlü bir denizcilik vizyonu oluştu. Dolayısıyla bugün burada büyük bir denizcilik ailesinin fertleriysek kuşkusuz ki 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren kanunun önemi büyük. Bu nedenle, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, kanunda emeği geçen devlet adamlarını rahmetle anıyorum” dedi.
Doğusel: “En Çok İhracat Derince’den”
Kocaeli Liman istatistikleri ile ilgili bilgiler veren Vedat Doğusel, “Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın ilk beş ayında ihracatımız 16 milyar 610 milyon dolar olurken, ithalatımızın ise 32 milyar 458 milyon dolara ulaştı. İlk beş ayda en çok ihracat yapan gümrük kapımız 7 milyar 461 milyon dolar ile Derince olurken, Derince’yi takip eden Dilovası’nda 3 milyar 861 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. İthalatımızda ise Dilovası ve Derince gümrük kapılarımız zirvede yer aldı. Dilovası Gümrük Müdürlüğü’nde 9 milyar 758 milyon dolarlık ithalat gerçekleşirken, Derince Gümrük Müdürlüğü’nde 12 milyar 807 milyon dolarlık ithalat gerçekleşti. İlk dört ayda Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Müdürlüğü’nün tahsil ettiği vergi ise 190 milyar 427 milyon lira. 2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre ihracatta %19, ithalatta ise %8’lik artışlar yaşandı” dedi.
“Kocaeli’ye 3 Bin 859 Gemi Uğradı”
Kocaeli gemi istatistiklerini dair verileri de paylaşan Başkan Doğusel, “2024 yılı ilk beş ayında Kocaeli’ye 1.134 adet Türk bayraklı gemi, 2 bin 725 adet yabancı bayraklı gemi olmak üzere toplam 3 bin 859 adet gemi uğramıştır. Türkiye’ye uğrayan gemilerin %16,2’si Kocaeli ilimize aittir. Yüklemede 13 milyon 231 bin ton elleçlenirken, boşaltmada 22 milyon 453 bin ton yük elleçlenmiştir. Toplamda 35 milyon 683 bin ton elleçlenmiş ve Türkiye toplamında %15.8’lik pay alınmıştır. Konteyner elleçlemesinde, ilimiz toplam 959.704 TEU ile Türkiye genelinde 2. sıradadır” açıklamalarında bulundu.
Sunum Yapıldı
İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi’nin Haziran Ayı 21. Olağan Meclis Toplantısı, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Çevre Koruma Direktörü Mustafa Gündoğdu’nun, ‘Türkiye’nin İklim, Çevre Koruma ve Sıfır Atık’ konulu sunumunun ardından, üyelerin sektörel görüş ve önerilerini aktarması ile sona erdi.