IMO 2024 Denizde Olağanüstü Cesaret Ödülü'nün adayları açıklandı

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), 2024 Denizde Olağanüstü Cesaret Ödülü'nü almaya hak kazanan iki adayın isimlerini açıkladı.

Bu prestijli ödül, denizde gösterilen üstün cesaret ve kahramanlık örneklerini takdir etmek amacıyla her yıl düzenleniyor. Ödül sahiplerine madalyaları, 2 Aralık'ta Londra'da düzenlenecek olan 2024 IMO Ödül Töreni'nde takdim edilecek.15 üye devlet ve üç sivil toplum kuruluşundan toplam 41 adaylık başvurusu alındı.

2024 IMO Denizde Olağanüstü Cesaret Ödülü Sahipleri

Marlin Luanda Petrol Tankeri Kaptanı Avhilash Rawat ve Mürettebatı
Marshall Adaları tarafından aday gösterilen Kaptan Avhilash Rawat ve Marlin Luanda mürettebatı, gemilerine isabet eden bir gemisavar füzenin ardından çıkan yangını kontrol altına alarak üstün cesaret sergiledi. 

26 Ocak 2024 akşamı, 84.147 ton nafta taşıyan Marlin Luanda, Süveyş'ten İncheon'a giderken bir gemisavar balistik füze tarafından vuruldu. Patlama sonucu bir kargo tankı alev aldı ve ciddi bir yangın tehlikesi oluştu. Kaptan Rawat ve mürettebatı, yangın söndürme çabalarını organize ederek mürettebatın güvenliğini sağladı ve geminin seyrüsefer kabiliyetini korudu. Yangınla dört buçuk saat boyunca tek başlarına mücadele ettiler. Fransız firkateyni FS Alsace, ABD firkateyni USS Carney ve Hint savaş gemisi INS Visakhapatnam'ın desteğiyle yangını söndürmeyi başardılar. Marlin Luanda, 24 saat sonra güvenli bir şekilde yelken açtı.

Pemex Maya Römorkörü Kaptanı Jorge Fernando Galaviz Fuentes ve Mürettebatı
Meksika tarafından aday gösterilen Kaptan Jorge Fernando Galaviz Fuentes ve Pemex Maya mürettebatı, Otis Kasırgası sırasında dört farklı gemiden altı gemi enkazını kurtararak olağanüstü cesaret gösterdi. 25 Ekim 2023'te, Otis Kasırgası Meksika'nın Pasifik kıyılarına benzeri görülmemiş bir kategori 5 fırtınası olarak çarptı. Pemex Maya mürettebatı, Santa Lucia Körfezi'nde gemilerini emniyete alarak fırtınaya hazırlandı. Kasırganın zirvesinde, mürettebat kaosun ortasında kurtulanları aradı ve gece boyunca altı kişiyi kurtardı. Bu cesur ve zamanında hareket eden eylemler, altı kişinin hayatta kalmasını sağladı.

IMO Konseyi, 8-12 Temmuz 2024 tarihli 132. oturumunda Jüri Paneli'nin önerilerini onayladı. Kaptan Avhilash Rawat ve Marlin Luanda mürettebatının yanı sıra Kaptan Jorge Fernando Galaviz Fuentes ve Pemex Maya mürettebatı, cesaretleri ve kararlılıklarıyla denizcilik dünyasına örnek oldular.

Ödül sahiplerinin yanı sıra iki kişiye takdir belgesi verilecek ve 15 kişiye takdir mektubu gönderilecek. Bu ödül, denizde gösterilen olağanüstü cesaretin önemini bir kez daha vurguluyor ve denizcilik topluluğuna ilham kaynağı oluyor.
 

Dünya Haberleri

Türk gemisi, Akdeniz'de 96 mülteciyi kurtardı!
ABD Kızıldeniz'de emniyet ve güvenliği arttıracak
İtalya'nın Arnavutluk'ta kurduğu merkeze 16 düzensiz göçmeni taşıyan ilk gemi ulaştı
İsrailli firmaların deniz savunma fuarına katılımının yasaklandığı iddia edildi
Milton Kasırgası Florida seyahat endüstrisini felç etti