Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerinden 'Raymond Croze' Açıklaması

GEMİSANDER, son günlerde kamuoyunun gündemine gelen Raymond Croze adlı gemiyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Türkiyenin tek gemi geri dönüşüm bölgesinin bulunduğu İzmir'in Aliağa ilçesindeki sektörün üst kuruluşu Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) son günlerde kamuoyunun gündemine gelen Raymond Croze adlı gemiyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Asılsız bilgi ve açıklamalar trajik bir olay
Aliağa'da bulunan Gemi söküm tesislerinde 2.500 kişinin istihdam edildiği ve sektörün Türkiye ekonomisine büyük bir katkı sağladığının belirtildiği açıklamada “Reymont Kroze gemisi hakkında bazı kurum ve kuruluşlar tarafından asılsız ve belgesiz şekilde gerçeğe aykırı bir biçimde açıklamalar yapmaları trajik bir olaydır.” ifadelerine yer verildi.

Sektör Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında sektörün çevreye hassasiyeti vurgulanarak “Gemisander olarak çevreye karşı duyduğumuz hassasiyet her zaman ön plandadır. Gemi söküm tesislerimizde gelen gemileri sökerek Türk ekonomisine katkı sağlamaktayız. Sektörümüzde 2.500 işçi çalışmaktadır. Bu rakam yan sanayi ile birlikte 40 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Şu anda gelen ve tesislerimizde sökülmesi düşünülen Reymont Kroze gemisi hakkında bazı kurum ve kuruluşlar tarafından asılsız ve belgesiz şekilde gerçeğe aykırı bir biçimde açıklamalar yapmaları trajik bir olaydır.” denildi. 

Gemi ulusal ve uluslararası mevzuata uygun
Son günlerde basında yer alan Reymont Kroze adlı gemiyle ilgili çıkan haberlerin yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, “Uluslararası akredite bir firma tarafından düzenlenmiş atık envanter raporu T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulmuştur. Avrupa Birliği gemi söküm yönetmeliğine uygun bir şekilde işleyen bir süreç mevcuttur. Söküm tersanesi de Avrupa Birliği onaylı bir tersanedir. Envanter muhteviyatındaki atıkları, yetkili söküm ve bertaraf firmalarıyla birlikte çalışarak mevzuata uygun ve çevreye duyarlı şekilde bertaraf kapasitesine sahiptir.” ifadelerine yer verildi.

Basındaki rakamlar gerçeği yansıtmıyor
GEMİSANDER açıklamasında basında yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Açıklamada, “Basında yer alan 50-100 ton gibi rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır. İncelemelerde tespit edilen rakamlar çok çok daha düşük seviyelerdedir. Derneğimiz ve söküm tersanesi, kurumlarla her türlü iş birliği ve doğrulama incelemesi çalışmalarına açıktır ve tam desteğini sunmuştur.” denildi.

Kaynağı belirsiz bilgi kirliliği sektöre ve ekonomiye zarar veriyor
Açıklamada, Sektörün üst kuruluşu olarak ulusal ve Uluslararası normlara uygun, şeffaf bir şekilde faaliyet gösterildiği belirtilerek kaynağı belirsiz bilgi kirliliğinin sektöre ve Türkiye ekonomisine zarar verdiği kaydedildi. Açıklamada bu konuda, “Kaynağı belirsiz bilgi kirliliği, olumlu yönde gelişim adımları atmaya çalışan sektörümüzün tümüne zarar vermektedir. İlgili kurumlarımızın talimatlarını uygulayarak şeffaf bir şekilde süreci yürüteceğiz” denildi.

Güncel Haberleri

Aliağa Gemi Söküm Tesisleri mahkemelik oldu
Trump, ilk konuşmasının bir bölümünde yine Panama Kanalından sözetti
Genelkurmay Başkanı Gürak, Umman Deniz Kuvvetleri Komutanını kabul etti
Amerikan barışının sonu
TCG Gelibolu fırkateyni, Libya açıklarında helikopterle yakıt ikmali yaptı