Hapag-Lloyd, 2023 sonuçları itibarıyla sert bir düşüşle mücadele ediyor

Dünya genelinde deniz taşımacılığı sektörünün devleri arasında yer alan Hapag-Lloyd...

Dünya genelinde deniz taşımacılığı sektörünün devleri arasında yer alan Hapag-Lloyd, 2023 mali sonuçlarında beklenmeyen bir düşüşle karşı karşıya. Şirket, piyasaların normale dönmesiyle birlikte düşen mali performansının yanı sıra, Kızıldeniz'deki rota değişikliğinin etkisiyle de mücadele ediyor.

2023'ün dördüncü çeyreğinde faaliyet kaybına uğrayan Hapag-Lloyd, küresel tedarik zincirlerinin normalleşmesinden kaynaklanan düşük navlun oranlarına vurgu yaparak finansal sonuçlardaki düşüşü açıklıyor. CEO Rolf Habben Jansen, navlun oranlarının geçen yılın seviyelerinin altında olduğunu ve maliyetleri düşürmek için yoğun bir çaba harcadıklarını ifade ederken, aynı zamanda spot oranlardaki toparlanmanın olmaması durumunda zorlu çeyreklerle karşılaşabileceklerini belirtiyor.

Şirketin önceki yıl "olağanüstü güçlü sonuçlar" olarak adlandırdığı mali performans, 2023'te beklenenden düşük kalıyor. FAVÖK (faiz ve vergi öncesi kazanç) bazında 200 milyon doların üzerinde bir kayıp yaşayan Hapag-Lloyd, yıl sonu rakamlarına göre bu rakamın 2,7 milyar dolara kadar çıktığını bildiriyor. FAVÖK bazında sadece 300 milyon dolar kazanç elde eden şirket, 2022'de 20,5 milyar dolar olan FAVÖK'e kıyasla 4,8 milyar dolarlık bir düşüş yaşadığını açıklıyor.

Hapag-Lloyd'un açıklamasında, "Beklendiği gibi, Hapag-Lloyd 2023 mali yılında önemli bir kazanç düşüşü yaşadı." ifadesine yer verilirken, 2022'deki güçlü sonuçlardan sonra beklentilerin altında bir performans sergiledikleri belirtiliyor.

Navlun oranlarının toparlanmamasının, şirketin 2023 yılındaki gelirlerinin 19,4 milyar dolara düşmesine katkıda bulunduğu ifade ediliyor. Kızıldeniz'deki güvenlik sorunları ve Panama Kanalı'ndaki geçişlerin azalmasıyla yaşanan gecikmeler, navlun oranlarının toparlanmasını engelledi. Hapag-Lloyd, TEU başına ortalama 1.500 dolar olan navlun oranlarıyla birlikte, yıl boyunca temelde sabit kalan hacimlere rağmen, sektördeki en büyük zorluğun bu olduğunu vurguluyor.

15 Aralık'ta kendi gemisi 149.380 dwt'luk Al Jasrah'a yönelik saldırının ardından şirketin rotalarını yeniden belirlediği belirtiliyor. Liberya tescilli gemiye, şirketin "Mermi" adını verdiği ve bir füze mi yoksa insansız hava aracı mı olduğu belirlenemeyen bir şey çarpmıştı. Gemiyi hedef alan "mermi" adlı nesnenin ne olduğu belirsizliğini korurken, yaşanan olayın ardından Kızıldeniz geçişlerinin tamamen durduğu açıklandı. Hapag-Lloyd, olayı incelemek üzere acil durum bir komite oluştururken, gemilerini Afrika çevresine yönlendirmeye devam ediyor. Şirketin 14 Mart'ta yayınlayacağı yıllık raporunun, bu zorlu dönemdeki stratejilerine ve gelecek planlarına ışık tutması bekleniyor.

Şirket Haberleri Haberleri

Ford Otosan’ın liman projesinde nihai karar açıklandı
Sanmar, Latin Amerika'nın İlk Elektrikli Römorkörünü denize indirdi
Turkon Line’dan Dijitalleşmede Büyük Adım: My Turkon
Ulusoy Denizcilik AŞ’nin hisseleri icradan satılık
D-Marin, Türkiye’deki üç marinasıyla 5 ödül kazandı