Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) için tasarlanan Taigei sınıfı denizaltılar, önceki modellere kıyasla pek çok ilerleme sergiliyor. Bu denizaltılar 84 metre uzunluğa, 9.1 metre genişliğe ve 3.000 ton deplasmana sahiptir. 70 kişilik bir mürettebatı bünyesinde görev yapacak şekilde tasarlanmıştır.
Taigei sınıfında 6 kadına kadar yaşam alanı sunuluyor ve yalnızca kadınlara özel bölmeler bulunuyor. Bu özellik Japon sınıfı denizaltılar için bir ilk niteliğindedir. Denizaltının bir diğer özelliği ise x şeklindeki dümenidir.
Tasarım, su altında tespit edilmeyi zorlaştırırken hayati önemi olan sessiz görev yapmasını sağlamak için yeni ses emici malzemeler ve yüzer gövde yapısını içeriyor. Bu denizaltıların basınçlı gövdesi, gizli derin deniz operasyonları için yüksek önem taşıyan yüksek su basıncına dayanıklılık sağlayan yüksek dirençli çelikten yapılmıştır.
Buna ek olarak Taigei sınıfı, asitli piller yerine lityum iyon pillerle donatılmıştır. Lityum iyon piller, gerektiğinde dizel-elektrik tahrik sistemini kapatarak denizaltıların yalnızca pil gücüyle çalışmasına olanak sağlayarak, daha uzun su altında görev yapabilmesine olanak tanımaktadır. Bu özelliğin aynı zamanda daha az bakım gerektirmesi ve daha hızlı şarj kabiliyeti sağlaması ile denizaltıların operasyon verimliliğinin artması bekleniyor.
Yeni savaş yönetim sistemi
Japonya Savunma Bakanlığı, bahse konu denizaltı sınıfında gelişmiş entegre sensörler, komuta ve kontrol ve silah angajman sistemlerini birleştiren yeni bir savaş yönetim sistemi kullanıldığını belirtmekte. Buna ek olarak denizaltının izlerini azaltmak için gelişmiş bir şnorkel sistemi ve algılama kapasitesini artırmak için fiber optik teknolojisine dayanan yeni nesil bir sonar sistemi kullanılıyor.
Taigei sınıfı, son dört araçta kullanılan torpido karşı tedbir sisteminin aynısını kullanıyor. Önceki Type 89’un yerine geçen, Type 18 olarak adlandırılan Japonya’nın en modern torpidosunun kullanılması bekleniyor. Yeni torpido, tahrik, hedef tespiti ve işleme dahil olmak üzere bir çok alanda iyileştirmeler içermekte.
Kaynak: DefenceTürk