Güney Koreli heyet İstanbul Boğazı'nda deniz çayırlarını inceledi

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliğiyle yürütülen "Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları" projesi kapsamında Türkiye'yi ziyaret eden Güney Koreli heyet İstanbul Boğazı'nda incelemelerde bulundu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, proje, Marmara'daki deniz çayırlarını şamandıralarla korumayı ve deniz çayırları ile ilgili toplumsal bilinci artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında, İstanbul Boğazı'na yerleştirilen şamandıralar, deniz çayırlarının haritalanması ve atıklardan arındırılması amacıyla kullanılıyor.

Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Türkiye'ye gelen Güney Koreli heyet ziyaret sırasında Beykoz açıklarına yerleştirilen şamandırayı gözlemleyerek projede elde edilen bulgular hakkında bilgi edindi. Ayrıca, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik bölgesel ve küresel çözüm önerileri de ele alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, deniz çayırlarının korunmasının yerel olduğu kadar uluslararası bir mesele olduğunu vurguladı.

Güney Kore heyetine araştırma şamandıraları hakkında bilgi verdiklerini belirten Öztürk, "Ayrıca Eylül 2026'da Güney Kore'nin Yeosu şehrinde, 'Geleceği Birbirine Bağlayan Adalar' ana teması ile düzenlenecek olan 'Dünya Adalar Fuarı' için bilgi alışverişinde bulunduk. 30 ülkeden 3 milyon insanın ziyaret etmesi beklenen fuarın hazırlık süreçleri ile ilgili de olası iş birliklerini değerlendirdik." ifadelerini kullandı.

Deniz ve Çevre Haberleri

Sağanakla sürüklenen atıklar İnkumu sahilinde kirlilik oluşturdu
Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti
Açık denizlerin korunmasında BM anlaşmasıyla yeni döneme geçiliyor
Yalova Kıyılarında Sıfır Atık Mavi Hareketi
Mavi Nefes Projesi Eğitim Otobüsü 4’üncü Yılında Maltepe’den Yola Çıkıyor