Çin’de araştırmacılar, insanların zorlu kurak alanlarda hayatta kalabilmeleri için yeterli içme suyu sağlamaya yardımcı olabilecek, atmosferik su toplama teknolojisi geliştirdi. Sonuçlar, güneş enerjisiyle çalışan bu teknolojinin gelecek vadettiğini gösteriyor.
Dünya genelinde 2,2 milyardan fazla insan su sıkıntısı çekiyor. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler, her yıl 3,5 milyon kişinin suyla ilgili hastalıklardan öldüğünü tahmin ediyor. İçme suyuna en çok ihtiyaç duyan bölgelerin ise genel olarak dünyanın en güneşli yerlerinde yer aldığı biliniyor. Bundan dolayı da temiz su elde etmeye yardımcı olmak için güneş ışığından yararlanmaya yönelik artan bir ilgi söz konusu.
Çin’deki Şanghay Jiao Tong Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanların zorlu kurak alanlarda hayatta kalabilmeleri için yeterli içme suyu sağlamaya yardımcı olabilecek, atmosferik su toplama teknolojisi geliştirdi. Applied Physics Reviews’da yayınlanan sonuçlar, güneş enerjisiyle çalışan bu teknolojinin gelecek vadettiğini gösteriyor.
Çalışmanın yazarı Ruzhu Wang ise bu teknolojinin, evsel içme, kişisel hijyen veya endüstriyel sulama amaçlı olarak günlük su tedarik ihtiyaçlarını artırmak için kullanılabileceğini ifade ediyor.
Arkasında nasıl bir teknoloji var?
Araştırmacılar, önce bitki türevlerini ve higroskopik tuzları kullanarak, ciddi miktarda suyu emebilen ve tutabilen süper higroskopik bir jel sentezledi. Bir kilogram kuru jel, kurak atmosferik ortamlarda 1,18 kilogram, nemli atmosferik ortamlarda ise 6,4 kilograma kadar suyu adsorbe edebildi.
Bu higroskopik jelin hazırlanması basit ve ucuz olduğu için de büyük ümit vadettiği söylenebilir. Su üretimindeki pratik uygulamalar için sistemin yenilenebilir enerji performansını ve günlük su verimini en üst düzeye çıkarmaya yönelik çalışmalar da sürüyor.
Günlük su üretiminin yanı sıra atmosferdeki suyu toplayan emici malzemeler; nem alma, tarımsal sulama ve elektronik cihazlar için termal yönetim gibi gelecekte yapılacak uygulamalarda önemli roller oynayabilir.