Gemi ve yat sektöründe yüzde 50 destek imkanı

Gemi ve yat sektörü için tasarım desteği, şirketler için büyük bir fırsat sunuyor.

5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde, tasarım hizmetleri için sağlanan destekler, şirketlerin uluslararası alanda rekabet edebilirliğini artırmayı hedefliyor.

Gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketler, tasarım hizmetlerine ilişkin giderlerinde sağlanan desteklerden yararlanabilirler. 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar’ın 16. maddesi çerçevesinde, bu destekler 5 yıl boyunca %50 oranında sunulmakta ve yıllık 3.000.000 TL’ye kadar olan harcamalar destek kapsamına girmektedir.

Şirketlerin bu desteklerden yararlanabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle, ödemelerin bankacılık kanalıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, harcamayı yapan şirket ile faturayı düzenleyen tarafın ilişkili kişi olmaması da bu şartlar arasında yer almaktadır.

Yabancı tasarımcılardan alınan tasarım hizmetleri de destek kapsamında değerlendirilmektedir. Bu, uluslararası iş birlikleri ve tasarım hizmetleri için şirketlere geniş bir fırsat sunmaktadır. Destek başvurularında, yurt dışında düzenlenmiş belgelerin düzenlendiği ülkedeki Ticaret Bakanlığının yurt dışı temsilcisi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Destek başvurularında, Ticaret Bakanlığı veya inceleme yapan kuruluş (şirketin üyesi olduğu İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği) tarafından istenen eksik bilgi ve belgelerin, şirkete bildirildiği tarihten itibaren üç ay içinde tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde, söz konusu harcamalar destek kapsamı dışında değerlendirilecektir. Ayrıca, rayice uygun bulunmayan harcamalar da destek kapsamına alınmamaktadır.

Şirketlerin destek ödemelerinden yararlanabilmesi için gerekli belgelerle birlikte ödeme belgeleri tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde incelemeci kuruluşa DYS üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu süre zarfında başvurunun tamamlanması, destekten yararlanabilme açısından kritik önem taşımaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin "Latin Amerika ve Karayipler stratejisi" ticarette meyvelerini veriyor
Türkiye, Birleşik Krallık'a ihracat rekoru kırdı
10 Soruda Mario Draghi raporu
Tekne devi iflas noktasına geldi
Enerji verimliliğini artıran projeler desteklenecek