Fransız Naval Group ilk insansız deniz aracı Seaquest'i tanıttı

Fransa'nın ulusal gemi inşaat şirketi, Fransız Donanması ile birlikte yapılan sınırlı testlerin ardından insanlı savaş gemileriyle birlikte çalışmak üzere tasarlanan ilk insansız deniz aracını tanıttı.

Seaquest olarak adlandırılan ve yaklaşık 30 feet uzunluğunda ve 10 feet genişliğinde olan insansız deniz aracı istihbarat, gözetleme, keşif ve hedeflemeye odaklanan faydalı yüklerle donatılabiliyor. Çoğunluğu devlete ait olan Fransız gemi üreticisi Naval Group, Naval Group'un bir yan kuruluşu olan Sirehna ve ticari yatlarıyla tanınan bir başka Fransız gemi üreticisi Couach Tersanesi tarafından tasarlandı.

Naval Group'un insansız hava araçları, insansız sistemler ve su altı silahlarından sorumlu başkan yardımcısı Aurore Neuschwander, Paris'teki Euronaval fuarında kalabalığa yaptığı konuşmada, “Giderek artan sayıda donanmanın kendilerini [insansız hava araçlarıyla] donattığını ya da donatmayı düşündüğünü görüyoruz” dedi. “Gelecekte deniz savaşlarının nasıl olacağına dair bir fikir veriyor. Bu yeni bağlam donanmaların uyum sağlamasını gerektiriyor.”

Neuschwander Seaquest'in bir gemiden ya da karadan kullanılabileceğini ve bir fırkateyn, çıkarma helikopteri rıhtımı ya da ikmal gemileriyle “tamamen entegre” olacak şekilde tasarlandığını söyledi. Neuschwander USV'nin gemiyle “tamamen entegre” olduğunu söylerken, geminin Fransız denizciler tarafından bir savaş gemisine bağlı matafora kullanılarak konuşlandırıldığını ve kurtarıldığını gösteren kısa bir videoya atıfta bulunuyordu.

Sirehna CEO'su Patrick Pennamen, “Mümkün olan en kısa sürede hazır olmasını istedik çünkü operasyonlar beklemez,” dedi. “Bu nedenle hidrodinamik ve dinamik konumlandırma alanındaki kendi deneyimlerimize dayanarak, çevik ve aşamalı bir süreç izleyerek bir yıldan kısa bir sürede yepyeni bir sistem geliştirdik ve bugün denizde faaliyete geçti.”

Seaquest'in ilk çıkışı, çok sayıda uluslararası donanmanın ve ilgili yüklenicilerinin insansız ve otonom deniz araçlarına olan ilgisinin arttığı bir dönemde gerçekleşti. Pentagon'un Replicator programı bu ilgiyi özellikle ABD Donanması'na yöneltti ve ABD Donanması çok sayıda ticari kullanıma hazır USV ve UUV ile denemeler yaptı.

Ancak Naval Group gibi bir şirket için bir ürünün piyasaya sürülmesinin sadece pazarlamadan daha fazla etkisi vardır. Gemi inşa devinin çoğunluk hissesi devlete, kısmen de bir başka Fransız havacılık ve savunma devi Thales'e ait; yani araştırma ve geliştirme çabaları kısmen Silahlı Kuvvetler Bakanlığı ve ülkenin donanması Marine Nationale'in çıkarlarının bir yansıması.

Kaynak: NavalNews

Dünya Haberleri

ABD, ülkedeki bazı deniz sınırlarında güvenliği artırıyor
BAE, Dünyanın en büyük deniz filolarına sahip ülkeler arasında
Trump'ın Grönland çıkışıyla Arktik'teki ticaret yollarında rekabetin artması bekleniyor
ABD’den Çin’in denizcilik sektörüne karşı 'acil eylem' hazırlığı
Kuzey Akım boru hatlarından sızan metan gazı Baltık Denizi'ne yayıldı