İzmit Körfezi'nde dip çamuru temizliği başladı

İki etaplı proje kapsamında, 720 hektarlık alandan yaklaşık 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek. Çamurun dipten borularla çıkarılarak "susuzlaştırma tesisi"ne taşınacağı projenin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında hayata geçirilen "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında çamur çekimine başlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın büyük bir çevre projesi başlattıklarını kaydetti.

İzmit Körfezi'nin ucunda yıllardır biriken çamur olduğuna işaret eden Büyükakın, bunun içinde ağır metaller, azot, fosfor ve kurşun bulunduğunu anlattı.

Büyükakın, bunların temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, bu anlamda TÜBİTAK ve İstanbul Üniversitesiyle çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Çalışmalarla çamurun nasıl temizleneceğini planladıklarını aktaran Büyükakın, "Bugün körfezin uç tarafındaki çamuru almaya başlıyoruz. 5 yıllık bir proje. 120 milyon dolarlık bir proje." dedi.

Büyükakın, proje bütçesinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandığını dile getirerek, "Gemi vasıtasıyla denizin dibindeki çamur borularla çekilecek. Membran dediğimiz sistemin içine alınacak, sulandırılarak. Su, denize geri bırakılacak. Kirli olan, denizden alınması gereken çamur ise bertaraf için alandan uzaklaştırılacak. Temizlik yapacağımız alan 656 futbol sahası büyüklüğünde. Bizler sizin gibi insanlara hizmet etmekten gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Projenin 5 yılda tamamlanması planlanıyor
İki etaplı proje kapsamında 720 hektarlık alanda yaklaşık 8 milyon ton dip çamuru temizlenecek.

Projenin ikinci etabının hayata geçirilmesi sonrası İzmit Körfezi'nin eski günlerine kavuşarak adeta "dev bir akvaryum" görünümü kazanması bekleniyor.

Çamurun dipten borularla çıkarılarak İzmit Atletizm Pisti'nin arkasına kurulan "susuzlaştırma tesisi"ne taşınacağı projenin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

Deniz ve Çevre Haberleri

Marmara'da denizanası artışı müsilaj riskini yükseltiyor
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanın'dan müsilaj açıklaması
Mersin'de denizi kirleten gemiye 20 milyon 484 bin 576 lira ceza kesildi
Denizlerdeki istilacı türler "TurIST" sistemiyle önlenecek
Hazar Denizi'nin biyoçeşitliliği iklim değişikliği ve kirlilik baskısı altında