Gatilov "tahıl anlaşması"na dair değerlendirmelerde bulundu

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusundaki duruşumuz değişmedi. Bahsettiğimiz konularda ilerlemeye ihtiyaç var." dedi.

Gatilov, BM Cenevre Ofisine Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) üyesi gazetecilerle Rusya'nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliğinde bir araya geldi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gatilov, anlaşmanın 18 Mayıs'a kadar 60 gün süreyle uzatıldığını belirtti.

Gatilov, anlaşmanın uzatılmasıyla ilgili Rusya açısından 5 farklı problemin olduğuna ve bunların Rusya'nın yerli tarım ihracatını engellediğine işaret ederek "Bu sorunlar arasında Rus bankalarının SWIFT sistemine yeniden dahil edilmesi, Rusya'ya tarım makineleri ve yedek parçalarının tedarikinin yeniden sağlanması, Rus gemi ve kargoları için sigorta ile limanlara erişim üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının eski haline getirilmesi ve gübre şirketlerimizin hesapları ile mali faaliyetleri üzerindeki blokenin kaldırılması yer alıyor. Bunlar var olmaya devam eden 5 sorun." diye konuştu.

Anlaşma kapsamında 20 Nisan'a kadar Ukrayna üzerinden yaklaşık 5 milyon ton tahıl ihraç edildiğini söyleyen Gatilov, sadece yüzde 2,5'lik oranın tahılın en yoksul ülkelere ulaşmasından üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Gatilov, anlaşma kapsamında yapılacak sevkiyatların adil ve şeffaf olması ve ürünlerin ulaştırılmasında Afrika ülkelerine öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

AA muhabirinin, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün uzadığını belirttiniz. Bu süre dolduğunda nasıl bir yol izlenecek? Anlaşma tekrardan uzatılacak mı?" sorusunu Gatilov, "Hala karşı karşıya olduğumuz durumu ve sorunları anlatmaya çalıştım. Bu girişim zaten 9 aydır devam ediyor. Bu anlaşma, Ukrayna tarım ürünleri ile tahılının ihracatı ve Rus tarım ürünlerinin ihracatı olarak ikiye ayrıldı. Anlaşmanın Ukrayna kısmı bu süreçte sorunsuz ilerlerken Rusya kısmı böyle olmadı. Hala sistematik olarak problemler var." şeklinde yanıtladı.

Anlaşmanın Rusya kısmının uygulanması konusunda bir ilerlemenin sağlanamadığının altını çizen Gatilov, bu konunun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasındaki 24 Nisan'daki görüşmede de gündeme geldiğini söyledi.

Gatilov, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusundaki duruşumuz değişmedi. Bahsettiğimiz konularda ilerlemeye ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, dün New York'ta yaptığı açıklamada, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili BM'nin çalışmalar yürüttüğünü ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkında anlaşma sağlamaya çalıştığını belirterek "Ancak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na yönelik çabalar sonuç vermiş değil." ifadelerini kullanmıştı.

Tahıl Koridoru Anlaşması
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılmıştı.

19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün uzatılan anlaşma, 18 Mart'ta yeniden uzatılmıştı.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, anlaşmanın süresinin 120 gün, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise 60 gün süreyle uzatıldığını açıklamıştı.
 

Dünya Haberleri

Baltık Denizi'nde sabotaj ihtimali
'Anadolu S' adlı dökme yük gemisine füze saldırısı
İngiltere, İran'a ait havayolu ve gemicilik şirketlerine yaptırım kararı aldı
Kızıldeniz'den geçen geminin yakınına füze düştüğü açıklandı
AP'den, Rusya'nın 'hayalet filosuna' karşı harekete geçilmesi çağrısı