İklim krizinde endişe verici döneme girildiğini gösteren bazı hava olayları

Bilim insanları ortalama gezegen sıcaklığının rekor seviyelere ulaştığı ve bu konuda acil önlem alınması gerektiği uyarısı yapıyor.

Pasifik sularındaki ısınma ile küresel sıcaklıklarda artışa yol açan El Niño'nun gelecek aylarda daha fazla aşırı hava olaylarına yol açabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları ortalama gezegen sıcaklığının rekor seviyelere ulaştığı ve bu konuda acil önlem alınması gerektiği uyarısı yapıyor. 

Mercan resiflerinin ölmesi, daha şiddetli poyrazlar ve bu yaz Kuzey Amerika‘nın büyük bölümündeki orman yangınları son dönemde yaşanan olağandışı olaylardan birkaçı.

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü‘nden Stefan Rahmstorf, “Fosil yakıt kullanımı nedeniyle gezegenimizin giderek ısınması beklenmedik bir durum değil, ancak bu durum biz insanlar ve bağımlı olduğumuz ekosistemler için tehlikeli.” diyor.

euronews‘ün aktardığına göre, iklim değişikliğinin yeni bir döneme girdiğini gösteren bazı olaylar şu şekilde:

Okyanus ısınması
Gezegenin büyük bir kısmı, karbondioksit ve metan gibi gazların neden olduğu ısınmanın yüzde 90’ını emen okyanuslarla kaplı.

Nisan ayında küresel okyanus sıcaklığı 21.1 santigrat derece yükseldi. Bu durumun nedeni olarak sera gazı emisyonları ile erken El Niño oluşumunun birleşimi gösterildi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Kuzey Atlantik‘teki “olağanüstü sıcak” okyanus sıcaklıklarını ve İrlanda, Birleşik Krallık ve Baltık Denizi yakınlarındaki “aşırı” deniz ısı dalgalarını gösteren veriler yayınladı.

Orman yangını dumanı
Kuzey Kanada‘dan kaynaklanan orman yangını dumanı Kuzey Amerika’nın doğusunda hava kalitesi seviyesi tehlikeli noktasına getirdi.

Yüksek orman yangını dumanı seviyeleri Batı Yakası‘nda sıkça görülen bir durum. Ancak bilim insanları, iklim değişikliğinin orman yangınlarını ve dumanını daha yoğun hale getireceğini ve değişimin Doğu Yakası‘nın daha fazla görüleceğini tahmin ediyor.

El Niño erken geldi
Pasifik sularını ısıtarak küresel sıcaklıkların yükselmesine neden olan El Niño, normalden bir ya da iki ay önce oluştu. Uzmanlar, El Niño’nun güçlenmek için normalden daha fazla zamana sahip olacağını söylüyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü, önümüzdeki beş yıldan en az birinin, 2016’da yaşanan olağanüstü güçlü El Niño’yu geçerek kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimalinin yüzde 98 olduğunu tahmin ediyor.

Küçülen Antarktik deniz buzu
Bilim insanları, Antarktika‘daki deniz buzunun rekor düzeyde küçüldüğüne dikkat çekiyor.

Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi‘ne göre, buz tabakasının 27 Haziran’da kapladığı 11,7 milyon kilometrekare, 1981-2010 dönemi ortalamasından neredeyse 2,6 milyon kilometrekare daha azdı.

El Niño nedir?
Doğu ve orta Pasifik Okyanusu‘ndaki okyanus sıcaklıklarında yaklaşık her üç ila beş yılda bir görülen yükseliş, El Niño’nun açık belirtilerinden biri. Bu durum dünya genelinde birbirini tetikleyen aşırı hava koşulları yaratarak bir yıla kadar etkili olabiliyor.

Bu dönemde doğu Pasifikte uzanan güney ABD gibi bölgelerde ortalamanın üzerinde yağış ve hatta tahribat yaratan toprak kaymaları yaşanabiliyor.

Okyanusun diğer ucundaki, Endonezya ve güneydoğu Asya gibi bölgelerde ise kuraklık etkili oluyor ve bu kuraklık yıkıcı orman yangınlarını tetikleyebiliyor.

Dünyanın diğer bölgelerinde ise yıkıcı seller, gıda güvensizliğine yol açabilecek mahsul kayıpları, tropikal hastalıklardaki artış ve balık popülasyonlarında düşüş gibi etkiler gözlemleniyor.

Bu olayların tamamı, hem yerel hem de küresel ekonomileri zarara uğratabiliyor.

Deniz ve Çevre Haberleri

Rusya, Karadeniz sahilindeki petrol sızıntısı nedeniyle acil durum ilan etti
Marmara Denizi'ndeki kirlilik toplantıda ele alındı
Mavi Nefes projesiyle deniz ekosisteminin korunması çalışmaları sürüyor
2025'te çevreyi kirletenlere verilecek cezalar belli oldu
Marmara Denizi için "Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu" toplanıyor