Hareket Mühendislik, denize açılarak global pazarın zirvesini hedefliyor

Dünyanın en önemli projelerinde görev alarak, olmaz denilen işleri terzi titizliğinde gerçekleştiren Hareket Mühendislik, denize açılarak global pazarın zirvesine göz kırpıyor.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, hedeflerinin 5 kıtada iş yapmak olduğunu belirterek, kalifiye eleman sorununa dikkat çekti.

Dünyadaki dev projelerin taşımacılığını ve kurulumunu yapan Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, güçlü makine parkı ve referans niteliğinde projeler üstlenerek, ağır taşımada Türkiye’de birinci, Avrupa’da 4., dünyada ise 15. sırada yer aldıklarını söyledi. ‘Taşımacılığın Oscar’ı olarak kabul edilen ESTAAwards of Excellence ödülünü iki kez Türkiye’ye getirdiklerini belirten Altunkum, başarılarının sırrının; terzi kusursuzluğuyla işe bakmaları ve mühendislik çalışması olduğunu kaydetti.

Hareket Mühendislik, ağır taşımada 35 bin ton, kaldırmada 165 bin ton kapasite ile çalışırken, tek parçada 25 bin ton taşıyabiliyor. Bu kapasiteye ulaşmak için son 15 yılda toplam 183 milyon dolarlık ekipman yatırımı yapan şirketin bünyesinde 550 kişi çalışıyor. Dünya çapındaki organizasyonlar dikkate alındığında ise 50 bin kişilik bir istihdam sağlıyor.

“Projelerin gizli kahramanlarıyız”
Altunkum, şirketin ana faaliyet alanlarını belirtirken, “Sektör, 24 iş kolunda hizmet verebiliyor. Bütün endüstriyel tesislerde varız. Enerji, gemi, altyapı, inşaat, nükleer enerji santralleri, petrol platform inşaatları ve rafineriler gibi sektörlerde çalışıyoruz. Bu sektörlerin kurulum, söküm ve montaj aşamalarında yer alıyoruz. Ama hep ikinci plandayız. Projelerin gizli kahramanlarıyız” diyor.

Türkiye’de sektörde 5 bine yakın şirketin faaliyet gösterdiğini anlatan Altunkum, sözlerine şöyle devam ediyor: “Türkiye’deki müteahhitlik sektörü 128 milyar dolarlık bir hacme sahip. Bizim Türk şirketleri olarak bunlardan aldığımız payın 5 ila 8 milyar dolar civarında. Bizim gibi diğer şirketler de global pazarlara açılabilirse dünyadan 50 milyar dolara yakın pay alabiliriz. İşimiz; müteahitlik sektörünü arkadan destekliyor diyebiliriz.”

"Karada, havada ve denizde varız"
Gerçekleştirilen projeler ve hedefler konusunda da bilgi veren Altunkum, “Yük mühendisliği ve proje taşımacılığında dünyada özellikle gaz, enerji ve rüzgâr enerjisinin olduğu büyük projelerde Hollandalı ve Belçikalı firmalar ön planda. Şu anda bu firmalar offshore rüzgâr santrallerine kaymaya başladılar. Bizim de ana hedefimiz offshore santrallerde çalışmak, bu hedefimizi gerçekleştirmek için bazı görüşmeler yapmaya başladık” diye konuştu.

"Hedefimiz 5 kıtada iş yapmak"
Şu anda Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere 3 kıtada çalıştıklarını ifade eden Altunkum, “Amacımız, 5 kıtada çalışır hale gelmek ve global bir oyuncu olmak. Yurt dışı projelerde sadece şirketimizi değil ülkemizi de temsil ediyoruz. Bayrağımız yaptığımız işlerde hep yanımızda. Türkiye’de şu anda 12 bin megawatt rüzgâr santrali kurulmuş durumda.

Hareke, bunun yüzde 45’ine bir şekilde dokunmuş vaziyette. Türkiye’de karadaki rüzgâr santralleri 48 bin megawatt’a kadar çıkacak. Daha dörtte biri faaliyete geçti dörtte 3’lük bir pazar var. Denizde de 50 bin megawatt kapasite var. En geç 5 yıl içinde offshore rüzgâr santralleri Dikili-Bozcada etrafında yerini alacak” dedi.

"Tek parçada en ağır taşıma rekorumuzu kırdık"
Altunkum, şirket olarak her alanda en zor işleri yaptıklarını dile getirerek, şunları söyledi;“Antalya’da yatlar, organize sanayi bölgesinde imal ediliyor, oradan 25 kilometre aşağıya indiriyorsunuz. Denizden kilometrelerce uzakta imal edilen yatları alarak tersaneye getiriyoruz, yüzer havuza koyuyoruz ve denize indiriyoruz.

Tek parçada en ağır taşıma rekorumuzu çok yakın bir zamanda gerçekleştirdik. Tuzla’da bir tersanede karada bulunan 11 bin 350 ton ağırlığındaki, bir buçuk futbol sahası büyüklüğündeki bir yüzer havuzu imal edildiği yerden tek parça halinde kaldırarak başka bir büyük havuzun içerisine bindirdik.”

"8 bin dolar maaşı beğenmiyorlar"
Sektörde çalışacak, eğitimli ve deneyimli özellikle lisan bilen eleman bulmakta zorlandıklarını ve akademi kurmak için kolları sıvadıklarını belirten Altunkum, “Ülkemizdeki mühendisleri operatör yapalım, yetiştirelim istiyoruz. Bizim insanımız ben mühendisim diyor. Kullanacakları makine 3-5 milyon dolar değerinde. 5 sene sonra Ortadoğu’daki maaşları 8 bin dolar civarında olur. Ancak bu şartları kabul eden yok maalesef.

Operatör olmak için ciddi enformasyon gerekiyor, makineyi bilmek gerekiyor. Bu eksiği gidermek için Hareket içerisinde bir akademi kurmaya karar verdik ve çalışmalara başladık. Meslek liseleriyle görüşme halindeyiz maalesef operatör olmak için müfredat yok. Müfredat hazırlayarak, meslek liselerine vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

"Borsaya büyümek için gireceğiz"
Cirosunun yüzde 50’sinden fazlası yurt dışından elde eden Hareket’in 2022 yılı cirosu, 60 milyon euro civarında. Altunkum, makine ve ekipman yatırımına önem verdiklerini belirterek, “Hedefimiz dünyada ilk 3 arasında yer almak. Yatırımlarımızı da buna göre şekillendiriyoruz. 2024 yılı içinde halka arz olma planımız var. Buradan elde edilecek sermaye şirket içinde kalacak. Şirketimizi büyütmek için kullanmak istiyoruz” diye konuştu.

Kurumsal Haberleri

DEHUKAM 2025-2029 Stratejik Planı Dış Paydaş Çalıştayı Gerçekleştirildi
Tamer Kıran, DEFAV Başkanı'nı ve İTÜ'lü Öğretim Üyelerini kabul etti
"İMEAK DTO, denizciliğin gelişmesine öncülük etti"
Deniztemiz Derneği/ Turmepa 30. Yaşını Kutladı
MKE AŞ ile TAIS OG-STM İş Ortaklığı arasında sözleşme imzalandı