“İnovasyon yeteneği grubun rekabet gücünü belirleyen en önemli unsur.”

İstanbul Haliç’te 1969 yılında Gemi İnşaat Mühendisi İsmet Üner’in girişimiyle faaliyetlerine başlayan...

Burak Çağlar KARSAK
GEMAK Pazarlama Bölge Müdürü

İstanbul Haliç’te 1969 yılında Gemi İnşaat Mühendisi İsmet Üner’in girişimiyle faaliyetlerine başlayan Gemak Tersanesi, aradan geçen yıllar içinde büyüyerek bir şirketler grubu haline geldi. Bugün Gemak Grup bünyesinde yeni gemi inşadan bakım onarıma, dönüşümden çelik yapı endüstrisine kadar birçok alanda hizmet veren kuruluşlar bulunuyor. Şirketin faaliyetlerini Burak Çağlar Karsak ile konuştuk.

Gemak Grup sektörün önde gelen firmalarından biri. Ama yine de 50 yılı aşan şirketin tarihçesinden bahsederek başlayalım isterseniz...
Gemak Tersanesi 1969 yılında, Gemi İnşaat Mühendisi Sn. İsmet Uner tarafından Istanbul Haliç’te kuruldu. 1981 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen Tuzla Tersaneler Bölgesi’ne taşındı. İlk Gemi M/V UNER 1 1984 yılında inşa edildi, takip eden yıllarda yüzer havuzlar ile tesisin gelişim süreci devam etti ve 2000 yılında Tuzla Gemi Endüstrisi Tersanesi (TGE) devralındı. Büyüme sürecinde 2008 yılında NETA Boru Çelik Konstrüksiyon tesisimiz ve 2012 yılında Gemak Altınova tersanemiz kuruldu.

Grup bünyesinde hangi faaliyet kolları ve işletmeler yer alıyor?
Gemak Grup; Gemak Tuzla Tersanesi, Gemak TGE Tersanesi, Neta Boru Çelik Konstrüksiyon Fabrikası ve Gemak Altınova Tesisleri olmak üzere 4 ayrı lokasyonda toplam 336.000 m2 üzerine kurulmuştur. Şirket; bünyesinde gerçekleştirdiği gemi bakım onarım, gemi dönüşüm, yeni gemi inşası, offshore gemi inşası ve çelik yapı endüstrilerindeki faaliyetleri ile dünya çapında talep gören projelerin tercih edilen ortağı ve sınıfında en iyisi olma vizyonuna sahiptir.

Bakım onarımda ciddi bir potansiyele sahipsiniz. Bunu destekleyen bir de kara kuruluşunuz var. Bakım onarım faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Gemak Grup, bugün en basit kuru yük gemilerinden sofistike LPG/LNG gemilerine, tarak gemilerine, offshore platformlarına, offshore gemilerine vb. özel gemilere kadar geniş bir yelpazedeki gemi tipleri için hizmet vermektedir. Bunun yanında zorlu mühendislik gerektiren tadilat projelerini, hasar tamirlerini, donatım projelerini de uzmanlıkla gerçekleştirmektedir. 

Kara tesisimiz olan NETA, mühendislik, imalat ve montaj müteahhitliği firması olarak, Gemak Grup bünyesinde kurulmuş olup, ait olduğu gruptan aşılanmış profesyonel firma kimliği, tecrübeli kadrosu ve kullanmakta olduğu modern teknoloji ile gemi inşa, gemi bakım onarım, inşaat, enerji, petrokimya, petrol ve gaz sektörlerinin önde gelen yurtiçi ve yurt dışı müşterilerine mühendislik, tasarım, satın alma, çelik işleme, boyama, üretim ve montaj hizmetleri sunmaktadır.

Tersaneleriniz teknik kapasite olarak oldukça ileri düzeyde. Özellikle Gemak TGE Tersanesi gerek rıhtım uzunluğu gerekse bakım onarım havuzuyla devasa bir işletme. Tersane faaliyetlerinizi anlatır mısınız?
Tabi ki, tesiste farklı ebatlarda gemilere hitap edecek şekilde kategori edilmiş havuz seçenekleri mevcuttur. Detaylandırmak gerekirse, 1 adet sabit betonarme havuz Capesize -  300x53/56 ve 2 adet yüzer havuz Panamax - 245x37m. & Hanymax 200x32m. ebatlarındadır. Rıhtım boyu 2km üzerinde olan tesislerde 45 adet kreyn ve SWL100 ton kapasitesinde sevk sistemli yüzer vinç ile müşterilere üst düzey hizmet verilmektedir.

Bakım onarıma daha çok ağırlık veren bir firmasınız galiba? Yeni inşa faaliyetleriniz de oluyor mu?
Doğrudur, 1969’dan bu yana 3.000’e yakın geminin bakım-onarım ve tadilatını gerçekleştirdik ve tüm aktivitelerimizin nerdeyse yarısını oluşturuyor. Mevcut durumda yeni gemi inşa projemiz yok, ancak 86.700 m³ hacim kapasiteli, yarı kapalı balık çiftliği yapısının imalat çalışmaları Neta Boru Çelik Konstrüksiyon Fabrikası ve Gemak Altınova tesisimizde devam etmektedir. 

Konum olarak da tüm işletmeler Asya-Avrupa bağlantı noktasında konumlandırılmış. Uluslararası talepler nasıl?
Asya-Avrupa bağlantı noktasında konumlanan tesisler, ulaşım, yedek parça ve servis hizmetleri konusunda avantajlı.  2020 ortalarından beri bakım-onarım ve endüstriyel projelere müşterilerimizden yoğun talep var. Son dönemde gerçekleşen jeopolitik değişiklikler, özellikle Akdeniz havzasındaki ticareti hareketlendirdi. Bölgemizdeki bu canlılık, müşterilerin bakım-onarım taleplerine de yansımaktadır. 

Bakım onarım dışında dönüşüm projeleri de yapıyorsunuz. Özellikle IMO'nun mevzuatı bu alanda çevreyi korumaya odaklı dönüşümleri gündeme getirdi. Siz bu alanda neler yapıyorsunuz?
IMO mevzuatları gereği müşteri talepleri de değişiklik gösteriyor. Öncelikli olarak geminin su altında kalan kısmında yapısal değişiklikler talep ediliyor, mesela geminin boyunun uzatılması, bulb değişimi, pervane değişimi gibi. Buna ek olarak sera gazlarını azaltmaya yönelik sistemlerin montaj işleri de son zamanlarda popüler, baca gazı yıkama sistemleri ve karbon tutucu montajları bunlardan bazıları.

Türk tersane sektöründe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onaylı ilk Ar-Ge Merkezi'ni kuran grupsunuz. Ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz? 
İnovasyon yeteneği grubun rekabet gücünü belirleyen en önemli unsurudur. Grup faaliyetlerinin temelini, müşterilerin bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanan çözümler ve hizmetler oluşturmaktadır. Bu amaçla Gemak, Haziran 2016'da Türk tersane sektörünün ilk Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi'ni kurmuştur. Zorlu ve tehlikeli bir sektörde üretim yaparak ülkenin dışa bağımlılığını azaltmanın yanı sıra, gelişen endüstrinin ihtiyaçlarına kaliteli çözümler ile hızlı cevap vermeyi planlayan Gemak Grup, güvenli üretim teknolojileri geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürecektir.

Endüstriyel hizmetleriniz de var. İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tabliyelerini siz ürettiniz. Bu size farklı pazarlar açacak bir çalışma olmalı...
Evet, özellikle büyük ölçekli çelik konstrüksiyon, donatım ve yüzey hazırlık işlerini içeren projeleri yürütüyoruz. Örnek olarak açık deniz platformları, LNG terminal yapıları ve rüzgar çiftliği şamandıra yapıları gibi.

Son olarak grup bünyesindeki şirketlerde istihdam durumunu soracağım. Kadronuz oldukça kalabalık olmalı...
260’ın üzerinde mühendis olmak üzere, 900’den fazla çalışan kendi personelimiz ve 2500 üzeri iş gücü ile hizmet vermekteyiz.

Röportajlar Haberleri

“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.” 
“Mobil yangın söndürme sistemlerimiz, yüksek verimlilik sağlıyor.” 
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”